Historiek

KADRIL

INTUSSEN AL MEER DAN 47 JAAR ONDERWEG  !


Sinds 29 DECEMBER 2023 bestaat KADRIL 47 JAAR !

Hoe het begon -op 29 december 1976, in een abdij!- lees je helemaal onderaan. Ga even mee stap-voor-stap, geleidelijk terug in de tijd: de kroniek van Kadril...

2023

Het Kadril-jaar 2023 start bruisend met 3 uitverkochte concerten: Ronse CC ‘De Ververij’, VONK-festival in Gent en een afgeladen vol MUZIEKCENTRUM DRANOUTER.  Filip Van der Linden schrijft: “Kadril is als een ploeg in de wielersport, gemaakt voor de klassiekers, waar talent gekneed en geboren wordt, getrokken uit de Vlaamse klei maar gelauwerd tot ver voorbij de landsgrenzen, waar iedereen zowel kopman als helper is, waar koppig volhouden een deugd is en geen vloek.“

Maar dan valt het voorjaar wat stil, behalve een keyzerlijke atelierpassage bij doedelzakbouwer Arie & zijn beeldhouwende broer.  Eind mei is er gelukkig het UYLENFEEST in Cassel, Kadril is thuis in Frans-Vlaanderen !  Begin juli zijn er een boeiend NOX.X-festival in Ename, Eeklo met -voor de éérste keer- songsmid Lieven Tavernier, en Morkhoven/Herentals waar de schitterende folk-violist Gabriel Lenoir met Kadril meespeelt.  Zangeres Kimberly mocht haar verjaardag vieren in een volgeladen MARCA in Maarkedal: een Kadril-concert voorafgegaan door de pittige doedelzakklanken van The Flemish Caledonian Pipes & Drums Clan McKenzie (Emsiekensie voor de kenners…).

Eind oktober trekken Kadrillers Peter en Bart voor het éérst naar de muziekbeurs WOMEX, dit jaar in A Coruña (Spanje), om Kadril binnenlands en internationaal terug méér op de kaart te proberen zetten.  Het is een aangenaam weerzien met vele folkvrienden én met Harlind Libbrecht die in A Coruña woont en die week juist verjaart.

In De Pinte -thuismatch voor Dirk Verhegge- speelt Kadril voor het DAVIDSFONDS, en ze doen speciaal voor ons de bar open na het concert !  En het laatste Kadril-concert van 2023 is weer zo goed als uitverkocht, in Sint-Denijs-Zwevegem, voor de MARNIXRING van Avelgem.

2022

Eérst het traditionele Driekoningenzingen in Zulzeke, de Libbrecht-thuisbasis, daarna de zovéélste Corona-lockdown: repeteren mag nog nét, maar het feestelijke verjaardagsconcert mét Kommil Foo wordt geschrapt en vervangen door een feestelijke maaltijd bij Kadril-vriend Turgay (restaurant Akdeniz, Gent). Peter, Pieter-Jan en Bart schrijven een subsidiedossier voor de nieuwe CD, géén antwoord, dus doet Kadril het weer op eigen kracht. In de Krokusvakantie hervatten de opnames in de Boma-studio, o.a. met onze Asturiaanse vrienden Esteban & Eva. DREE PEREMANS, de Radio1-producer die Kadril groot maakte, overlijdt plots, Kadril kleurde mee het "Feest voor Dree". Nét voor de Paasvakantie viert Kadril dan een 1ste verjaardagsconcert in Machelen, WOUTER BERLAEN en EVA DE ROOVERE zijn de grandioze gasten. Ook bij Celtic Art Gallery in Ham is Kadril kind-aan-huis, weer een bijzonder hartelijk concert. Begin juli even terug naar de natuurbeweging waar alles begon, Kadril speelt een concert op de Natuurpuntdag in Dendermonde. Op 13 juli zijn de CD-opnamen eindelijk afgerond. Kadril is blij dat Zilleghem Folk terug opgestart is en speelt er met plezier. Op 21 juli een Kadril-thuismatch voor Erwin in zijn afgeladen volle herberg "De Lustige Boer" (Maarkedal). Om daarna de Gentse Feesten 2022 memorabel af te sluiten mét KOMMIL FOO. Op 10 augustus maakt ALEX VANHEE een mooie fotoshoot van de band, voor die aan de feesttafel gaat. In september try out-concert in het Zomernest (Roeselare), midden lekkere vaten Triporteur-bier. En dan -1 oktober in CC Sint-Niklaas- dé voorstelling van "JOLIE FLAMANDE", helaas zonder het fysieke schijfje: drukwerk niet klaar... Ook een bruisend optreden in Arscene (Hansbeke) kan nog niet verzilverd worden met CD-verkoop, maar op 7 november is de "Jolie Flamande" present, nét op tijd voor de voorstelling in Ooigem half november, de afsluiter van het 45-jarig jubileum.

