Noutati

       Pe data de 24.02.2023 in incinta Spitalului Raional a avut loc Adunarea generală cu prezentarea dării de seamă a activității IMSP Spitalului Raional Anenii Noi pe anul 2022.

La adunarea a fost prezenti Vicepreședintele a raionului Anenii Noi - Președintele Consiliului de Administare  d.Ciur Dmitri, Reprezentantul al Oficiul teritorial al Guvernului dna Basarab Svetlana, Șef CSP Anenii Noi d.Coteața Alexandru, Șef IMSP CS Anenii Noi dna Gurschi Ina, Șef Substație AMU Anenii Noi d.Pila Nicolae și toți Șefii Centrelor de Sănătate din raion. 

ANUNȚ


Administrația IMSP Spitalul Raional Anenii Noi, pentru evitarea neclarităților,  vă aduce la cunoștința că pe data de 28 ianuarie a.2023 secția Consultativă nu va activa – zi de odihnă, cu exceptia medicilor traumatolog, neuropatolog, dermatovenerolog și cardiolog.

Acordarea asistenței medicale de urgență se va petrece în Unitatea de Primiri Urgente (secția de internare).


Pentru evitarea fluxului mare de pacienti și eficientizarea calitații actului medical in perioada riscului epidemiologic ridicat, va prezintăm graficul prestării serviciilor radiologice. 

   Pentru asigurarea securitații pacienților și angajaților, și  activității ritmice a instituției, a fost procurat și dat în exploatare un ascensor modern pentru pasageri în blocul principal a IMSP Spitalul Rainal Anenii Noi.

   Ascensorul vechi a fost in expluatare 36 de ani (termenul expluatării după normative 25 ani).

   Ascensorul nou are capacitate de pînă la 4 persoane (450 kg), cu termenul de garanție de 24 luni. Ascensorul vechi asigura circularea pînă la etajul 4, dar pasagerii cu urgența chirurgiacală sau traumați de acum pot circula pină la etajul 5 (s.chirurgia)

   Este dotat cu acumulator autonom ceea ce face posibilă, în cazul unei opriri de current electric, să ajungă la un anumit etaj fără oprire sau întîrziere.

   Procurarea și instalarea ascensorului fiind realizată din sursele proprii cca 636000,00 lei, la inițiativa Grupului de lucru a spitalului raional și concordată cu  Consiliul Administrativ.

 

Diabetul este o boală metabolică în care pancreasul fie nu produce deloc insulină (tipul I), fie nu produce suficientă (tipul II) pentru a putea metaboliza glucoza provenită din carbohidrați și a o transforma în energie. Acest fapt duce la un nivel crescut al glicemiei din sânge (hiperglicemie), care, dacă se menține multă vreme astfel, conduce la deteriorarea organelor și a funcțiilor organismului. Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin.

Se cunosc următoarele tipuri de diabet:

1. Diabetul de tip 1 – poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau adulți tineri . Este cauzat de o reacție autoimună, în care  se produce foarte puțină insulină sau insuficientă.  Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelul de glucoză din sângele lor.

 2.  Diabetul de tip 2 (sau diabet non-insulino-dependent) reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului. Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 poate apărea la orice vârstă și poate rămâne nedetectat timp de mai mulți ani, iar diagnosticul este adesea făcut când apare o complicație sau se face un test de rutină de sânge sau glucoză în urină.

3.  Diabetul gestațional constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în 1 din 25 de sarcini la nivel mondial și este asociată cu complicații atât  la mamă, cât și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet gestațional și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

La nivel global:

* Peste 463 de milioane persoane (1 din 11) din întreaga lume trăiesc în prezent cu diabet zaharat și numărul lor e în continuă creștere. Se estimează o creștere a persoanelor ce trăiesc cu diabet zaharat la 578 de milioane până în 2030.

 * 1 din 2 persoane ce trăiesc în prezent cu diabet este nediagnosticată (232 milioane), majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2.

*1 din 6 copii născuți vii (20 de milioane) sunt afectați de hiperglicemie în timpul sarcinii.

*Diabetul zaharat sporeşte letalitatea de 2-3 ori comparativ cu populaţia generală, fiecare 6 secunde o persoană decedează din cauza diabetului, în anul 2019 a cauzat peste 4,2 milioane de decese.

* Creşte riscul de apariţie a patologiei cardiovasculare (cardiopatiei ischemice şi infarctului miocardic acut) de 2 ori.

