Tutustumispolku

Tutustumiskohteet

Alla valikoituja tutustumiskohteita. Löydät sovellukset iPadilta pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alas ja kirjoittamalla etsimäsi sovelluksen nimen suurennuslasisymbolilla merkitylle hakuriville. Jos sovellus puuttuu, voit etsiä sitä sovelluskaupasta (AppStore). Ohjeita useimpiin alla olevista http://tablet.purot.net/ Ohjevideoita löytyy myös kaikkiin sovelluksiin YouTubesta ja Vimeosta.

  1. QR-koodin lukeminen ja tekeminen kannattaa opetella ja opettaa myös oppilaille. Hyödyllisin ominaisuus koulussa on se, että QR-koodin avulla iPadeillä päästään nopeasti samalle verkkosivulle. iPadillä voi sekä lukea että luoda QR-koodeja. QR-koodi luetaan sovelluksella skannaa-toiminnolla kameran avulla. Hyvän opintopaketin opettajille QR-koodeista on tehnyt Johanna Salmia. Sovellus, jolla voit lukea ja luoda QR-koodeja iPadillä on esim. QR Reader for iPad (ilmaisohjelma, salli kameran käyttäminen, kamera-kuvakkeella QR-koodin lukeminen ja QR-kuvakkeella koodin luominen, ks. ohjevideo vanhemmasta versiosta, toiminnot edelleen samat). Tietokoneella QR-koodeja saa helposti esim. QR-generaattorilla.
  2. Kamera havaintojen keräämiseen ja Padlet niiden jakamiseen: havainnoi kameralla ympäristöstä Padlet-seinän aihe ja lisää se Padletiin (kuva ja teksti).
    • OHJE: Kamera-sovellus, valokuvan tai lyhyen videon ottaminen, kuvat ja videot tallentuvat Kuvat-sovellukseen. Avaa Padlet, kaksoisnapauta taustaa, avautuvaan pikkulaatikkoon lisää kuvateksti ja kuva (voit myös kuvata suoraan Padletiin, jos yhteys on hidas, lisää pelkkä teksti). Voit muokata ja siirtää omaa kuvaasi, mutta et muiden omia.
    • Vaihtoehtoisia Padlet-seiniä kokeilua varten:
      1. Geometriset muodot
      2. Kevän merkit
      3. Taiteelliset kuvakulmat
    • Ideoi, mihin Padletia voisi käyttää? Kirjoita ideasi tälle Padletille.
  3. Pika-chat on helppo tapa kerätä ideoita, harjoitella kielten tunneilla tekstipohjaista viestintää tai pyytää vaikka palautetta. TodaysMeet on selaimella toimiva chat, joka ei vaadi käyttäjäprofiilin luomista. Sivulla http://todaysmeet.com/ voit luoda keskustelun, jakaa sen linkillä tai QR-koodilla oppilaille, jotka liittyvät keskusteluun antamalla ensin lempinimen itselleen ja sen jälkeen viestivät 140 merkin mittaisilla viesteillä. Palvelu luo QR-koodin valmiiksi, löydät sen RoomTool-linkin takaa. Kokeile chattäilyä: https://todaysmeet.com/ipadkokemuksia.
  4. Dropbox on kuin näkymätön muistitikku eli tiedostojen pilvipalvelu (maksutta 2 Gt). Se on nopea tapa jakaa iPadiltä tiedostoja. Dropboxiin pitää luoda käyttäjätili, joka vaatii sähköpostin. Tähän harjoitukseen on luotu demotunnus ville.viisari ja sille demotili. Jaa jotain tänään tuottamaasi omalta iPadiltäsi demotilin Harjoituskansioon. Kun käytetään yhteisiä iPadeja, Dropboxista pitää muistaa kirjautua ulos. Uloskirjautuminen löytyy ratas-kuvakkeen takaa. HUOMIO: Kun ensimmäistä kertaa kirjaudut Dropboxiin, ohita ehdotukset kuvien lataamisesta ja yhdistämisestä muihin laitteisiin (skip). Avaa Harjoituskansio ja alareunan +merkistä lisää kuva tai siirry sovellukseen, josta haluat jakaa sisältöä, valitse jakomerkki (laatikko, josta nuoli ulos) ja selaa Dropbox. Katso muiden jakamia sisältöjä Harjoituskansioista. HUOMIO: tiedostoja voi siirtää myös Google Driven kautta laitteelta toiselle, mutta esim. elokuvaa ei voi katsoa suoraan Driveltä kuten Dropboxsista voi. VINKKI: monissa kouluissa käytetään Seesaw:ta jakamiseen.
