LET OP : Deze actie is afgesloten, Voor de nieuwe petitie 2024 zie de groene tekst:
LET OP. ER IS EEN NIEUWE ACTIE GAANDE IN 2024.
De nieuwe actie streeft naar het niet laten plaatsen van windmolens langs de A2 bij IJsselstein.
Deze PETITIE 2024 daarvoor staat hier:
De nieuwe actie streeft naar het niet laten plaatsen van windmolens langs de A2 bij IJsselstein.
Deze PETITIE 2024 daarvoor staat hier:
Wij, de inwoners van IJsselstein, Lopikerkapel en de wijken Doorslag en Hoog-Zandveld van Nieuwegein
constateren dat:
hoge windturbines, tegenwoordig meer dan 225m tiphoogte (de zendmast is 372m hoog)
de leefbaarheid, natuur en de landschapswaarde ernstig aantasten
met plaatsing dicht bij woningen tot slagschaduw en geluidsoverlast leidt en daardoor een aanslag is op de gezondheid van veel inwoners
de horizon vervuilen; ze zijn in heel IJsselstein en wijde omgeving te zien.
op deze locatie te dicht op woonwijken ligt om op veilige afstand van woningen te plaatsen
en verzoeken
met het zoekgebied A2 te stoppen!
onze rust en de leefbaarheid van onze woonwijken en leefomgeving te beschermen
te kiezen voor andere duurzame alternatieven, zoals zonneparken.
LET OP. De onderstaande actie was in 2021 en de petitie daarvoor is al beeindigd.
De missie van ons project in 2021 was:
De missie van ons project in 2021 was:
2021:
Met dit initiatief , gestart in voorjaar 2021, en de daaruit voorkomende activiteiten wilden we voorkomen dat er windturbines worden geplaatst op en rond het grondgebied van de gemeente IJsselstein.
We hebben de volgende acties daarvoor in 2021 uitgevoerd:
Bewoners in onze wijk (Achterveld) en heel IJsselstein geinformeerd.
Bewoners te vragen onze petitie "Geen windturbines in en om IJsselstein" te ondertekenen; momenteel zijn er al 2.189 ondertekend (dd. 16 mei 2021).
Meer hulp te krijgen van extra mensen die activiteiten kunnen oppakken (voor bijvoorbeeld verdelen van de flyers);
We hebben gebruik gemaakt van de inspreekmogelijkheid bij de Commissie Ruimte van 2 maart jl. ter voorbereiding van de participatie en beeldvorming voor de gemeenteraadsvergadering van 18 maart 2021;
We hebben de standpunten geïnventariseerd van de politieke fracties (2 antwoorden gekregen, nl. van GroenLinks en VVD, nog weinig respons gekregen van andere fracties - hebben zijn geen standpunt?). We bespreken onze standpunten met hen en beïnvloeden daarmee de gemeenteraadsleden en de politieke fracties in hun beeldvorming;
Bespreken van onze standpunten en beïnvloeding van de besluitvorming in Lopik/Benschop.
Laatste update Mei 2023:
Na het overhandigen van de petitie aan, én gesprek met wethouder Bekker, hebben we onze activiteiten verder afgeschaald. Weliswaar hebben we ook nog "aansluiting" gezocht en gevonden bij Kees Pieters van Nederwind.
Ons lokaal initiatief en inbreng van vele andere actiegroepen in den lande heeft geleid tot een imposant signaal welke is afgegeven aan de landelijke politiek en maatschappij. Zo is het kantelpunt naar bijv. kernenergie allang bereikt.
Ook het opwekken van zonne-energie in en rond het IJsselsteinse krijgt meer en meer de voorkeur van de lokale politiek.
Naar windturbines in Zuidoost wordt in de Visie onderzoek gedaan. Daarmee staan ze er nog niet! Komen ze er wel, dan kan een besluit altijd weer betwist worden.