*Patologia renală la pacienţii diabetici este de 17 ori mai frecventă, iar gangrena membrelor inferioare se întâlneşte de 20 de ori mai frecvent comparativ cu populaţia generală.

* Speranţa de viaţă a pacienţilor diabetici este cu circa 10 ani mai mică decât a persoanelor nediabetice.

  În raionul Anenii Noi sunt la evidență 3982 persoane, din ei  cu diabet zaharat tip 1 –   124 persoane  și 20 copii.              

 Toți pacienții beneficiază de tratament gratuit.

  Diabetul zaharat este o boală care îți poate afecta semnificativ stilul de viață. Pentru a evita complicațiile, este important ca acesta să fie descoperit la timp, astfel că este ideală efectuarea de analize regulat, care să ajute la depistarea eventualelor nereguli din organism. În plus, un regim alimentar sănătos și echilibrat, completat de implicarea regulată în activități sportive, susțin, de asemenea, o bună funcționare a organismului. 

      Pentru asigurarea drepturilor de muncă salariațiilor membri de sindicat, pentru  îmbunătățirea condițiilor de muncă și salarizare, formarea profesională, timpul de muncă și timpul de odihnă,  protecția tinerilor și a femeilor, majorarea perioadei de concediu pentru unele categorii de angajați din ramură, concedii suplimentare pentru unele situații concrete, facilități suplimentare pentru cei ce activează în condiții nefavorabile, IMSP Spitalul Raional Anenii Noi și Comitetul Sindical al IMSP SR Anenii Noi, în rezultatul multiplelor negocieri,  au decis aprobarea conținutului și semnarea Contractului Colectiv de muncă (la nivel de unitate), pentru anii 2022-2025.

S-a reușit înregistrarea acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Totodată Contractului Colectiv de muncă a fost adus la cunoștinta lucratorilor medicali a IMSP SR Anenii Noi. 

     Au început lucrari de reparație a secției de Reabilitare medicală și medicină fizică. Cheltuielile vor fi acoperite din fondurile proprii a Spitalul Raional Anenii Noi 

    Din sursele proprii Spitalul Raional Anenii Noi a procurat masina de spalat rufe de 18 kg cu dozatoare pentru praf lichid și dezinfectante, in suma de 138 mii lei. 

     Pentru efectuarea serviciilor medicale mai calitative au fost procurate 3 monitoare pentru funcții vitale adulți pediatric (avansat) în suma de 350,6 mii lei, 1 monitor pentru funcții vitale adulți pediatric în suma de 19,7 mii lei din sursele Fonadatorului – Consiliul raional Anenii Noi, pentru secția reanimare și anesteziologie.

     Pe parcursul I trimestru s-a efectuat reparația curentă a scărilor ( 3 întrări cu 5 etaje) la blocul principal în suma 102,0 mii lei, din fondurile proprii a spitalului.

     Mobilier in Laboratorul spitalului a fost procurat  din sursele proprii a institutiei, pentru imbunatațirea condițiilor de lucru a personalului medical, in suma de 85 mii lei.

       A inceput  reparația curentă întrării la blocul principal, pentru care a fost preconizată suma de  18,0 mii lei. 

      Din sursele proprii a IMSP Spitalil Raional Anenii Noi a fost procuart:

- aparataj pentru efectuarea procedurilor de fizioterapie și reabilitare pentru pacienti: Electrosunete, Electroforez și aparat pentru magnitoterapie in suma de 57,0 mii lei

- plita electrică pentru blocul alimentar în suma de 34,0 mii lei,

- lingerie de pat în suma de 109,0 mii lei.

      Pentru imbunatațirea condițiilor sanitare a pacienților, din sursele Fondatorului pe parcursul I trimestru  au fost finisată reparația blocurilor sanitare secției terapie, chirurgie. 

      Pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru a lucratorilor medicali din laborator si serviciu ftiziopulmonologic și pentru curatirea aerului au fost procurate 2  Hote în suma de 167,0 mii lei din sursele  Fonadatorului – Consiliul rational Anenii Noi 

          Guvernul Confederației Elvețiene a donat pe data de 06.04.2022 către Spitalul Raional Anenii Noi 3 corturi cu destinație specială, care pot fi utilizate in cazul de accidente in masa cu victime multiple. Aceasta donație face parte din cadrul programului de suport a refugiaților prin intermediul Asistentei Umanitare Elvețiene pentru Republica Moldova.