2021

Kadril-frontstem KIMBERLY CLAEYS is van alle markten thuis, dus KADRIL begint fluks aan het nieuwe jaar met interviews op Radio2, Radio Tequila en Vrije Radio Kluisbergen. Het is nog volop in de lockdown, repeteren is er nog niet bij, we houden digitaal contact. Op 27 maart repeteren we voor het éérst terug, in openlucht ! In april biedt Muziekclub ’t Ey ons de gelegenheid om op professionele en Corona-veilige manier enkele keren meerdere dagen verder te werken, dank ! Immers, eind mei is er een eerste opnamesessie in de Boma-studio in Gent. Ondanks de Corona-beperkingen speelt Kadril een mooie zomer: we “begeleiden” de voetbalmatch België-Italië op Na Fir Bolg, we luisteren 11-julivieringen op in Deinze en Lievegem. Een “Nekka Onverwacht”-optreden in het gezellige Boelaerpark in Borgerhout, alternatieve Gentse Feesten op de speelplaats van het Sint-Lievenscollege, een parkconcert in Schoten en een akoestisch stage-concert in de kerk van Gooik. Als enige folkband staat Kadril -nogmaals- geprogrammeerd op Labadoux Festival in Ingelmunster, wij kregen héél die natte zomer van 2021 géén druppel regen te verduren tijdens onze concerten !

De herfst brengt schitterende duetten tussen Kimberly & Eva De Roovere in Steenhuffel en met onze Asturiaanse vrienden nog twee bruisende Paloma-concerten, in Oudenaarde en Alsemberg. Kadril sluit -just in time, vóór nieuwe Corona-verstrengingen- het concertjaar 2021 af met twee privé-concerten. Waarvan één in de Ghelamco-Arena, voor 50 Jaar Revalidatie UZ Gent, de revalidatieafdeling waar eerder Kadril-broer Harlind is verzorgd. Dan wordt de cultuursector gesloten, en kan Kadril zijn 45ste verjaardag alléén maar vieren door in de opnamestudio de beste beentjes voor te zetten. Maar we gaan deze 45ste verjaardag niet zomaar laten passeren, we hebben nog héél 2022 om verder te vieren !

2020

Het jaar ’20 kondigt zich nietsvermoedend en veelbelovend aan.  In januari is er een interview met het magazine “FOLK”, waar de nieuwe Kadril-zangstem KIMBERLY CLAEYS aan het folkpubliek wordt voorgesteld.

Kadril neemt de draad op met het lopende programma “LA PALOMA DORADA”, en Kimberly krijgt -in een recordtijd- een aanzienlijk deel van het Kadril-repertoire onder de knie.  Haar éérste Kadrilconcert -op 7 maart 2020 in CC De Pit in Buggenhout- is meteen ook voor een hele tijd het laatste: Corona slaat toe en het land gaat in lockdown.  Alle geprogrammeerde optredens -en het waren er nét wat- worden één voor een gecancelled, de cultuursector bloedt…
Digitale Skype-sessies kunnen repetities niet vervangen, en het is pas begin juni dat de Kadrillers mekaar terug kunnen zien om muziek te maken.  En da’s ook nodig, want met de dalende Corona-cijfers, druppelen een aantal zomeroptredens terug binnen: kleinschalige maar warme evenementen, zeer strikt georganiseerd door moedige folkfanaten.  Alle hens aan dek voor Kadril, want Kimberly moet zich op korte tijd ook inwerken in dat andere nieuwe programma: “MINNE STRELEN”.

Ze doet dat met verve, en zo werd zomer 2020 voor Kadril toch een zeer aangename ervaring: niet supervéél concerten voor niet supervéél volk, maar overal een publiek dat écht komt om te luisteren en aandachtig te genieten van de muziek.  Zilleghem Folk Zomercafé, Teyrrasfolk in Muziekclub ’t Ey in Belsele, Dranouter Zomersessies, Folkfestival Ham,…  En eind augustus werd de zomer afgesloten met een live-opnamesessie in de Cultuurfabriek in Sijsele.

Met het najaar groeide de tweede Corona-golf, Kadril & Centro Asturiano de Bruselas konden nog nét afsluiten in CC De Factorij in Zaventem, en dan ging de cultuur weer op slot…  Het is nu uitkijken naar betere tijden, hopelijk al in 2021 !

2019

Begin 2019 moet Kadril zich noodgedwongen gedeeltelijk herschikken, om het gemis van Harlind Libbrecht op te vangen.  Dan passeert "Paloma Dorada" langs de CC's van Maaseik, Geel, Ieper en de prachtige schouwburg van Brugge.

Ook een leuk Kadril-onderonsje in de Sint-Pietersabdij in Gent, in de cafetaria van de tentoonstelling "Lang leve de Muziek", over de geschiedenis van de Nederlandstalige muziek in Vlaanderen, waarin Kadril een belangrijke schakel is tussen de éérste en de tweede "folk-wave".

Zomer 2019 voor de éérste keer in in al die jaren helaas géén zomerfestivals, dat doet raar, maar het geeft ook gelegenheid om 's écht vakantie te nemen.

Op 5 september speelt Kadril ter attentie van Harlind, in het UZ waar hij op revalidatie is, met een schitterende Eva De Roovere.

Kadril-zangeres Karla Verlie kondigt aan dat ze andere uitdagingen wil aangaan en bijgevolg de fakkel van de Kadril-zangstem doorgeeft.