Op dit moment staan onze activiteiten stil, maar het energievraagstuk turbuleert als nooit tevoren. Zeker met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen zullen partijen straks wellicht weer meer kleur moeten gaan bekennen.
Wij voelden niet meer de behoefte om op de omgevingsvisie te reageren. Ons afgegeven signaal was namelijk luid en duidelijk.
-----
Landelijk nieuws:
Urgenda: stop bouw windmolens op het land | BNR Nieuwsradio
Europees nieuws:
Zweden zet vol in op bouw kerncentrales voor verminderen uitstoot | BNR Nieuwsradio
Liever kernafval in de grond dan CO2 in de lucht | BNR Nieuwsradio
-------
Update van 24 MEI 2021
Beste buurtbewoners en andere ondersteuners,
Even een up-date n.a.v. de laatste Raadsvergadering van 20 mei jl. waar de “toets – en afwegingskaders duurzame energie” is besproken.
Onze wethouder voor o.a. Ruimtelijk Ordening, Peter Bekker heeft hierover het volgende gezegd:
“Dit kader is met een uitgebreide participatie opgesteld. Goed om hierbij te zien dat voor de IJsselsteinse inwoners de stappen die wij moeten maken naar duurzame energie opwekking niet ter discussie staat. Met name hoe wij dit gaan doen. Om die reden kiezen wij ervoor on geen windmolens te bouwen in het landelijk gebied. IJsselstein gaat flink focussen op zon op dak, energiebesparing en zonnevelden.
Voor die laatste gaan als gemeente samen met o.a. inwoners, grondeigenaren en initiatiefnemers een verdere verdieping maken in het noord oosten van IJsselstein. Waar kan je op een goede, verantwoorde manier zonnevelden neerleggen. Hoe gaan wij om met het landschappelijke karakter, biodiversiteit en bijvoorbeeld ook de financiële deelname en opbrengsten.”
De wethouder ziet dit als de conclusie tot nu toe. Hij geeft hierbij aan dat het college ervoor kiest om geen windmolens te bouwen in het landelijk gebied van IJsselstein.
Nog even over onze buren uit Lopik.
Lopik wil geen windmolens plaatsen dichter bij IJsselstein. Wel gaat Lopik onderzoeken of er grotere windmolens kunnen komen daar waar nu de 3 lage windmolens staan.
Grotere maar geen molens van 240 meter hoog. Als plaats voor de hoge windmolens wordt gekeken in samenwerking met Montfoort naast de A12.
Tot slot kunnen we concluderen dat onze manier van actievoeren tegen het plaatsen van windturbines in IJsselstein succesvol is verlopen.
Wij blijven, als kernteam, de situatie in de gaten houden, maar we zullen onze activiteiten afschalen. Zodra daartoe aanleiding is zullen we jullie informeren.
Op onze website (die voorlopig nog in de lucht blijft) staat nog verdere informatie omrent de procedure(s) en achtergronden. https://sites.google.com/view/ijsselsteintegenwindmolens/home blijft dus online.
Namens het kernteam, hartelijk dank voor jullie aandacht, de financiële bijdrage voor de advertentie en vooral de morele ondersteuning in onze gezamenlijke strijd tegen de windturbines.
Frans Walree
Harm Jan Brondijk
Rob schotema
Update van 13 APRIL 2021:
In de commissie Ruimte van de gemeenteraad is op dinsdag 13 april 2021 het raadsvoorstel "Toets en Afwegingskader duurzame energie" besproken en ondanks verschillende opmerkingen en wijzigingsvoorstellen vanuit verschillende fracties die de nota nog niet rijp vonden, vooralsnog niets gewijzigd en wordt deze ongewijzigd doorgezet naar de gemeenteraadsvergadering op mei 2021. Met de volgende opmerkingen:
De input van de genoemde insprekers wordt meegenomen in de afweging van de raad.
De fracties van GroenLinks, het CDA en SDIJ overwegen een motie voor te bereiden.