Bunurile donate vor fi utilizate in cazul necesității de implementare a planului de contingența a Spitalul Raional Anenii Noi

La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei.

 Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza –Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.

 

Tuberculoza (TB) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată.

Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt:

–   tusea persistentă mai mult de trei săptămâni;

–   febră;

–   greutate la respiraţie;

–   oboseală;

–   lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate;

–   transpiraţii nocturne;

–   expectoraţii etc.

S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom.

Pentru prevenirea şi profilaxia TB, medicii recomandă:

–   vaccinarea nou-născuţilor la a 2 zi după naştere;

–   evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă;

–   a consumului excesiv de alcool şi tutun;

–   adoptarea  unui  stil de viaţă sănătos şi a unui regim alimentar bogat în vitamine.

În Republica Moldova diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.

Rata succesului tratamentului a cazurilor noi de TB pulmonară sensibilă, bacteriologic confirmată este de ≈ 92.31%.

Angajații Serviciului Ftiziopiulmonologic a IMSP SR Anenii Noi au contribuit la informarea populației in privința tuberculozei.

       Din 03.01.2022 IMSP Spitalul Raional Anenii Noi a încheiat contracte pentru prestarea serviciilor de diagnosticare de laborator  cu IMSP Centre de Sănătate din  raion, cu gama mai largă de analize, ceea ce a devenit posibil în urma procurării echipamentului modern pentru Laborator cu  sustinerea si finanțarea de catre Consiliul Raional Anenii Noi.

Transportarea probelor biologice din Centrele de Sănătate  va efectua conform graficul aprobat. 

     Aducem sincere mulțumiri Companiei Naționale de Asigurări în Medicină pentru finanțarea proiectului investițional "Achiziţionarea utilajului medical performant  pentru IMSP Spitalul Raional Anenii Noi  necesar în combaterea virusului SARS-CoV-2 " din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. Au fost procurate:

   - Ultrasonograf, care asigură investigația medicală mai calitativă și  stabilirea diagnozului la timp;

   - Ventilator pulmonar adult pediatric, care asigură pacienților gravi (inclusiv și celor infectați cu SARS-CoV-2) cu cantitatea necesară de oxigen (înlocuiește în totalitate sau parțial funcțiile mecanice ale sistemului respirator). 

Anunt 04.10.2021 Donatie.PDF

Importanta vaccinarii si respectarii masurilor de protectie impotriva COVID-19

    Mulțumim pentru implicare Vicepreședintelui raionului Anenii Noi, Octavian Zelinski, dar și Președintelui raionului Criuleni pentru receptivitate și ajutor în readucerea a  2 ventilatoare pulmonare, transmise anul trecut în folosință temporară Spitalului raional Criuleni. Sunt aparate necesare spitalului nostru, în special secției de reanimare si anesteziologie.

 De acum încolo suntem siguri că vom face față oricărei situații excepționale în medicină! 

     Cu sustinerea si finantarea de catre Consiliul Raional Anenii Noi, a fost procurat echipament pentru Laborator,  transport pentru transportarea probelor biologice si mobilier pentru angajatii din Laborator   a IMSP SR Anenii Noi in suma de 1279 mii lei.

     Echipamentul modern face posibilă reducerea la minimum a probabilității de erori care decurg din „factorul uman”, ce este deosebit de important atunci când se efectuează operațiuni de rutină; îmbunătățirea calității probelor preparate, creșterea semnificativă a preciziei analizelor; pentru a minimiza necesitatea ca un asistent de laborator să intre în contact direct cu substanțe chimice agresive și, în general, cu o substanță de testat, precum și pentru a reduce timpul necesar pentru efectuarea unui studiu și pentru a optimiza munca personalului de laborator.

Echipament:

Analizator imunologic automat; Coagulometru automat; Centrifugi performante; Autoclav VC-75; Termostat; Aparat pentru K+ -Na+ pentru metobolizmul hidrosalin; Microscoape binoculare; Hotă de laborator; Distilator; Frigider pentru păstrarea reactivelor; Dulapuri pentru sterilizare; Calculator; Imprimanta; Frigider; Condiționer. 

Stimați membri de sindicat!

