Blogi

Tuulen mukana

7.3.2021

Kuluneella viikolla suomalainen avomeripurjehtija palasi lähtösatamaansa kierrettyään vaativassa yksinpurjehduskisassa koko pallon.

Kaikki arvo suoritukselle mutta hienointa tuossa on se, että jälleen kerran tuli todistettua että purjeilla pääsee ihan mihin vaan, kunhan vain vähän tuulee. Ja aika hiilineutraalisti, kuten nykyään on tapana asia ilmaista.


Ikiaikaiset löylyt.

3.8.2018

Jämsän Juokslahteen siirrettiin jokunen vuosi sitten Muuramen saunakylän historialliset saunat, ja osa noista on nyt aktiivikäytössä. Kaikille avoimet löylyt.

Kulttuuriteko, Suomen Saunakulttuuri ry.

Jämsän saunakylä

Perinnetaitojen siirtämisestä

27.9.2017

Tarvitaan vain yksi sukupolvi joka ei siirrä vuosisataisia taitoja eteenpäin, ja niitä ei enää ole. Harjoitan perinnetaitoja, jotta tietäisin mistä tulen.

Korteniemen perinnetila

Yksinkulkemisesta

26.5.2017

Muistin juuri miksi arvostan erityisen paljon yksinkulkemista metsissä ja erämaissa.

Kaikenlaiset turhanpuhujat, tyhjänlupaajat ja metsäradiot eivät pääse pilaamaan tätä armoitettua rauhaa.

Muinaisolutta kevään juhlaan

1.5.2017

Sahti on suodattamaton perinneolut, jolla on ollut EU:n nimisuoja vuodesta 2002. Toki tuota juomaa valmistetaan pohjoisen Itämeren alueella muuallakin, mutta hämäläisen sahdin vertaista saa kyllä etsiä. Sahtimestari Sääksmäeltä avasi valmistuksen salat muutamalle valikoidulle oppilaalle, sopivasti ennen vappua.

www.taivaannaula.org

Onko Kekri muutakin kuin henkilöstöruokalan syksyinen teemaviikko?

06.11.2016 07:25

Osallistuin marraskuun alussa perinteiseen Kekriin. Tähän saakka tuo sana on merkinnyt minulle lähinnä henkilöstöruokalan syksyistä teemaviikkoa. Nyt Kekri on jotain paljon juurevampaa.

www.taivaannaula.org

Muinaisia erätaitoja

19.06.2016 19:41

Laskin tuossa, että olen eräillyt jo kuudella eri vuosikymmenellä, mutta en ole osannut tehdä tulta tyhjästä. Nyt osaan.

Kun tietää, että voi tehdä tulet pelkällä seljanoksalla, pakurilla ja katajankuorella, niin metsä näyttää ihan toisenlaiselta paikalta.

www.rautasarvi.fi

Nostan pipoa, Juha Nurminen!

23.11.2014 22:20

John Nurmisen Säätiön yksinkertainen oivallus näyttäisi olevan ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan. Itämeren fosforikuorma vähenee.

Säätiöllä on eri puolilla Itämerta käynnissä useita hankkeita, joiden yksinkertainen päämäärä on vähentää meren fosforikuormaa käyttämällä biologista fosforin talteenottomenetelmää.

Hyvä esimerkki onnistumisesta on itäisen Suomenlahden parantunut tila, kun rantavaltioiden forforikuormitusta on saatu vähennettyä 60% aikaisemmasta.

Gotlannin ja Saaristomeren sotkut johtuvatkin sitten aivan muusta syystä.

www.johnnurmisensaatio.fi

Ikuisesti nuori

- äitini isä Toivo Vilhu in memoriam 3.7.1944 -

03.07.2014 22:05

5./KTR 4:n tulipatterin sotapäiväkirja 1.1. - 1.8.1944 Juustila

3.7.1944

”Kaunis aurinkoinen päivä. Ryssän lentokoneet vilkkaassa toiminnassa, samoin tykistötoiminta hyvin kiivasta. Taistelutoiminta alkoi noin klo 4.00 aikaan kovalla meikäläisten tykistökeskityksellä. Vänr Heino Myllylä tuli patteriimme jaosupseeriksi kers Tenhon siirtyessä vakanssilleen jaosjohtajaksi. Vihollisen maataistelukoneet tekivät useita kertoja hyökkäyksiä lähiympäristöön, sirpaleita tuli asema-alueellemme. Noin klo 19.00 aikaan ryssä ampui kovasti tykistöllään asema-aluettamme, samalla pommikoneiden pommittaessa. Luutn Vilhu kaatui, alikers Pietikäinen, stm Strömberg ja stm Tervakoski haavoittuivat, asemajaoksen teltta meni säpäleiksi ja kymmenkunta polkupyörää vioittui. Valjakkopaikallamme kaatui useita hevosia ja ajoneuvoja särkyi. 4 ptri kärsi myös suuria menetyksiä sekä miehistössä että kalustossa.

(Reunahuomautus) 2:nen tykki särkyi, kranaatinsirpale meni kehdosta läpi.

Kulutus

318 kpl 1/1 pp.

33 kpl 1/2 pp.”

Sukeltajaliiton turvaohje on betonia.

19.6.2014

Siis tiivistä ja painavaa tekstiä, jonka pitäisi jokaisen kokeneenkin sukeltajan tuntea, tai ehkä muistaa.

Se on sukeltajien kokemuksella kirjoitettu.

Kun sitä noudattaa, voi välttää turhat sukelluskuolemat. Mennyt kevät ja alkukesä ovat olleet hyvän harrastuksen kannalta synkkää aikaa.

Mitä tilastot kertovat?

8.2.2014

Sukeltajaliiton mukaan Suomessa on 40000 laitesukelluksen harrastajaa, ja vuosittain suomalaisille sukeltajille sattuu keskimäärin 2,4 sukellusonnettomuutta. Ensivaikutelma on, että aika vähän.

Mutta jos tehdään tilasto alalajeittain, niin mikä on tekniikkasukeltajien osuus harrastajista ja vahingoista?

Vartiosaari uinuu

19.11.2013

Siitä saataisiin Stadin itäinen Seurasaari, jos vain olisi silta. Mutta…

Stadin virkamiehet kaavailevat Vartiosaareen jopa 7000 ihmisen lähiötä. Korkeimmat talot olisivat 10-kerroksisia. Saaren korkein kohta on yli 25m merenpinnasta. Tulisi ylimmille asukkaille hulppeat näkymät ja melkoiset neliöhinnat.

Noux!

5.11.2013

Viime sunnuntaina Nuuksion Haukkalammen rannat täyttyivät lapsiperheistä. Hienoa, uusi eräilysukupolvi on kasvamassa!