Om even uit te leggen:
Een raadscommissie geeft advies aan de gemeenteraad. De voorzitter van de raadscommissie is een raadslid. De raadscommissieleden zijn meestal specialisten voor een bepaald onderwerp. Dit advies kan de raad naast zich neerleggen, maar is niet logisch als de meerderheid daarmee in het geding komt.
De gemeenteraad bepaalt vooral de grenzen waarbinnen het college het beleid ontwikkelt en uitvoert. De raad bepaalt en beslist. Het college kan daar niet buiten treden Of andere afspraken maken.
De commissie Ruimte besloot om het raadsvoorstel als B-stuk te agenderen voor de eerstvolgende raadsvergadering.
Een B stuk is een discussiestuk, waarover de politieke meningen kunnen verschillen. In de raadscommissie en/of in de raad praten de fracties over het voorstel. Een A stuk wordt ook wel een 'hamerstuk' genoemd. Een uitgebreid overleg in de raadscommissie of raad over dit stuk is niet nodig. Bijvoorbeeld omdat het gaat om een formeel besluit waarover geen verschil van mening is.
In de raadsvergadering worden de besluiten genomen. Veel van de onderwerpen zijn eerst in een commissie behandeld. Dit is ook het moment voor fracties om bij de raadsvoorstellen moties of amendementen in te dienen.
Bij een raadsvergadering is er geen inspreekrecht voor inwoners, dat gebeurt in de commissies,
Het Raadsvoorstel en de besluitenlijst zijn hier te vinden. (of als pdf: hieronder)
PLANNING: Raadsvergadering 20 mei 2021, om 20.00 uur.
Een raadslid kan de raad via een motie om een uitspraak vragen. Bovendien kan de raad met een motie een verzoek of wens doen aan het college. Deze moties komen bij een geagendeerd onderwerp aan bod. Tijdens de vergadering kan de motie veranderen of ingetrokken worden. Een motie is pas aangenomen bij een meerderheid van stemmen.
De raad kan ook een motie vreemd aan de orde van de dag indienen. Een dergelijke motie gaat over een onderwerp dat niet op de agenda staat en haakt vaak in op een actualiteit.
Wat gebeurt er als:
Wat gebeurt er als: de Gemeente IJsselstein Nee! zegt tegen Windturbines én zonnevelden? Een gemeente kan Nee zeggen, dat zagen we al in de landelijke pers, maar dat heeft geen zin: er volgt dan een aanwijzing vanuit de Provincie. Die zal dan zelf een keuze maken zonder de mening te horen van de gemeenteraad of de burgers. Dit betekent dat de Gemeente IJsselstein het liefste samen met de andere omringende gemeenten tot een overwogen en bewuste keuze moet komen om de verplichte 0,05 Terra Wh aan energie te gaan opwekken.
Wat gebeurt er als: de gemeente IJsselstein Ja zegt tegen zonnevelden maar Nee tegen windmolens en windturbines?: Ook dan gaat bovenstaande door: Er zal toch naar aandeel (ons aandeel van de beoogde 1,5 TWh) aan energie-opwekking moeten worden gedaan. De wet zal niet worden gewijzigd in de tussentijd (zie ook het artikel van de Volkskrant hieronder).
Wat gebeurt er als: Nieuwegein of een andere randgemeente hun Windturbines op de grens (denk aan A2) met IJsselstein plaatst?: Juist daarom is het belangrijk dat niet een individuele gemeente een keuze maakt maar juist samen met de buurgemeenten! En daar is onze actie ook voor: kennisdeling met de omgeving.
Wat gebeurt er als: alle omringende gemeenten hetzelfde raadsvoorstel "Toets en Afwegingskader duurzame energie" aanbieden? Dan hopen we dat alle gemeenteraden dat doen na de afstemmingsgesprekken met de buurgemeenten en in de RES en zou dat kunnen helpen met de uiteindelijke plaatsingsvoorstellen zodanig dat er weinig schade gaat ontstaan aan natuur en mens(gezondheid)..
