POSTA ELECTRONICA

Pentru a utiliza poșta electronică avem nevoie de:

  • legătură la Internet;

  • un dispozitiv electronic: calculator (laptop sau desktop), tabletă sau telefon inteligent;

  • un cont de e-mail (la un furnizor de astfel de servicii);

  • un program de navigare pe Internet (browser de Internet) sau un program specializat de poștă electronică.


IMPORTANT Programe prin intermediul cărora putem utiliza poșta electronică:

1. Programele specializate/dedicate pentru poștă electronică, numite și „client de e-mail”

(unele sunt gratuite pentru utilizare, altele sunt contra cost):

- Windows mail;

- Outlook (program care face parte din suita de programe Microsoft Office);

- Mozilla Thunderbird; IncrediMail; Pegasus Mail; eM Client; BlueMail; Edison Mail; Airmail și multe altele.

2. Browserele de Internet, prin intermediul cărora putem utiliza e-mailul fără a avea nevoie de un program specializat.


În prezent, cei mai populari furnizori de servicii e-mail sunt:

  • Yahoo! (Yahoo! Mail), domeniile @yahoo.ro, @yahoo.com și altele (http://mail.yahoo.com/) – 1 TB spațiu de stocare pentru e-mailuri;

  • Microsoft (Outlook), domeniul @outlook.com (https://outlook.live.com/) - 7 GB spațiu de stocare pentru e-mailuri;

  • Google (Gmail), domeniul @gmail.com (https://mail.google.com/) - 16 GB spațiu de stocare pentru e-mailuri;

  • AOL Mail (America Online), domeniul @aol.com (https://mail.aol.com) – spațiu de stocare NELIMITAT pentru e-mailuri.

O ADERSĂ de poștă electronică (e-mail) este formată din două părți :

1. numele contului de poștă electronică (poate fi numele tău sau alt nume sugestiv pentru scopul în care dorești tu să folosești acea căsuță de e-mail);

2. adresa calculatorului „gazdă”, a serverului pe care este creată căsuța de e-mail.

  • Cele două părți sunt separate printr-un caracter special: @.

Acest caracter se citește în română „a rond” (engl.: at) și înseamnă „la”. Tot în limba română mai este numit și „a – coadă de maimuță”. În concluzie, o adresă de e-mail are formatul următor: nume@gazdă. Numele poate fi orice combinație de litere și cifre și unele caractere speciale (punct, minus, underline), fără diferențieri între literele mari și mici. Numele îl alegi tu.

  • Gazda are un nume și un domeniu, care sunt separate printr-un punct (.) și sunt specifice fiecărui server care deservește și serviciul de poștă electronică.

Exemple de adrese de e-mail: nume@hotmail.com, nume@yahoo.com, nume@google.ro.

Există mai multe feluri amuzante de a descrie simbolul „@”:

Astfel, în limba suedeză, se numește „snabel-a”, adică „a cu trompă de elefant”, în italiană se numește „chiocciolina”, adică „șerpișor”. În alte limbi, se mai numește „pisică adormită”, „rățușcă”, „viermișor”, „cățel”.

Structura unui e-mail

Un E-MAIL este compus din două părți:

1. antetul (header), care include informații precum destinatar, subiect etc.;

2. corpul (body), textul mesajului propriu-zis.


Antetul conține cel puțin patru câmpuri:

1. expeditor (From) - adresa de e-mail a expeditorului mesajului;

2. destinatar (To) - adresa de e-mail a destinatarului (sau adresele destinatarilor, dacă sunt mai mulți);

3. subiectul (Subject) – câteva cuvinte care să descrie sugestiv conținutul e-mailului;

4. data (Date) - data și ora locală a trimiterii mesajului (acestea sunt puse automat de program).


DESTINATARI - se pot defini mai mulți destinatari folosind secțiunile/Alte câmpuri des folosite în utilizarea e-mailului sunt:

Cc („Carbon Copy”- copie la indigo) – e-mailul este trimis, ca și când s-ar face copii la indigo, la mai mulți destinatari (este trimis și la adresa sau adresele de e-mail din acest câmp);

Bcc („Blind Carbon Copy”- copie la indigo „oarbă” sau ascunsă) - la fel ca și Cc, doar că destinatarii trecuți în acest câmp

1) nu sunt văzuți de destinatarii trecuți în celelalte câmpuri

și 2) nu se văd între ei, astfel că aceștia nu vor ști că e-mailul a fost trimis și destinatarilor trecuți în Bcc.

Elementele puse la dispoziție de Gmail în interfața sa disponibilă în browser:

1. SCRIE (COMPOSE): scrie un nou e-mail;

2. Mesaje primite (Inbox): aici poți vedea lista cu mesajele primite;

3. Mesaje trimise (Sent mail): aici se pot vedea toate mesajele trimise din această căsuță poștală;

4. Mesaje nefinalizate (Drafts): aici sunt disponibile mesajele scrise sau doar începute și care nu au fost expediate, deci au rămas nefinalizate, în stadiu de „ciornă”;

5. Spam: mesaje nesolicitate și în general nedorite;

6. Coș de gunoi (Bin): locul în care se regăsesc mesajele șterse, până la momentul „golirii foarte utilă atunci când aveți multe e-mailuri;

7. Actualizează: verifică dacă au mai sosit e-mailuri, iar dacă au sosit le încarcă și pe acestea în lista cu e-mailuri primite;

8. Căutare: o facilitate de căutare a e-mailurilor, prezintă mai multe opțiuni de a căuta după expeditor, destinatar, subiectul e-mailului, după cuvinte cheie sau după diferite caracteristici ale e-mailului).

