Kozmoloji Okulu
Okulumuz Standart Kozmolojik Model, Kozmolojik Pertürbasyonlar, Karanlık Madde, Büyük Ölçekli Yapı ve İlkel Kara Delikler üzerine derslerden ve seminerlerden oluşmaktadır. Dersler lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için anlaşılabilir bir seviyede olacaktır.
Amacımız Kozmoloji üzerine temel ve güncel bilgileri öğrenmek veya çözülmemiş kozmoloji problemleri üzerine çalışma yapmak isteyen meraklı öğrencileri araştırma konuları ile tanıştırmak.
Nihan Katırcı (Doğuş Üniversitesi) - Kozmolojide Güncel Problemler
Ezgi Canay (İstanbul Teknik Üniversitesi) - Kozmolojik Pertürbasyonlara Yeniden Bakış
Kazım Çamlıbel (Türk-Alman Üniversitesi) - Karanlık Madde ve Evrenin Büyük Ölçekli Yapısı
Caner Ünal (Ben-Gurion University, İsrail) - Küçük Ölçeklerdeki Enflasyon Pertürbasyonları, İlkel Kara Delikler
Durmuş Ali Demir (Sabancı Üniversitesi) - Parçacık Fiziği Temelinden Standart Kozmolojik Model
A. Emir Gümrükçüoğlu (University of Portsmouth-İngiltere) - Teorik Kozmoloji'nin Krizi
Dersler İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Zoom desteği ile online olarak yapılacaktır.
Kozmolojik sabit problemi modern kozmolojinin en çetrefilli açmazlarından biridir. Kozmolojik sabit modeli fenomenolojik açıdan çok net bir geçerliliğe sahip olsa da, sabitin hem kuantum alan teorisindeki vakum enerjisine göre beklenmedik ufaklıktaki değeri, hem de bu değerin kuantum düzeltmelerine karşı nasıl korunacağı teorik bir muamma olmaya devam etmektedir.
Karanlık enerji yoğunluğunun zamanla değişimi ve bu değişimin maddenin evrimine etkileri gibi etkiler, önümüzdeki onyıl içerisinde çok detaylı deneylerle test edilecek. Bir devrim niteliğindeki bu gelecek nesil deneylerden azami fayda sağlamak ve bu meçhul bileşenin temeline dair fikir edinmek için mümkün olduğunca çok alternatif karanlık enerji modeli kurmamız gerekiyor. Ancak şu anda teorik kozmoloji bir kriz yaşıyor: multi-messenger anstronomisinin başlamasıyla elimizdeki tutarlı teorik bir çerçevede kurulmuş ve yanlışlanabilir modellerden geriye pek bir şey kalmamış durumda.
Konuşmama kozmolojik sabit ölçümü ve bu ölçümün altında yatan üç ana varsayımla başlayacağım. Daha sonra son on yıl içerisinde üzerinde en fazla çalışılan skaler-tansör teori sınıfının başarılarının ve gravitasyonel dalga gözlemleri sonrasındaki durumunun üzerinde duracağım. Son olarak, eğer vakit kalırsa, bu açmazdan çıkmanın yollarını bir örnekle tartışmaya açacağım.
Join Zoom Meeting
https://itu-edu-tr.zoom.us/j/99716409175?pwd=em95RmgwT1BHZGFiMXpFMWdyRHdjUT09
Meeting ID: 997 1640 9175
Passcode: 524119
Canan Nurhan Karahan (Milli Savunma Üniversitesi)
Hüseyin Bahtiyar (MSGSÜ)
İlmar Gahramanov (Boğaziçi Üniversitesi)
Oğuzhan Kaşıkçı (İstanbul Teknik Üniversitesi)