Na een aantal audities in het najaar, geeft Kadril de zangmicro aan Kimberly Claeys.

Het Paloma Dorada-concept met de Asturiaanse vrienden loopt nog verder, maar daarnaast wil Kadril -in tijden van "culturele besparingen"- ook terug als septet op het podium, met het programma "Minne strelen".  Immers, in 2020 trekken die minnestrelen van KADRIL ruim méér dan veertig jaar rond, 43 jaar om precies te zijn.  Door het Vlaamse land, tot in alle uithoeken van Europa, tot in het uiterste puntje van Denemarken en zelfs de kaap van Zuid-Afrika laten zij liederen van de Lage Landen klinken.  Langs straten en pleinen, aan de toog of op het podium, in de pluche zetels van het cultureel centrum of op het gras van de festivalweide, overal laten zij mensen luisteren en zetten ze omstaanders aan het dansen.

Kadril neemt je mee met hun verhalen van vroeger, van nu en van morgen,verhalen over de liefde en het leven.  En na zangers als de Libbrecht-broers en Patrick Riguelle, na Eva De Roovere,Mariken Boussemaere en Karla Verlie, is het nu de beurt aan Kimberly Claeys om -samen met de Kadrilmannen- jullie deze verhalen te vertellen.  Zet je bij aan de toog, en streel de minne met KADRIL…

2018

Kadril begint het jaar met een feestelijke repetitie-driedaagse in "Het Sprankelend Toeval", Maarkedal.  Veel bruikbare en goede ideeën voor het nieuwe programma "La Paloma Dorada", de bedoeling is weerom een mix te maken van muziek uit de Lage Landen en uit Galicië.

Optreden met de folkzangklassen van Elly Aerden aan de muziekacademies van Lebbeke & Sint-Niklaas: Kadril stelt zijn uitgebreide zangrepertoire én zijn doorwinterde begeleidingskunst ter beschikking van de folkzangleerlingen die graag podiumervaring willen opdoen.  Een didactisch maar geslaagd en plezierig project, gespeeld in CC De Biekorf (Lebbeke) en in Muziekclub 't Ey (Belsele) !

In mei speelt Kadril weer 's een echt folkbal in Cassel (Frans-Vlaanderen), ter gelegenheid van "40 Jaar Radio Uylenspiegel".

In de nasleep van het 40 jaar-programma passeert de band -mét Patrick Riguelle & Gwen Cresens in CC Nova (Nazareth).  Ook "10 Jaar Zilleghem Folk" moet gevierd worden met Kadril, het doedelzakorkest De Grote Kornemuze blies vrolijk enkele dansen mee.

De Paloma-reis naar Galicië houdt iets vroeger halt, namelijk in Asturias: voor "La Paloma Dorada" gaat Kadril definitief in zee met Centro Asturiano de Bruselas.  In de vakantie repeteren is niet het sterkste punt van Kadril, dus er worden kleine deelrepetities georganiseerd, vermits "La Paloma" dringt...  In september en oktober terug alle hens aan dek !  Oef, op vrijdag 26 oktober vliegt het nieuwe Kadril-programma "La Paloma Dorada" veilig uit, in avant-première, in De Cultuurfabriek (Sijsele), waar Kadril-drummer Pieter-Jan Jordens "thuis" is.  Om de goede start te vieren worden begin november de vriendschapsbanden verder gesmeed tijdens een bijzonder hartelijk Asturiaans tapa-feest in "El Cabraliegu", midden in de Brusselse Marollen.  De week erna er er dan de officiële Paloma-première in CC De Werf (Aalst).  Amper 5 dagen later slaat het noodlot toe: de middelste broer -Harlind Libbrecht -Kadriller van het éérste uur- wordt in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige hersenbloeding... Harlind heeft een essentiële inbreng gehad bij het samenstellen van "La Paloma Dorada", Kadril zal de liederen die Harlind aanbracht, de melodieën-teksten-vertalingen die hij maakte, uitvoeren met hem in gedachte. We wensen hem, zijn vrouw en kinderen en héél zijn familie het beste toe.

2017

Een feestjaar van grote vreugde, maar ook een jaar van diep verdriet.  Op 9 januari 2017 overlijdt Kadril-gitarist Lieven Huys héél onverwacht -in zijn school- in de zaal waar hij enkele maanden voordien met zijn groep Kadril fier speelde voor zijn lerarenkorps.  De rouwdienst brengt familie, naaste vrienden en muzikanten samen op deze symbolische plaats. Kadril groeit door deze schokkende gebeurtenis naar mekaar toe en beraadt zich hoe het Kadril-verhaal verder moet.  Ex-Kadril-gitarist Dirk Verhegge stelt ons gerust door te willen inspringen voor de concerten die reeds geboekt zijn.  Elke muzikant heeft zijn eigenheid, Dirk zal ons Lieven niet doen vergeten, maar we zijn wel blij dat Kadril verder kan lopen.  En dat éérste optreden -opgedragen aan Lieven- gaat door in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas.  Na Scherpenheuvel volgt een maxi-Kadril XXL in CC Leuven, waar de broers Walschaerts (Kommil Foo) in interactie gaan met de broers Libbrecht (én Eva De Roovere én Patrick Riguelle...).  De Kommil Foo-broers zijn er ook bij in Heusden-Zolder.  Oudenaarde vergeet zijn Kadril-broers niet, dus we passeren er langs CC De Woeker.  In juni brengt "Meester" Peter Libbrecht ons op zijn school in Gent.  De zomervakantie start in volle vlucht: Gooikoorts, Na Fir Bolg en een 11 juli-viering in Pamel.  Gevolgd door de Gentse Feesten op het Laurentplein en het Lindeboomfestival in het Frans-Vlaamse Loon-Plage (FR).  Een een heus folkbal in Stabroek, het Kleinkunstfestival in Oostende, Maxifolk Festival in Roeselare en het openingsconcert van het SOCK in Kaprijke.