Există și opțiunea Creează o etichetă nouă (Create new label) - care îți permite să îți faci propriile categorii pentru păstrarea e-mailurilor în ordine.

Operații cu mesajele de poștă electronică (e-mail)

Utilizarea căsuței poștale Gmail


1) Cum se compune și se trimite un nou mesaj

Se dă clic pe pe Compose (Scrie). Va apărea o fereastră în care va trebui să completezi următoarele câmpuri :

  • Către (To) - aici se trec adresele destinatarilor.

  • Cc (copie la indigo) - aici se pot completa adresele destinatarilor la care dorești să trimiți mesajul în copie. Practic are același efect ca și trecerea a mai multor adrese una după alta, separate prin punct și virgulă, în câmpul Către (To).

  • Bcc (copie la indigo ascunsă) – aici se pot trece adrese ale destinatarilor care vor rămâne invizibile pentru destinatarii trecuți în câmpurile Către și Cc (destinatarii trecuți în aceste două câmpuri nu vor ști că mesajul a fost trimis și către alți destinatari (cei trecuți în câmpul Bcc).

  • Subiect - în acest câmp se trece o scurtă, dar sugestivă, descriere a mesajului.

  • Corpul e-mailului – aici se redactează mesajul propriu-zis. Nu uita să îl semnezi la final. IMPORTANT: calculatorul va trece automat în e-mailul care se va transmite și adresa ta, a expeditorului.

Dacă dorești SĂ ATAȘEZI unul sau mai multe fișiere la acest mesaj apasă butonul cu agrafa (atașament) și va apărea o fereastră de dialog cu ajutorul căreia navighezi spre locul unde ai salvate fișierele respective, le selectezi și apeși OK. Ele vor fi „agățate” la e-mailul tău.

  • Acum nu rămâne decât să apeși butonul Trimite (Send) și e-mailul tău va fi expediat.


2) Cum se răspunde (Reply)

Cu ajutorul acestei funcții Răspunde (Reply) se poate răspunde imediat la un e-mail. Când apeși butonul Răspunde apare fereastra unui nou mesaj în care sunt scrise deja adresa destinatarului, iar la Subiect apare „Re:” înainte de subiectul mesajului primit (astfel destinatarul va ști că mesajul primit este un răspuns la mesajul trimis de el).


3) Cum se redirecționează sau se trimite mai departe un mesaj (Forward)

Folosind funcția Redirecționează (Forward) poți trimite un mesaj sosit pe adresa ta, așa cum l-ai primit, direct la un alt destinatar. Tot ce ai de făcut este să scrii adresa de e-mail a celui către care dorești să redirecționezi e-mailul respectiv.


4) Cum se citește un mesaj sosit în căsuța poștală

Indiferent de programul utilizat pentru poșta electronică, toate mesajele sosite pe adresa ta de e-mail se vor regăsi în folderul Inbox (Mesaje primite). În lista cu mesajele primite vei vedea pentru fiecare mesaj: Expeditorul, Subiectul, Data și ora primirii

De asemenea, vei putea regăsi și o serie de alte precizări suplimentare, ca de exemplu: dacă este un mesaj urgent (marcat printr-un semn de exclamare de culoare roșie, pus în dreptul respectivului e-mail), dacă are atașamente (are lângă el imaginea unei agrafe de birou), mărimea fișierelor atașate etc.

Pentru a citi conținutul unui e-mail este suficient să faci dublu-clic pe mesaj și se va deschide o fereastră în care vei vedea conținutul e-mailului respectiv. Din această fereastră ai posibilitatea de a răspunde pe loc la acel mesaj, de a salva mesajul într-un alt folder ales de tine în căsuța poștală (folder existent sau creat de tine), de a salva mesajul și atașamentul respectiv (dacă este cazul) pe calculatorul tău, de a șterge mesajul etc.

Dacă primești multe e-mailuri, este bine să faci ordine din când în când, să ștergi ce nu îți mai trebuie sau să salvezi local, pe calculatorul tău, e-mailurile importante și/sau fișierele atașate lor, pentru a elibera spațiul căsuței poștale astfel încât să poți în continuare să primești și să trimiți e-mailuri.


5) Cum se salvează mesajele și atașamentele lor pe calculator

Într-un program cum este MS Outlook ai posibilitatea de a salva local, pe calculatorul tău, e-mailurile. Cel mai simplu mod este să le „tragi” direct în folderul în care dorești să le salvezi (drag & drop). O altă posibilitate este prin intermediul opțiunii Save As din meniul File. Nu mai trebuie decât să indici calea spre locul unde dorești să fie salvat e-mailul, în caseta de dialog care îți apare, apoi apasă Save.


6) Cum se șterge un e-mail (Delete)

Poți șterge din căsuța poștală orice e-mail (primit, trimis sau aflat în stadiul de „ciornă”). Evident, odată cu e-mailul se șterg și eventualele fișiere atașate la el. E-mailurile se pot șterge din lista de mesaje, unul câte unul sau mai multe odată (pentru aceasta mai întâi se selectează e-mailurile dorite și apoi se șterg în grup) sau după ce le-ai citit, apăsând butonul Delete (Șterge) din fereastra în care ai citit e-mailul.

Ele nu dispar de tot la ștergere, sunt stocate într-un folder special numit Deleted Items/Bin (Mesaje șterse/Coș de gunoi) în funcție de clientul de e-mail utilizat. Ștergerea lor definitivă se întâmplă doar în momentul în care se șterg mesajele și din acest folder (dosar).