  5. Piirtäminen on hyvä keino hahmottaa asioita. iPad sopii hyvin piirtämiseen. Voit harjoitella piirtämistä iPadin asennukseen kuuluvalla Muistiinpanot-ohjelmalla (ohje). Valitse koukeroinen vapaan viivan kuva ja saat piirrostyövälineet esille. Mukana on myös kumi ja viivotin. Kokeile. Voit tallentaa Muistiinpanolla tekemäsi sivun kuviin tai viedä sen suoraa muutamiin muihin sovelluksiin. Suosittuja piirrossovelluksia ovat Doodle Buddy ja Sumopaint ja Paper 53 (voit yhdistää valokuvan ja piirtää sen päälle, osa ominaisuuksia maksullisia).
  6. Videon tekeminen iPadillä on yllättävän helppoa. Applen oma iMovie on suosittu sovellus. Voit liittää videoita ja valokuvia yhteen, äänittää tai liittää ääniraidan, lisätä tekstejä ja tyylejä. iMoviessa on kaksi vaihtoehtoa: elokuva tai traileri, jälkimmäisessä on valmiita pohjia, joihin täydennetään tekstit ja videoklipit. Kokeile jompaa kumpaa (elokuva on helpompi, mutta trailerilla saa näyttävää aikaan). Kun saat videon valmiiksi, se pitää tallettaa Kuvat-kansioon, josta sen voi jakaa Dropboxilla vaikka tietokoneelta katsottavaksi tai YouTubeen. Erikoisvideoita esim.: Puppet Pals HD tai Puppet Pals 2 (askartelu-animaatioiden teko), Morfo (kasvokuvien muuntaminen, puhuva pää), iMotion (valokuvaamalla animointi ja ajastetut kuvaukset).
  7. Book Creator (maksuton ja maksullinen) digitaaliseen tarinankerrontaan: faktaa tai fiktiota kuvien, tekstien ja äänittämisen avulla, oppitunnilla esimerkiksi työselosteen tekeminen tai havaintojen kerääminen ja nimeäminen. Valmiin tuotoksen voi tuoda ohjelmasta PDF-muodossa (äänitykset eivät tule mukaan) tai videona (äänitykset tulevat mukaan, mutta kirjaa ei voi lehteillä) tai ePub-muodossa, jolloin äänitteet voi kuunnella ja kirjaa lehteillä, lukemiseen tarvitaan Ebook Reader. Tee pieni kirja ja kokeile muutamalle sivulle lisätä tekstiä, kuvia ja ääntä. Jaa jossakin muodossa Dropboxin Harjoituskansioon.
  8. Ideakartta sopii hyvin suunnitteluun tai asian jäsentämiseen. Kouluissa suosittuja ovat Popplet ja Mindly (molemmissa ilmaisversiossa vähemmän toimintoja kuin maksullisessa). Ideakarttojen kanssa kehittyy myös iPad-soriminäppäryys. Opettele ominaisuuksia kokeilemalla. Kuvana jakaminen ei onnistu maksuttomasta Mindlystä, mutta voit ottaa kuvan näyttöruudusta: paina koti-näppäin ja virtanäppäintä kuin kameran laukaisijaa.
  9. Kyselylomake on helppo tehdä Google Formsilla ja täyttäminen onnistuu iPadilla. Tässä harjoituksen vuoksi Palaute-kysely. Tämä lomake on laadittu niin, että vastauksen jälkeen vastaaja voi katsoa yhteenvedon siihen mennessä kertyneistä vastauksista (ja selainta päivittämällä myöhemmin oman vastauksen jälkeen tulleista). Kyselylomakkeilla oppilaat voivat esimerkiksi antaa vertaispalautetta toisilleen opettajan antamien ohjeiden avulla.

PS. Jos iPadin selain ei näytä sivun sisältöä, syynä voi olla, että sisältö on Flash-muodossa. Käytä silloin P