Beeldende Vorming 🖌

Stadspark in herfstsferen

Als eerste opdracht bij het vak Beeldende Vorming werd er gevraagd een stadspark te schilderen in herfstsferen.

Betekenis

Zelf denk ik bij een park aan wandelen, relaxen... rust in het algemeen. Daarom heb ik een park gekozen dat grotendeels bestaat uit water en bomen, niet te druk dus. De rust heb ik ook geprobeerd uit te drukken in mijn schilderij door met zachte stroken te schilderen. De herfstkleuren zijn terug te zien in de kleur van de bomen.

Vorm

Het beeldaspect kleur is goed terug te zien in mijn stadspark, omdat er specifiek werd gevraagd naar een stadspark in herfstsferen. Hier horen wat warmere kleuren bij, die vooral terug te zien zijn in de bomen en de kleur van het gras.

Naast kleur, heb ik ook gewerkt met ruimtesuggestie, wat het park een realistisch karakter geeft. Dit is vooral te zien bij de overlapping van de bomen met elkaar en met de witte bergen. Ook is het zo dat de bomen aan de linkerkant hoger lijken te staan dan aan de rechterkant, omdat de grasvlakte naar rechts afloopt. Tevens is er een duidelijke horizon te zien bij de grens van het gras met de bomen (Jacobse & van Onna, 2017).

Afbeelding 1 (boven) en afbeelding 2 (onder)

Afbeelding 3 (boven) en eindproduct (onder)

Materie

Voor deze opdracht heb ik gewerkt met de volgende materie:

  • Grijs (of wit) A3-papier;
  • Een potlood;
  • Minimaal één dikke en één dunne kwast;
  • Acryl verf en water (om te mengen).

Werken met dit materiaal voelde erg vertrouwd, omdat dit, als iemand die examen heeft gedaan in kunst, de 'basis' is. Ik koos voor grijs A3-papier, omdat ik mezelf wat meer wou uitdagen (de kleuren worden namelijk wat donkerder). Echter had het op wit papier ook gekund.

Beschouwing

Bij deze opdracht hoorde natuurlijk enige voorbereiding, het oefenen met het werken met perspectieven en het opzoeken van parken in herfstsferen, waardoor ik ook al snel een idee kreeg van welke kleuren ik ging gebruiken. De opdracht was om het stadspark te schilderen, waarbij de verf al klaar was gezet. Ik heb gekozen om met zachte stroken te werken, zodat de rust zichtbaar zou zijn. Dit is terug te zien in de tussentijdse foto's en in het eindproduct.

Werkwijze

Zoals al eerder vermeld heb ik examen gedaan in kunst. Mijn eindexamenproduct bestond uit 5 zelf bedachte werkstukken binnen een gekozen thema, woorden. Hierbij heb ik gewerkt met alle gebruikte materie, echter was dit op wit papier. Nieuw was voor mij om te zien hoe de kleuren uitkwamen op grijs papier, dit was ook wel lastig, gezien ik de kleuren vaak al te donker had gemengd. Het was gelukkig makkelijk aan te passen doordat het snel opdroogde en je er dus weer overheen kon met een andere kleur.

Onderzoek

Ik begon met het verzamelen van de benodigde materialen.

Als eerste ben ik begonnen met het aftekenen van een kader met potlood. Vervolgens ben ik het beeld gaan schetsen. Hierna heb ik de basiskleuren toegepast en ben ik begonnen met de grote vlaktes, dit is op afbeelding 2 te zien. Als laatste ben ik de details gaan toevoegen, dit is te zien op het eindproduct.

Over het algemeen vind ik het eindproduct best geslaagd. Ik ben van mening dat de herfstsfeer wel zichtbaar is, helaas niet heel erg, dit had ik toch graag anders gewild en kon beter. Verder heb ik het idee dat het beeld van een stadspark met herfstsferen goed is afgebeeld op mijn schilderij en dat het er zeker mag zijn! Ik vond het erg leuk om deze opdracht uit te voeren.

Bronvermelding

Het monster van Loch Ness

De tweede opdracht van het vak Beeldende Vorming was het maken van een ansichtkaart met daarop het enge monster van Loch Ness. Mijn eindproduct is daar echter een beetje vanaf geweken...

Betekenis

Ik houd van monsters en 'enge' dingen. Met zo'n opdracht als dit vind ik het ook leuk dat, stel je legt het voor aan kinderen, zij hun eigen verbeelding goed kunnen toepassen.