2016

Een nieuwe wind door Kadril: de jeugdige onstuimigheid van drummer Pieter-Jan Jordens werkt aanstekelijk!  Kadril speelt -mét accordeonvirtuoos Gwen Cresens- op het Airbagfestival in Brugge, speciaal gewijd aan het accordeon; Kadril houdt er een "accordeonkwartetnummer" aan over. In aanloop naar het 40-jaar-Kadril-programma wordt er opgetreden met gasten: met Eva De Roovere & Klaas Delrue (Yevgueni) in het Openluchttheater in Deurne, en met Patrick Riguelle op het Luisterplein van de Gentse Feesten. Ook een zeer leuk concert met twee ex-Kadrillen Eva & Patrick op de Muzikale Dinsdagen in Ieper. Een warm optreden met beklijvende gitaarsolo's van Lieven Huys op het folkfestival van Ham, Kadril speelt weer 's een folkbal -op de speelplaats van Muziekclub 't Ey in Belsele- in september. Op 23 september spelen we in Anzegem, in de school waar Lieven -onze gitarist- directeur is, in de nieuwe hal die hij daar laten bouwen heeft. CC Leopoldsburg is een vaste thuishaven voor Kadril, dus op het "Folkweekend" ginder waren we er van harte bij. De officiële première van "40 jaar Kadril" heeft plaats in CC Dilbeek, waar Karla & Gwen thuis zijn; alle registers worden opengetrokken -Eva De Roovere & Patrick Riguelle incluis- en de pers spreekt van "Feestfolk"! Op 11 november speelt Kadril een benefiet voor 11-11-11 in het kerkje van Deurle. In december een uitverkochte schouwburg van CC Waregem maar ook een kleinschalig optreden in eigen beheer in Stat68 (Aalter). Na dit -achteraf gezien- bijzondere clubconcert trekken een aantal Kadrillers op wintervakantie, wie thuisbleef viert op 29 december de 40ste verjaardag van Kadril.

2015

Het folkjaar 2015 komt erg moeizaam op gang, éérste optreden pas midden mei: muzikale omkadering van de Jotie T'Hooftpoëzieprijs in Oudenaarde, de thuisstad van de broers Libbrecht. In de zomer onthouden we vooral het festival Zilleghem Folk, waar Kadril nog 's op het podium staat met de goede vrienden van 't Kliekske. Graag hadden wij deze samenwerking nog een paar keer kunnen overdoen, maar de ziekte en het té vroege overlijden van Wilfrid Moonen maakten dat dit unieke en gesmaakte concert het laatste samen werd. De doortocht van Kadril op Dranouter 2015 werd wat geplaagd door technische tekortkomingen en smaakt naar een "revanche" in beter doen. Voor de optredens bleef 2015 een bijzonder mager jaar, Kadril was blij het jaar te kunnen afsluiten met een benefietconcert in Sint-Gillis-Waas, voor de vzw Dorizon Doenja en hun project in Tanzania. Meteen ook het afscheidsconcert van drummer Jonathan Callens.

2014

...zo. 16 februari: Kadril speelt een éérste concert met het Archaï-programma in Muziekclub 't Ey te Belsele, en na enkele culturele centra (Leopoldsburg, Mechelen, Heusden-Zolder) wordt ook dat clubcircuit regelmatig aangedaan: Muziekcentrum Dranouter, De Fagot (Ingelmunster), Stat 68 (Aalter), De Blauwe Wolk (Zottegem) en jeugdclub Flodder in Langemark.

De CD "Archaï" krijgt wel aandacht van regionale televisiezenders (TVL in Hasselt & WTV in Roeselare), maar de VRT negeert inlandse folk al enkele jaren en schenkt dus ook aan deze CD zo goed als géén aandacht.

Kadril speelt een dubbelconcert met het meisjeskoor Amaranthe in kerk van Maarkedal en brengt zijn Nederlandstalige folkrepertoire o.a. tijdens 11 juli-vieringen in Kalmthout en CC Ter Vesten (Beveren-Waas).

In het festivalseizoen komen North Sea & Shanty Festival (Blankenberge), het Mini-festival n.a.v. 40 jaar Dranouter, Na Fir Bolg (Vorselaar), De Pikkeling (Meldert-Aalst), Zilleghem Folk (Loppem), Boombalfestival (Lovendegem) en Maxifolk (Gits) aan de beurt.