        Activiștii sindicali sunt activiști sociali, entuziaști, oameni cu o poziție activă în viață, optimisti și profesioniști, organizatori abilitati și inovatori ai afacerilor creative. Oameni care lucrează gratuit în beneficiul echipei lor, străduindu-se să sprijine și să protejeze în momente dificile, pentru a ajuta la creșterea profesională. Aceștia sunt oameni care și-au exprimat încrederea pentru a reprezenta interesele lucrătorilor la toate nivelurile.

Sindicatele din Republica Moldova, își îndeplinesc zilnic misiunea nobilă de apărare a intereselor profesionale, economice și sociale ale salariaților, fortificându-și rândurile și locul în societate, alături de alte instituții importante ale statului.

Avem onoarea să vă adresăm sincere felicitări cu prilejul Zilei Sindicalistului.

Vă urăm tuturor multă sănătate, succese în munca pe care o desfășurați pentru bunăstarea salariaților membri de sindicat.

Cu respect,

Echipa a IMSP Spitalul Raional Anenii Noi! 

     Pe data de 05.06.2021 a fost instalat echipamentul în stația de producere a oxigenului medical.

Proiectul este realizat datorită Băncii Mondiale " Raspuns de urgență la COVID - 19 în Republica Moldova " prin intermediul și susținerea MSMPS. 

     Data de 28 mai, este o zi foarte importantă pentru IMSP Spitalul Raional Anenii Noi -  s-a dat startul construcției stației de producere a oxigenului medical, care va ajuta instituția medicală în asigurarea neîntreruptă a pacienților care au nevoe de oxigenoterapie.

Urmează lucrările de asamblare şi instalare a echipamentului.

Proiectul este realizat datorită Băncii Mondiale " Raspuns de urgență la COVID - 19 în Republica Moldova " prin intermediul și susținerea MSMPS. 

Multumire 2.PDF
Multumire 1.PDF

   IMSP Spitalul Raional Anenii Noi aduce sincere multumiri Doamnei Greiter Aurelia pentru gestul nobil - donatie in suma de 2000.00 lei, pentru lupta cu COVID-19, din care se vor procura stative pentru perfuzii atit de necesare institutiei in sectiile cu tratament de COVID-19, in urma cresterii numarului de pacienti.

    IMSP Spitalul Raional Anenii Noi aduce sincere multumiri SRL "Palienco Dent" Doamnei Palienco Galina pentru gestul nobil - donatie in suma de 1500.00 lei, pentru lupta cu COVID-19, din care se vor procura stative pentru perfuzii atit de necesare institutiei in sectiile cu tratament de COVID-19, in urma cresterii numarului de pacienti.

Scrisoare MULTUMIRE.PDF

   La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza -Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.


Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în ţările prioritare cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume.


Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată. Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tusea persistentă mai mult de trei săptămâni; febră; greutate la respiraţie; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; expectoraţii etc.

În scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor populaţiei despre simptomele tuberculozei, sporirea accesibilităţii populaţiei la serviciile specializate de asistenţă medicală, mobilizarea comunităţii în vederea prevenirii răspândirii TB şi îmbunătăţirea complianţei la tratament tuberculozei, care rămâne a fi o povară socială cu aspecte medicale destul de mare, și pentru susținerea amplificării eforturilor pentru îmbunătățirea depistării TB în rândul populației din grupurile de risc și vigilență sporită,  Serviciu ftiziopulmnologic a IMSP SR Anenii Noi în conlucrare cu AO „AFI Anenii Noi” in anul 2021 în cadrul Grantului “Fortificarea controlului tuberculozei și reducerea mortalității prin SIDA în Republica Moldova” (finanțat de către Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei, 2021-2023, contract înccheiat între AO AFI Anenii Noi și  Centru PAS), organizeaza servicii de screening la Tuberculoză și servicii de educare, informare și intervenții pentru creșterea aderenței la tratament in raioanul Anenii Noi.

Ziua de 24 martie constituie o ocazie de a atrage atenţia asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de tuberculoză, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni. 

Alocarea surse financiare

Aducem sincere mulțumiri Domnului Iulian Dormenco pentru gestul nobil - donație în adresa IMSP SR Anenii Noi în sumă de 5000.00 lei pentru lupta cu COVID-19, din care se va procura oxigen medical pacienților internați în secția COVID-19.

Azi, pe data de 02.03.2021, a demarat campania de vaccinare anti-COVID la IMSP SR Anenii Noi.

