Amenajări balneare

Lista amenajărilor balneare:

Există și au existat multe localități maramureșene care dispun sau au dispus de amenajări balneare. Candva, au fost astfel de amenajări la Băiuț, Borșa, Cărbunari, Coștiui, Stoiceni, etc...

În prezent, cea mai renumită, este Ocna Șugatag, aceasta, bucurându-se de titlul de "Stațiune turistică de interes local", unde există băi sărate, cu apa extrasă din lacurile care s-au format datorita prăbușirii minelor de sare din localitate.

Alte astfel de amenajări, mai există în județ, la Borșa, la baza de recuperare a spitalului, există electroterapie, galvanizări și masaj terapeutic. În trecut, orașul Borșa, avea băi cu apă sulfuroasă și cu apă sărată, dar acum, acestea nu funcționează

Băile cu apă sulfuroasă, s-au păstrat la Botiza, Dănești și Dragomirești. Cele de la Botiza și Dănești, au fost modernizate. Reabilitarea băilor Dragomirești, este în stadiul de proiect, dar băile funcționează.

Tot în stadiul de proiect sunt și bazinele de la baza de recuperare Borșa.

Odinioară, lumea mergea la Lacul Bodi, susținând că are proprietăți curative.

Foste amenajări balneare:

Băile de la Stoiceni, Coștiui, Cărbunari, Băiuț și Borșa, nu s-au bucurat de reabilitări (până acum).

Cele de la Băiuț, făceau parte din complexul turistic Tăul Tocilei. Acesta avea o cabană pe care domnea mesajul "Noroc bun", o pârtie, un teren de sport, un foișor și clădirea băilor.

Băile Coștiui, s-au stins din cauza unei alunecări de teren, care a astupat lacul sărat, dar și din cauza nepăsării autorităților locale și a edilului din comuna Rona de Sus.

Băile de la Stoiceni și-au pierdut gloria, deși s-au încercat câteva resuscitări ale acestor băi. Izvorul se află pe proprietatea unui urmaș al familiei nobiliare Teleki, iar acesta permite accesul la izvor doar pe timp de vară, trei ore, seara.

În aceeași situație sunt și Băile Cărbunari, unde doar poarta a rămas neschimbată, dar în loc sa ascundă o oază de liniște și relaxare pentru cei sătui de vacarmul din Baia Mare, aceste porți ascund un gater.

La Borșa, au existat mofete (la Cabana Stibina), băi cu apă sulfuroasă (în Baia Borșa), saune și băi cu apă sărată (la Baza de Recuperare a spitalului din oraș). În prezent, au rămas doar masajul terapeutic, electroterapia și galvanizările, tot la Baza de Recuperare.