Ocna Șugatag

Date generale:

Ocna Șugatag este o comună și o stațiune turistică de interes național din județul Maramureș, amplasată între râurile Cosău și Mara, în Țara Maramureșului

Stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag este renumită datorită băilor cu apă sărată, extrasă din lacuri antroposaline care s-au format prin prăbușirea unor mine de sare.

Băi sărate se pot face la ștrandul din centrul comunei, aflat în apropierea hotelului Crăiasca. Apa de la ștrandul din centru are o salinitate de 38% și există trei bazine. Construcția acestora a durat trei ani (1969-1972)

-Bazinul mic, destinat copiilor, are o adâncime de 0,6 m

-Bazinul mediu are o adâncime de 0,9-1,3 m

-Bazinul mare are o adâncime de 1,3-2,6 m

Hotelul Crăiasca are și bază interioară de tratament care dispune de bazine interioare (separate pe sexe), de masaj, de galvanizări.

Încă funcționează și băile vechi, aflate în curtea hanului Margine, peste drum de Lacul Gavril. Băile vechi din Ocna Șugatag, există de pe vremea în care Transilvania era sub ocupație maghiară.

De asemenea, sunt și bazine private, în cadrul unor pensiuni, cum ar fi Complexul Lacul Sărat, Complexul Holiday, Bazinul de la Lacul Bătrân, bazinele pensiunilor Popasul din Deal, Teleptean, Vidra, Crystal, Miler, etc...

Băi se pot face și în lacurile antroposaline, cele mai fecventate fiind Lacul Gavril și Lacul Bătrân.

Lacul Gavril, văzut din satelit, are o formă ușor asemănătoare cu cea a unui cap.