Kadril sluit het jaar 2014 muzikaal af in Klein Kunstencentrum 't Smiske in Asse.

2013

Intussen heeft Kadril zijn oren te luisteren gelegd bij elektrische gitarist Lieven Huys, en ze zien dat het goed is.  Lieven eigent zich in een sneltempo de highlights van het Kadril-repertoire toe, en wordt op wo. 23 januari 2013 meteen in de doopvont gegooid, een try-out in het Muzikantenhuis te Gent.

Dan volgen culturele centra in Eeklo en Deinze, en het echt "grote werk": de twintigste Nekkanacht op vrijdag 19 april in het Sportpaleis te Antwerpen, een "best off" van de vorige 19 edities.  Kadril mag er aantreden samen met o.a. Raymond van het Groenewoud, Thé Lau, Kommil Foo, Frank Boeyen, Stef Bos, Yevgueni, Johan Verminnen en Zjef Vanuytsel. Kadril zingt er ook samen met Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) en zet zelf het meisjeskoor Amaranthe mee op het podium van het Sportpaleis.

Er volgen een rustig voorjaar en zomer met optredens in de Centrale (Gent) en op het Sint-Nikolaasplein te Sint-Niklaas.  Maar Kadril zit niet stil, want al in de krokusvakantie van 2013 trekt de groep een éérste keer op "retraite", om te werken aan materiaal voor alweer een nieuw programma en een nieuwe CD: "Archaï".

De eerste opnames starten in augustus en na een tweede werkweekend in Maarkedal komen de "Archaï"-sessies op kruissnelheid; de nieuwe CD -twaalfde in de rij- moet immers klaar zijn tegen...

2012

Kadril neemt een vliegende start met het Driekoningenbal in Gooik, gevolgd door de gesmaakte Grand Cru-toernee.   Uitschieter is het “thuismatch-concert” in de Vooruit te Gent op 24 april, waar Patrick Riguelle en Hans Quaghebeur nog ’s mee aan de Kadril-kar duwen, o.a. om de heruitgave van de CD “Nooit met krijt” in de verf te zetten. Ook elektrische gitarist Dirk Verhegge glundert en schittert mee op dit concert, maar kondigt eind mei toch zijn Kadril-afscheid aan.

Zomer 2012 is goed gevuld, met openluchtoptredens op de Gentse Feesten, in Ronse en in Stekene, en de folkfestivals Meire Morough (Dendermonde), Olfoest (Eernegem) en Zilleghem Folk (Zedelgem).

“Top of the bill” voor zomer 2012 is echter het optreden van Kadril op het Dranouter festival. Dat festival kende zijn éérste editie in 1975 en is dus een jaartje ouder dan de groep, maar er zijn nog een aantal raakpunten: dit is intussen het achtste optreden van Kadril op Dranouter, éérst in de beginbezetting, later met Patrick Riguelle, dan weer als aanvankelijke begeleidingsgroep van de prille Laïs, soms vermomd als balgroep “Quadrilnie”, met zangeressen als Eva De Roovere, de meisjes van Alumea (La Paloma Negra),  Mariken Boussemaere en nu met Karla Verlie. Kadril krijgt dit jaar dan ook de eer Luka Bloom op te volgen als Dranouter-gastprogrammator 2012. In die hoedanigheid zet Kadril mee talentvolle jonge groepen op het Dranouter-podium als Surpluz, Bogus, Peut-être Demain, Gravel Unit,…

De nazomer brengt zon op Zilleghem Folk en een Kaleidoscopisch concert in Mortsel.  In het najaar trekt Kadril terug in de culturele centra van Vilvoorde en in dat van Nazareth, de thuishaven van Dirk Verhegge, die er in oktober 2012 zijn laatste Kadril-concert speelt.

2011

Kadril doet een tweede toernee "That's all folk'"-concerten met -vanaf dan- Jonathan Callens aan de drums en de groep voltooit de nieuwe verzamelaar-dubbelCD "Kadril Grand Cru" (WBM 21100).  Deze overzichts-CD bevat een "gerijpte selectie" uit de voorbij 4 CD's (Pays, La Paloma Negra, De Andere Kust, Mariage) sinds de vorige verzamelaar, maar ook onuitgegeven nieuwe studio- en live-opnames van het Kadril-filmrepertoire, met als gast o.a. de Ierse singer-songwriter Daithi Rua.  Kadril speelt festivals (Labadoux, Loon-Plage, Ham, Geluwe,...) maar herschikt ook de gelederen om terug het folkbalrepertoire te kunnen brengen.  Ze doen dat o.a. in Marsinne en de Roma.

2010

Begin april -na zo'n kwarteeuw- speelt Hans Quaghebeur voor het laatst mee als vaste Kadriller, hij zal wel nog gastmuzikant zijn bij een aantal vastgelegde concerten, maar gaat daarna zijn eigen weg.

Naast diverse filmconcerten in de culturele centra tijdens het theaterseizoen, speelt Kadril-met-Karla in de zomer van 2010 o.m. op het Gooikoorts-festival (akoestisch) en het Schots Weekend in Alden Biezen.