Mijn monster ziet er niet uit als hoe ik het monster van Loch Ness zou zien, maar ergens is hij wel eng geworden, voornamelijk door de tanden en de close-up.

Afbeelding 1, een lege ansichtkaart (boven), Afbeelding 2, kader (onder)

Vorm

Bij dit product heb ik vooral gewerkt aan de compositie en dus de ruimte. Doordat ik er een close-up van heb gemaakt lijkt het monster veel dichterbij te zijn, dit kan ervoor zorgen dat het enger lijkt.

Ook heb ik gewerkt met het kleurgebruik. Dit is echter niet geworden wat ik wou, want het originele idee was iets donkers. Doordat ik een uniek product wou kwam ik op het idee het monster paars te maken. Het Loch Ness monster is natuurlijk voor een deel een mythe! (Jacobse & van Onna, 2017).

Materie

Voor deze opdracht heb ik gewerkt met de volgende materie:

  • Wit A4-papier;
  • Lege ansichtkaart A4-papier;
  • Een potlood;
  • Oost-Indische inkt;
  • Ecoline in verscheidene kleuren;
  • Een kroontjespen;
  • Een potje water;
  • Kwasten.

Ik vond het werken met dit materiaal best lastig, vooral het Oost-Indische inkt en de ecoline. Ik heb daar voorheen nog nooit eerder mee gewerkt namelijk. Het zijn beiden materialen waarbij het kan gaan uitlopen en daar moet je dus enorm rekening mee houden. Gelukkig ging het uiteindelijk nog best goed.

Afbeelding 3, schets (boven), eindproduct (onder)

Beschouwing

Als inspiratie lagen er meerdere foto's verspreid over het lokaal van zeemonsters, dit heeft goed geholpen. Ook gaf het goede informatie over de beeldaspecten, want ik kreeg meer ideeën met betrekking tot het ruimtegebruik en de compositie. Het materiaal en de techniek waren gekozen door de docent (Braakhuis, G.).

Werkwijze

Ik had nog nooit eerder met dit materiaal of de techniek gewerkt. Het is me opgevallen dat het best lastig is om strakke lijnen te trekken en dat het lastig is de kleur te krijgen die jij wilt tijdens het mengen van ecoline met water. Ook kan het gaan uitlopen, zoals ik al eerder heb vermeld. Dit is dus ook best lastig. Ik moet zeggen dat dit zich gelukkig niet negatief heeft geuit in mijn eindproduct.

Onderzoek

Ik begon met het schetsen van een monster op een leeg A4-papier. Vervolgens ging ik deze schets overnemen op de lege ansichtkaart en deze lijnen overtrekken met Oost-Indisch inkt. Toen ik dit had gedaan ging ik het monster inkleuren met ecoline, het monster paars, de binnenkant van de mond donkergrijs en de tanden wit. Als laatste heb ik nog wat details toegevoegd rondom de ogen. Na wat feedback van de docent gekregen te hebben, heb ik de kleuren toch nog wat donkerder gemaakt (de binnenkant van de mond).

Ik moet zeggen dat dit één van de opdrachten is die ik graag wat beter had gedaan. Uiteindelijk vind ik hem wel leuk, maar had hij beter in de opdracht kunnen passen door bijvoorbeeld donkerdere kleuren te gebruiken. Het is echter wel een leuke opdracht om uit te voeren met kinderen, omdat ze veel persoonlijke keuzes kunnen maken en hun verbeelding los kunnen laten gaan. Dit is ook waarom ik ervoor heb gekozen deze opdracht in een GLVF te verwerken.

GLVF

GLVF Loch Ness.docx

Bronvermelding

Monument der wachtende

De derde opdracht die ik heb gekozen om op de website te zetten was het boetseren van een stuk klei tot een wachtend persoon. Hoe deze persoon stond, zat, lag, mocht je zelf bepalen. Zo lang maar duidelijk was dat hij ergens op wachtte.

Betekenis

Zelf vind ik het vreselijk om te moeten wachten. Wachten op het stoplicht, wachten om af te spreken, wachten... Het duurt altijd zo lang, ik ben veel liever actief. Wachten maakt mij daarom soms een beetje geïrriteerd.

