Arkiv: Temadag -
arkeologi och interpretation

Temadag: Arkeologi och interpretation

Den 3 december 2021 hölls temadagen "Arkeologi och interpretation" på Mölndals stadsmuseum, i samarbete mellan Arkeologerna, Kulturarvsakademin samt ISN. Förmiddagen innehåll olika presentationer och under eftermiddagen provade deltagarna en del metoder utomhus i den kultur- och industrihistoriska miljön Kvarnbyn. Ett tjugotal personer från västsverige och Göteborgsområdet deltog under dagen, varav några över webben via Zoom.

Anita, Pia och Christina inledde med att hälsa alla välkomna. De senaste åren har publika sidor av uppdragsarkeologiska utgrävningar börjat uppmärksammas mer. Det finns mer uttalat som krav idag, att utgrävningsprocesser även ska kommuniceras till allmänheten.

Interpretation kan vara en viktig del i publika arkeologi, men arkeologer känner behov av att fortbildas inom att kommunicera kulturarv publikt, liksom att lära av andra kulturarvsutövare.

Paul, konsult från musedia, inledde med reflektioner kring interpretationsbegreppet, kort historik om interpretation-området, samt några teoretiska referensramar och exempel på arbetsmetoder. Interpretation har sin grund i meningsskapande kommunikationsprocesser, vilket inkluderar både den som visar/förbereder ett interpretationsinnehåll, liksom besökare/deltagare som ska ta del av det. Att tänka och inkludera målgrupp är centralt för all typ av interpretation.
> Se presentationen här (PDF)

Johan som är kulturarvssamordnare i Lerums kommun, har tidigare arbetat med interpretationsprojekt i världsarvsområdet Tanum. Han ser interpretation som en möjlighet för kommuner att samordna aktiviteter och stöd till ideella kulturarvsföreningar. I Lerum finns flera aktiva föreningar som driver utställnings-, kulturleds- och dramatiserade visningsprojekt. En utmaning är att göra interpretationsbegreppet levande och begripligt för ideella föreningar med sina invanda arbetssätt. Ett sätt kan vara att prova konkret, till exempel poddar med "tjänstefolkets röster" på Nääs slott, idag ett museum.

Andreas, arkeolog och kultursamordnar i Ale/Kungälv tog vid efter Johan. Andreas har aktivt intresserat sig för möjligheterna att låta fler människor hitta anknytningar till platsers historia. Vad är syften att "levandegöra" kulturarv och vilka räknas som "vi"/"vårt"? Det behövs andra strategier för att skapa en känsla av förankring, t ex för människor som inte alls delar samhällets etablerade historiska referenser. Att använda sig av tema och universella känslor kan vara ett sätt. Andreas efterlyste dessutom bättre kommunal samordning av uppdragsarkeologiska projekt. Arkeologer med sin kunskap är ofta en outnyttjad resurs för t ex skol- och gymnasiegrupper.

Renée, pedagog vid Göteborgs naturhistoriska museum fortsatte på tema interpretations-tankar i det vardagliga arbetet. Häromåret fick Renée möjlighet att delta i en femdagars kurs i interpretationsplanering, anordnad av Interpret Europe. Personliga och ärliga intryck av den delvis mycket intensiva utbildningen, varvades med erfarenheter av att få gehör för perspektivet bland kollegor hemma i Sverige. Till exempel att fundera aktivt på målgrupper och inte starta nya projekt genom att välja fräcka digitala tekniska lösningar. Men också reflektera över hur interpretation- och kulturarvsuppfattningar påverkas av olika samhällen och kulturer, t ex mellan Norden och södra Europa.
> Se presentationen här (PDF)

Jessica, utvecklare inom VGR samt Linn, kulturarvsutvecklare vid Innovatum genomgick guidekursen "Certified Interpretive Guide", en Interpret Europe-kurs som i Sverige hålls av SLU Centrum för naturvägledning. Inspirerade av kursen tog de steget att vidareutveckla den, för att erbjuda en kurs i upplevelseguidning för hembygds- och kulturarvsföreningar, som en del av regionens kulturarvsplattform "Prisma". På grund av pandemin har kursen hållits digitalt, vilket gav möjligheter att utnyttja film som berättarverktyg, både för kursupplägget liksom för deltagarnas övningar i den egna kulturmiljön.
> Se presentationen här (PDF)

I mars månad 2022 planeras nästa träff, preliminärt i norra Halland. Mer information kommer via ISN:s sändlista och på webbplatsen.