2009

Voorjaar 2009 is het dan eindelijk zover: de CD "Mariage" WBM 21082 wordt voorgesteld aan het publiek, éérst al in de Handelsbeurs en daarna -helemaal af- in de tent in de Zebrastraat te Gent.

Tussendoor speelt Kadril het grote Boombal in de Vooruit te Gent, en op het Klara-festival in de Libbrecht-thuishaven Oudenaarde.

Zomer 2009 zingt Mariken naast het akoestische optreden op Gooikoorts meteen haar laatste Kadril-optreden, te Sint-Truiden.

In november 2009 wordt aan Kadril op het Gentse belfort de Torenwachtersprijs uitgereikt "voor hun toonaangevende rol die ze vervullen in de Vlaamse folkmuziek en de uitstraling die ze daarmee aan Vlaanderen in Europa en de wereld bezorgen".

Kadril trekt dan op toernee met het filmmuziekrepertoire van "That's all folk!" en hierbij neemt Karla Verlie de vrouwelijke zangstemmen voor haar rekening, o.a. op het "Wintervolk"-festival in Dendermonde.

2008

Zo wordt ook 2008 ingezet: optreden in een afgeladen vol café 't Trefpunt te Gent, een zonnige "Folk in 't Gruun" in Schoten, "Mariage" op de Gentse feesten bij Sint-Jacobs.  Ook Frans-Vlaanderen waardeert Kadril, de groep speelt nogmaals op het Lindeboomfestival in Loon-Plage (FR), en op de "Taele en Muuzyke Feestdaegen" in Leffrinckoucke (FR).

Maar in alle stilte heeft Kadril een heel nieuw repertoire ingestudeerd, met muziek uit films waar folk een hoofdrol krijgt.  Op 17 oktober 2008 wordt dit grootse project "That's all folk!" voorgesteld tijdens het 35ste Internationale Filmfestival van Gent.  De groep is voor deze gelegenheid uitgebreid met een strijkkwartet, een blazerssectie, Keltische harp, Indische percussie, de Ierse singer-songwriter Daithi Rua en het voltallige fijfer- en trommelkorps van Trommelfluit.

Naast deze massale producties zie je Kadril vanaf dan eveneens geregeld akoestische voorstellingen doen, o.a. op de stage in Gooik, bij de viering van "40 jaar 't Kliekske" in Ternat, op Driekoningen in De Cam te Gooik, in het gemeentehuis van Stekene, enz.

2007

Begin januari overwintert Kadril in Klepp (NW) om er -bij volle maan- op te treden- naar aanleiding van de "Fullmane Kveldane"-concerten.  Samen met Alumea wordt het Spaanstalig Paloma-repertoire nog 's op de scene gezet, in Ieper (een samenwerking met de dansgroep van Joke Quaghebeur) en op het "Ten Vrede"-festival aan de Ijzertoren in Diksmuide.

De zomer van 2007 brengt Kadril met Mariken op "Beleuvenissen" in Leuven, folkfestivals als Dranouter, Ham, Deerlycke en het Herbakkersfestival in Eeklo.  In de winter grote podia (Celtic Music Festival Vlaardingen, NL) en gezellig kleine (De Heksenketel in Antwerpen).

2006

Kadril wordt opnieuw uitgenodigd in Canterbury (GB).

In april is de groep -in een vol Sportpaleis te Antwerpen- centrale gast op Nekkanacht 2006- en nodigt hierbij een selecte groep muzikanten uit voor wie ze in al die jaren veel respect gekregen hebben. Het wordt een grandioos folkfeest, met o.a. een band van 130 inlandse doedelzakspelers.

Even later staat Kadril op het festival Dranouter-aan-zee, reist naar Ordiap (Baskenland) en voor de derde keer naar Skagen Festival (Denemarken).

Het folkfestival Brosella (in Brussel) viert zijn 30ste jaargang, Kadril viert mee.

In september 2006 stelt de groep nieuw repertoire voor in het theaterprogramma “Mariage” en werkt aan een gelijknamige CD.

Op 29 december 2006 bestaat Kadril als groep effectief 30 jaar en speelt die dag het volledige hele Kadril-repertoire door, in alfabetische volgorde van a tot z, in de Geraardbergse pub "Molly Malones".

Op het kersverse Boombalfestival 2006 in Lovendegem en op het "0110 - Boombal voor verdraagzaamheid" speelt Kadril ten dans.  Folk, en vooral balfolk, kent op dat moment een echte hoogconjuctuur, er is een groot aanbod aan theaterconcerten en bals, aan de muziekacademies wordt volksmuziek en folk toegevoegd aan de keuzemogelijkheden, maar aan de horizon tekent zich stilaan een kentering af: Radio1-nethoofd Jan Hautekiet verklaart in Humo dat "Radio1 wat ballast uit zijn rugzak gaat gooien", wat er concreet op neer komt dat niche-genres als jazz, wereldmuziek -maar ook folk- minder en minder in prime-time worden geprogrammeerd en worden weggemoffeld naar de radionacht.  De VRT-nachtradio brengt overigens nog steeds een schitterend gevarieerde muziekkeuze waarin regelmatig folk te horen is...

