Informations-hantering

Arbetsgång

Att införskaffa, förstå och använda information är kopplat till de flesta kursernas styrdokument. Förmågor ska både möjliggöra och leda till kunskap som vi lärare sedan mäter med hjälp av kursens kunskapskrav. De flesta GG-ämnena jobbar mest med 1-5 medan svenskkurserna lägger extra betoning på punkt 6.

En grundläggande modell 

som man kan använda när man tolkar information:

Efter detta kan man jobba mer med det som var skrämmande genom att se till skälen till problemet och avslutningsvis lösningar på problemet. Det viktiga är att man diskuterar orsaker och konsekvenser. 

Effektiv läsning

För att på bästa möjliga vis få så mycket ur en text som möjligt kan man öka förståelsen och nyttan genom att göra anteckningar. Tidigare gjorde man kanske anteckningar direkt i boken eller direkt på pappret, men idag när man läser mer och mer digitalt bör man alltid ha ett dokument som man kan skriva öppet i bakgrunden och som man snabbt kan klicka fram. Konceptet är dock detsamma som tidigare eftersom det finns ett stort värde i att leta efter Nyckelord, skriva ner kortare formuleringar (Understrykningar) och sammanfatta stycken (Marginalanteckningar).

Man kan arbeta efter konceptet: Word, Frase och Sentence. Alltså plocka ut nyckelord i form av ett eller flera ord: ord eller fras. Man kan också jobba utifrån hela meningar eller stycken.

PQE

Akronymen står för:

Och innebär:

Idé (2) - Exempel: händelse (1) - Förklaring (3)

Reflektionslogg (variant 2) (Google dokument)