          Primii au fost vaccinati medici si asistenti medicali din sectiile "Anestezie si Reanimare" si "Boli Contagioase (COVID-19)". In total azi au fost vaccinati 10 persoane.

"S-a finalizat reparatia capitala a sectiei terapie cu suportul financiar de catre Fondatorul (Consiliul Raional Anenii Noi) în suma de 609,2 mii lei. Au fost create conditii hoteliere satisfacatoare pentru pacienti spitalizati si pentru activitatea personalului medical din institutie." 

Antimicrobienele: administrați cu grijă 

Rezistenta la antibiotice

Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea

Consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual în Republica Moldova circa 4700 de decese 

    Consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual în Republica Moldova circa 4700 de decese (cca. 12% din totalul deceselor),  peste 60% fiind decese premature, în vârsta aptă de muncă. Bolile cauzate de consumul de tutun fiind: bolile cardiace, cancerul (îndeosebi cancerul pulmonar), bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice, ateroscleroza. La nivel global, tutunul este responsabil de circa 8 milioane de decese anual, inclusiv un milion de decese cauzate de expunerea la fumul de tutun (fumatul pasiv).

    În fiecare an, la 31 mai, întreaga lume marchează „Ziua Mondială fără Tutun”, în acest an sub genericul „Tutunul și sănătatea plămânilor”, pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății plămânilor, de la cancer - la bolile respiratorii cronice și promovarea politicilor eficiente de reducere a consumului de tutun.

    Tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun afectează grav sănătatea plămânilor. Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei și crește numărul deceselor din cauza insuficienței respiratorii. Copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic și să sufere mai frecvent de accese severe de astm. 

    Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat în anul 2017, Programul naţional privind controlul tutunului, Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2017 – 2021, precum și Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun. La fel, în anul 2018 au fost majorate prețurile de comercializare cu amănuntul a țigărilor. 

     Astfel, au fost examinate și coordonate pachetele unitare și ambalajul exterior cu plasarea pe ele a avertismentelor de sănătate și informațiile pentru etichetare pentru toate produsele din tutun plasate pe piață în 2018 de către 3 producători și 15 importatori a produselor din tutun.

    O atenție deosebită este acordată respectării interdicțiilor privind publicitatea și promovarea producției din tutun, fumatul în locurile publice, la locurile de muncă, comercializarea producției din tutun minorilor, consilierii și suportului persoanelor pentru renunțarea la fumat.

    În 2018, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat 1471 controale de stat a unităților de comercializare a produselor din tutun, în 623 din ele fiind depistate încălcări ce țin de: publicitate și promovarea produselor de tutun – 21,7 %, prezența în comercializare a produselor din tutun fără avertismente de sănătate combinate – 10,0%, fumatul în locuri publice închise - 9,5%. Însă cea mai înaltă cotă de încălcare a prevederilor legislației - de 58,7 % - a  ținut de vânzarea către minori a produselor din tutun și a celor conexe.

     Un rol important în combaterea fumatului este acordarea asistenței de consiliere și tratament al persoanelor dependente de tutun. Astfel, în cadrul staționarului IMSP Dispensarul Republican de Narcologie pe parcursul anului 2018 au fost acordate servicii  de  consiliere pentru renunțare  la fumat  pentru  468 de persoane, 305 persoane au primit tratament medicamentos a dependenței de tutun. De servicii de consiliere psihologică și terapie cognitiva comportamentală  au beneficiat 325 de persoane. Peste 3000 de fumători au beneficiat de asistență de consiliere privind renunțarea la fumat prestată de medicii narcologi din instituțiile medico-sanitare teritoriale. Și medicii de familie au acordat asistență de consiliere primară privind renunțarea la fumat la peste 156 mii de fumători.

    În perioada 28-31 mai, toate instituțiile medico-sanitare republicane, municipale și raionale vor organiza și desfășura ședințe informative, consilierea pacienților, discuții publice în instituțiile școlare, mese rotunde, seminare de instruire, ateliere de lucru, apariții în emisiuni radio și Tv pentru a informa și comunica despre riscurile fumatului pentru sănătatea plămânilor și importanța renunțării la fumat.

    Menționăm că, pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat cetățenii pot apela Linia verde la numărul de telefon: 080010001, iar în cazul în care a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice la numărul 080012300, apelurile fiind gratuite.