2005

Kadril met Mariken, de Hongaarse zangeres Szilvia Bognar en Heather Grabham uit Engeland nemen de CD “De andere kust” WBM 21057 op. Het thema van dit programma is de overtocht van vele Europeanen naar “het beloofde land”, naar een betere toekomst in de Verenigde Staten. Naast melancholie (“Treurig lied”) weerklinkt ook vrolijke dansmuziek.

Kadril brengt dit afwisselende migratie-programma in eigen land, maar ook met succes o.a. in Canterbury (Engeland), Loon-Plage (Frankrijk), Tilburg en Folkwoods-Nuenen (Nederland).

2004

Kadril & Alumea (Galicia) nemen de dubbel-CD “La Paloma Negra” WBM 21050 op, het Gruuthuse-lied “Een schamel mersenier” uit de 14de eeuw krijgt een nieuw leven.

In augustus speelt Kadril dit spectaculaire Paloma-programma op het Dranouter Folkfestival, in een clubstage-tent die werkelijk uit haar voegen barst !

Zangeres Eva De Roovere kondigt haar afscheid aan en zingt haar laatste concert in Belle (Frans-Vlaanderen)... Kadril heeft intussen weerom audities georganiseerd en de nieuwe Kadril-zangeres heet voortaan Mariken Boussemaere !

2003

Gabriel Yacoub produceert de CD “Pays” WBM 21039, Kadril mijmert op tekst van François Villon in “Meditatie over een voorbije jeugd”.  Aan de drums Ron Reuman.

2002

Een memorabel project dat al jarenlang in de lucht hangt, krijgt stilaan vorm: de samenwerking met Brussels-Gallicisch-Spaanse vrienden mondt uit in een éérste reeks La Paloma Negra-concerten.

In de zomer speelt Kadril ook op Sardinië en in Noord-Italië.

2001

Dit is een topjaar voor Kadril: de groep bestaat 25 jaar en platenlabel Wildboar geeft de dubbel-CD “All the best” WBM 21029 uit. Kadril stelt deze CD voor op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival, met Eva & oudgediende Patrick Riguelle als gastzanger.

Verder concerten in Denemarken (Skagen festival), Frankrijk (o.a. Tatihou), Italië (Riva al Garda), Nederland (Folkwoods festival), Engeland (Faversham).

2000

Kadril speelt te Brussel in de AB op Winterfolk, met als gasten Fred Pieck (Fungus) en Gabriel Yacoub (Malicorne). In september is Kadril in Salamanca (Spanje) voor het festival “Etno Helmantica”

1999

Bassist Koen Dewaele wordt vanaf Winterfolk (januari) vaste Kadril-bassist. Kadril maakt een nieuwe CD (geproduceerd door Werner Pensaert) en noemt hem naar hun nieuwe zangeres: “Eva” WBM 21007.

Eva De Roovere wuift Patrick Riguelle uit in “Van boord” en toont zich van een andere kant in “Noten kraken”: “Eva bleef wonderwel overeind,meer nog, ze kon niet blijven stilstaan bij zoveel hurdy-gurdy-trance... Waar Patrick Riguelle nog op stap ging in de speetuin van Louise, likt zij zowaar de kandeleer” schrijft Arnold Rypens van Radio1.

1998

Kadril houdt audities voor zangers / zangeressen. Getipt door Wannes Van de Velde neemt de piepjonge Eva De Roovere hieraan deel en wordt prompt de nieuwe stem van Kadril.

Kadril-gitarist Erwin Libbrecht start met zijn eigen platenlabel “Wildboar” en geeft hiermee de folkrevival in Vlaanderen een serieuze stimulans: er ontstaat een echte “New Folk Wave”. Erwin produceert als een van zijn éérste CD’s o.a. de titelloze debuut-CD van Laïs: “Laïs” WBM 21005.

Kadril arrangeert en speelt de begeleiding van 4 nummers, waaronder de hit “’t Smidje”

1997

Kadril treedt op n.a.v. de Nasionale Kunstefees in Oudtshoorn (Zuid-Afrika) en op het Skagen Festival in Denemarken, samen met Luc De Vos (Gorki). “QUADRILNIE (Kadril feat. Laïs & Patrick Riguelle) speelt en zingt in augustus ten dans op de openingsavond van het Dranouter Folkfestival.  Even later kondigt Kadril-zanger Patrick Riguelle aan dat hij vertrekt...

1996

In samenwerking met de VRT neemt Kadril de live-CD “De groote boodschap” Dureco 11 62162 op, in de Cactusclub te Brugge. De spektakelbourrée “La belle inconnue” wordt aan het Kadril-repertoire toegevoegd. In augustus 1996 presenteert Kadril de drie zangeressen van Laïs aan het grote publiek, op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival (B); de tent gaat reeds kort na de middag uit de bol...

1995

Kadril is een graag geziene gast op stadsfestivals als de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs.