Afbeelding 1

De opdracht was om dit beeld van wachten te verwezenlijken, wat voor mij aardig is gelukt. Je kon textuur aanbrengen, maar hier had ik uiteindelijk geen tijd meer voor. Doordat de rug van mijn persoon nogal rechtop zit met zijn armen over elkaar geslagen, komt dit over alsof hij geïrriteerd is. Een perfect zelfbeeld dus.

Vorm

Bij dit product heb ik me vooral gefocust op het beeldaspect ruimte. Het is natuurlijk belangrijk dat het beeld er goed uitziet, van welk aanzicht je er ook naar kijkt. Ik heb daarom van twee aanzichten een foto gemaakt van het eindproduct, de voor- en zijkant.

Verder is ook de vorm goed terug te zien, namelijk de plasticiteit. Er is gewerkt met chamotteklei, wat een plastisch materiaal is. Door het uitoefenen van kracht op een groot stuk chamotteklei kon je er een concreet beeld van maken (Jacobse & van Onna, 2017).

Afbeelding 2, zijaanzicht eindproduct

Materie

Voor deze opdracht heb ik gewerkt met de volgende materie:

  • chamotteklei;
  • Klei gereedschap;
  • Een houten plankje;
  • Een houten blokje;
  • Een potje met water;
  • Een kleine kwast.

Net als bij de schildersopdracht heb ik al eens eerder met dit materiaal gewerkt op de middelbare school. Ik vind het heel fijn om met die materiaal te werken, omdat het naar mijn gevoel heel soepel gaat. Fouten kun je ook heel snel herstellen door een stukje klei toe te voegen of juist weg te halen. Ik had graag nog gewerkt met een draaischijf, omdat het draaien van mijn product dan wat makkelijker zou gaan, maar deze waren door twee andere leerlingen al in gebruik genomen.

Beschouwing

Qua inspiratie heb ik eigenlijk alleen nagedacht over hoe ik zelf wacht. Tijdens de uitleg van de opdracht in de les moest ik ook wachten tot ik kon beginnen, wat heeft gezorgd voor de over elkaar heen geslagen benen. De beeldaspecten werden duidelijk door de foto's op de docent zijn PowerPoint (Braakhuis, G., 2017) en de technieken waren te lezen op voorbeeldkaarten in de les. Ik heb steeds beetje bij beetje een nieuw stuk toegevoegd aan het lichaam. Ik ben begonnen met de benen (te zien op afbeelding 1) en van daaruit naar het bovenlichaam en uiteindelijk het hoofd gegaan.

Werkwijze

Ik heb al eens eerder met dit materiaal gewerkt op de middelbare school, hierbij gebruikte ik ook deze techniek. Veel nieuws heb ik er niet aan ontdekt, behalve dat het belangrijk is om het gewicht goed te verdelen zodat alles op de goeie plek staat. Wat ik er lastig aan vond was dat ik best perfectionistisch ben en elk detail goed wou hebben, ik heb bijvoorbeeld ook een 'buikje' toegevoegd... dit heb je namelijk vaak als je zit. Echter was dit vrij overbodig en kostte dit veel tijd.

Afbeelding 3, vooraanzicht eindproduct

Onderzoek

Ik begon met het verzamelen van de benodigde materialen. Vervolgens ging ik het klei kneden, zodat het makkelijker te vormen was. Hierna pakte ik het houten blokje en zette daar een groot stuk klei op, waar ik de benen uit ging boetseren. Vervolgens ging ik bezig met het bovenlichaam. Na dit gedaan te hebben heb ik het hoofd uit een stukje klei geboetseerd, zette dit op het bovenlichaam en begon met de armen. Toen ik klaar was met dit alles heb ik nog even gewerkt aan wat details, zoals het 'buikje' en de vorm van de ellebogen en benen.

Ik ben enorm trots op het eindproduct. Ik vind dat het een heel realistisch beeld is geworden en dat was ook waar ik op doelde. De foto's gezien te hebben had ik nog graag wat meer tijd willen hebben om het goed te boetseren. Ik had ook graag een gezicht toegevoegd, maar hier ben ik ook niet zo goed in. Het uiteindelijke product is dus iets waar ik blij mee ben. Ik zou dit graag nog een keer doen en wil zoiets misschien zelfs doen in mijn stageklas, maar dan wat eenvoudiger.

Bronvermelding

Als referentie voor het ontwerpen van de pagina Beeldende Vorming heb ik gekeken naar de website van Wouter Dijk, opgehaald van https://sites.google.com/view/meesterwoutergeeftles.