Blog 7:
Nothing happens ...
untill something moves
Nothing happens, untill something moves
Lieve EdTech en politiek verantwoordelijken,
Niet dat er niets beweegt, in tegendeel, maar het zou mooi zijn als wat beweegt meer gezamenlijke slagkracht heeft. Ik verklaar me nader. Er zijn vele verantwoordelijkheden in het leren van leerlingen, maar ik kijk in deze naar digitale voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat we pedagogisch didactische meer impact kunnen maken. Het episch centrum van leren ligt bij de lerende. En die lerende leert in zijn haar schoolcontext.
Context = King! Laten we even stilstaan bij het belang van het leerproces in de schoolcontext. Want, het is tijd om grip te krijgen op het ondersteunen van het leerproces en te erkennen dat de context van groter belang is dan de architectuur van een leertool of de uitgegeven materialen. Context is King! Daar moeten we meer aandacht aan besteden!
Leeractiviteit als hoeksteen! Het is hoog tijd om leeractiviteiten platformonafhankelijk te kunnen samenbrengen, zodat leerkrachten samen kunnen werken en leerlingen actief hun leeractiviteiten kunnen opvolgen, plannen en uitvoeren in één centrale omgeving (voor zowel fysieke als digitale leeractiviteiten). We hebben nood aan een digitaal doorgeefluik die zowel eigen-, open- en betaalde E-content op didactische wijze kan integreren in elektronische leeromgevingen.
Schoolblauwdrukken! Zo droom ik van EdTech die schoolteams in staat stelt om vanuit een gedeelde didactische visie samen te werken aan eigen digitale didactische structuren voor leerprocessen (vb. hoekenwerk, co-teaching, differentiatie, remediëren, flexibel leren, leerprojecten, enz.). Daarbij kunnen ze ook eigen didactische spelregels ontwerpen op basis van generieke digitale bouwstenen (vb. inschalen, zelfevaluatie, afvinken, peerhulp,...), die door EdTech wordt aangeboden. Scholen beschikken zo gaandeweg over een groeiend aantal sjablonen voor leerprocessen die ze zelf kunnen opbouwen. Tijdens de klaspraktijk maken die blauwdrukken de voortgang doorheen het leerproces zichtbaar, maar ook beter manageable en coacheable.
Doelen! In mijn droom is ook elke leeractiviteit digitaal koppelbaar aan leerplandoelen. Doelendashboards geven leerkrachten inzicht in welke leerlingen sterk of nog onvoldoende scoren op welke doelen, welke doelen nog aangeboden moeten worden, welke doelen remediërend aangepakt moeten worden en welke doelen zich in de zone van naaste ontwikkeling bevinden.
Integratie integratie integratie! Om dergelijke rijke data op de doelen samen te krijgen, maar ook om alle vormen van leeractiviteiten (digitaal & fysiek) samen te kunnen bundelen in één leerling overzicht, is een doorgedreven integratie nodig. Helaas, de EdTech en E-content markt is vandaag erg versnipperd en de didactische integratie in de schoolcontext is moeilijk te realiseren. Tools zijn te weinig contextualiseerbaar en daar moet verandering in komen. Vender lock in zet scholen vaak voor erg moeilijke keuzes. Daarom wil ik deze blog besluiten met twee woorden: ‘dankjewel’ en ‘godverdomme’. Laat me beginnen met ‘godverdomme’, zo kan ik met iets positiefs eindigen.
Godverdomme!, Er is een project in Vlaanderen dat al erg aardig in deze richting werkt met overheidsgeld en dat me in se erg gelukkig maakt (en dat is niet de godverdomme maar wel wat volgt), maar dat project krijgt geen duidelijkheid over verduurzaming, moet al veel te lang op nieuws daarover wachten en legt zo ook een hypotheek op ontwikkelingen in de EdTech markt zelf, omdat strategie en de groei van die markt afhangt van een speler die integreert. Dit project kan, als het met een sterke focus op integratie verder uitgebouwd wordt, voor een doorbraak zorgen en in Vlaanderen het leren als lego in elkaar kunnen laten klikken.
Dankjewel! Een dankjewel gaat alvast naar het team dat aan dat overheidsproject werkt en nu in grote onduidelijkheid wacht op nieuws uit politieke hoek. Mijn dankjewel en enorme waardering gaat ook naar de EdTechbedrijven die vandaag meewerken aan INSTALL-ed en in co-creatie werkten aan designs over hoe je ZRL (Zelf Regulerend Leren) op de klasvloer kan ondersteunen. Ze werden voor alle duidelijkheid niet gevraagd om daadwerkelijk nieuwe functionaliteit te coderen, maar wel om bij wijze van oefening, ontwerpen te maken en om daar op 17/02 feedback over te krijgen van de deelnemers van ons slotevent (ps. Inschrijvingen zijn zo goed als volzet). Dus, bij deze, een waarachtige dankjewel aan: Smartschool, ClassID, Digitale Methode, Bookwidgets en Gynzy! Ook dank ik Microsoft voor het aanbieden van een workshop vanuit het thema Zelf Regulerend Leren op 17/02. Tot slot ook dank aan alle andere EdTechbedrijven, die hier niet vernoemd werden en toch initiatieven nemen in deze richting.
Nuance! Een belangrijke nuancering! Er gebeuren hele mooie dingen in EdTech, en ZRL kan al worden ondersteund ook door bovenstaande tools en systemen. De oefening die echter nodig is, is dat die inspanningen meer kunnen samen werken om zo de leercontext en uiteindelijk de lerende, beter te ondersteunen in zijn leerproces en zijn groeien in autonomie.
En jij? Als je ook droomt van een toekomst waarin het leerproces in de schoolcontext centraal staat en waarin digitale tools én E-content optimaal aansluiten op schoolblauwdrukken die de schoolaanpak én Zelfgestuurd leren (ZRL) een digitale turbo geven, schrijf je dan zeker in voor INSTALL-ed, en like of deel deze post.
INSTALL-ed is een project van VUB, University of Oulu, Tallinn University, H2 Learning, Sligo Education Support Centre, en GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Grtz
Mark Willems