“Je moet al ver in de tijd en in het buitenland zoeken om een album te vinden waarin folk en rock zich zo organisch versmelten als in ‘Louise’, ‘Seerlands dale’ en het titelnummer ‘Nooit met krijt’”, schrijft het festival “Boterhammen in het Park” (Brussel)

1994

Kadril mét Patrick Riguelle brengen in een productie van Werner Pensaert een volledige folkrock-CD uit: “Nooit met Krijt” Dureco 11 60262,  drummer Philippe Mobers doet zijn éérste Kadril-intrede als studiomuzikant. Met deze CD vertegenwoordigt Kadril de VRT op het EBU-folkfestival in Rudolstadt (Duitsland), begin augustus stellen ze hem ook voor op het Dranouter Folkfestival.

Eind augustus, in de late uurtjes van de laatste stage-avond te Gooik, zingt het jeugdige meisjestrio Laïs –improvisatorisch- voor het éérst samen; Kadril-muzikanten Bart De Cock en Peter Libbrecht staan er naar te luisteren en moedigen de meisjes –die op dat moment cursus doedelzak volgen bij Bart- aan om hiermee door te gaan. Geleidelijk groeien plannen om hen –in voorprogramma- mee te nemen op concerttoernee door de culturele centra en hun eerste CD mee te begeleiden.

1993

Een nieuwe stimulans van Dree Peremans: hij brengt “De Liedboeken deel 2 Edmond de Coussemaker” Granota 0210 uit en Kadril zet op deze CD o.a. “De verloren zoon”, een folkmelodie met een reggae-tintje. “Het Soedaans dochtertje” is reeds een voorbode van “Het luiaardsgild” dat de groep later zal opnemen.

Kadril werkt n.a.v. deze liedboeken-CD’s samen met o.a. Wannes Van de Velde & Walter Heynen, met Dirk Van Esbroeck & Paul Rans (RUM), met ’t Kliekske, het Brabants Volksorkest, Leen Persijn,...

1992

Kadril neemt in februari deel aan het “Brugges Festival” met het “Liedboeken-project” en speelt in augustus op “Showburg”, eveneens in Brugge.

In december trekt de groep zich terug op de Kemmelberg om nieuwe nummers te maken en te arrangeren.

1991

KADRIL & FRIENDS (o.a. Patrick Riguelle, Willy Seeuws, Leen Persijn) spelen op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival. De kranten blokletteren: "Kadril schittert op Dranouter '91"

1990

Onder impuls van VRT Radio1-producer Dree Peremans neemt Kadril deel aan enkele opnamen i.v.m. het liedboek van Jan-Frans Willems. Om “Het heerke van Maldegem” beluisterbaar te maken voor mensen van deze tijd, worden zanger Patrick Riguelle en drummer Willy Seeuws uitgenodigd. Klankman en technieker Dirk Verhegge wisselt het mengpaneel voor zijn elektrische gitaren en is intussen ook komen meespelen met de groep. De folk van Kadril wordt met dit experiment folkrock !

(“De Liedboeken deel 1 Jan Frans Willems” BRT-CD 90 68 01). Ondanks deze éérste stap richting folkrock, neem Kadril eind 1990 toch nog een full-CD op met voornamelijk folky nummers:

“De vogel in de muite” Dureco 11 54782. Hiermee sluit de groep de “periode vóór Riguelle” af.

1989

Kadril vertegenwoordigt de VRT op het EBU-folkfestival in Fagernes (Noorwegen)

1988

Kadril speelt in Zweden op het Järna-festivalen (een specifiek doedelzakfestival) en in Barcelona (Spanje).

1987

Kadril stelt op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival zijn éérste LP voor.

1986

Kadril heeft nu de smaak te pakken en neemt –als titelloos debuut- een volledige folk-LP op (later ook verkrijgbaar op CD: “Kadril” WBM 21002). De samenzang van de Libbrecht-broers is hier reeds prominent aanwezig.  Hans Quaghebeur –een maat van op Dranouter festival- en contrabassist Jo Van Houtte spelen aanvankelijk mee als gastmuzikanten en vervoegen later de groep. Ook de Gallicische vrienden van “Centro Galego de Bruselas” spelen –dan al !- mee op deze LP.

1985

De éérste studio-ervaring: Kadril neemt, samen met andere Vlaamse volksmuziekgroepen, een verzamel-LP op (LP “Volksmuziek” RG 3985 006). Opmerkelijk zijn dan al de bijzondere aandacht voor akkoordkeuze en arrangementen.

Aan het eind van de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 leert Kadril de stiel door bals én concerten te spelen in café’s en kroegen, kleine zaaltjes, op straten en pleinen, stadsfeesten en festivalweides, op muzikantenreunies en volksmuziekstages.

Het begin, eind 1976

Enkele middelbare scholieren -die mekaar leerden kennen bij de milieujeugdbeweging “Wielewaaljongeren”- musiceren voor het éérst samen; weldra zulllen ze hun groepje “Kadril“ noemen.  Op 29 december 1976 -in de kelderbar van de abdij van Averbode- spelen Peter Libbrecht en Harlind Libbrecht, Bart De Cock, Willy Aelvoet, Jan Van den Haute en nog enkele andere muzikanten een gat in de nacht.  Enige tijd later staat Kadril op het podium -in Oudenaarde- als voorprogramma bij een concert van banjolegende Deroll Adams.  Ook de derde Libbrecht-broer Erwin voegt zich bij Kadril.