Wat gebeurt er als: we alle windmolens op zee zetten: Zo’n 60% van de landelijke opgave voor groene stroom wordt tot 2030 al door wind op zee gerealiseerd. De overige 40% – de opgave van de RES – moet op land opgewekt worden. Het gaat dan om 35 TWh. We hebben de zee namelijk ook nodig voor andere functies, zoals visserij, scheepsroutes, natuur, mijnbouwactiviteiten. Daardoor moeten we ook hernieuwbare elektriciteit op land opwekken, om het doel te bereiken. Windenergie op land is op dit moment volgens het Planbureau van de Leefomgeving ook een van de goedkoopste en meest efficiënte bronnen van duurzame elektriciteit en daarmee onmisbaar in de omvorming van het energiesysteem.
Wat gebeurt er met de gezondheid van natuur en fauna: Windmolens en zonnevelden kunnen effect hebben op fauna en dit wordt dan ook zeer goed onderzocht in de milieueffectrapportage (MER) die moet worden uitgevoerd voordat een vergunning voor een wind- of zonnepark wordt verleend. Als de gevolgen voor de natuur te groot zijn moet dit worden gemitigeerd (bijvoorbeeld door het stopzetten van molens tijdens vogeltrek of schemering, als vleermuizen actief zijn) of gecompenseerd (als natuurgebied wordt verwijderd om de aanleg mogelijk te maken, moet elders een vergelijkbaar stuk natuur worden aangelegd).
NB!: de website is en blijft een momentopname waarop we proberen veel informatie te plaatsen die zoveel mogelijk objectief is. De website wordt niet dagelijks onderhouden. Informatie van onze website is publiekelijk te gebruiken onder accurate bronvermelding.
Petitie "Geen windturbines in en om IJsselstein" aangeboden aan wethouder Peter Bekker
Op donderdagochtend 18 maart 2021, hebben we de petitie “Geen windmoles in en om IJsselstein” aan wethouder Peter Bekker aangeboden. De stand op dat moment was 1885.
Inmiddels staat de teller op 1927. Een werkelijk spectaculair resultaat uitgaande van de 5000 flyers die we met z’n allen hebben rondgebracht.
Of te wel een respons van inmiddels 39% (erg hoog in marketingtermen) “and still growing”.
In het gesprek met de wethouder en de desbetreffende de beleidsmedewerker en communicatiemedewerker, refereerde de wethouder aan de professionele aanpak van onze werkwijze in het kader van de gewenste burgerparticipatie. Hij was vol lof over de manier waarop we dit met z’n allen hebben aangepakt. Dit in schril contrast tot eerdere inspraakprocedures en de wijze waarop actiegroepen in andere gemeenten die in sommige gevallen als ronduit agressief kunnen worden bestempeld.
Dat is een pluim voor ons allemaal. Echter, …daarmee zijn de windturbines nog niet van de baan, maar we worden wel voor vol aangezien door de fractieleden van alle politieke partijen en ook door de raadsleden. Het geluid en vooral onze argumenten worden meegenomen als duidelijk geluid in de afweging. De wethouder zal vanavond de ontvangst van de petitie mededelen aan de raad in de reguliere raadsvergadering.
De behandeling van het onderwerp Afwegingkader over de windturbines en zonnevelden zou oorspronkelijk vanavond in de Raadsvergadering worden behandeld. Het voorstel wordt nu besproken om dit te wijzigen naar mei 2021.
Als de nieuwe planning aangenomen wordt, dan wordt het Afwegingskader m.b.t. de windturbines en zonnevelden op 30 april en 25 mei in de Commissie Ruimte behandeld en zullen wij wederom spreektijd aanvragen om ons woord namens jullie te kunnen doen.
Op de foto van links naar rechts: Harm Jan Brondijk Peter Bekker (wethouder), Rob Schotema en Frans Walree
Petitie "Geen windturbines in en om IJsselstein"
Wij,
inwoners, omwonenden, bezoekers en andere belangstellenden
constateren dat:
de windturbines de leefbaarheid, de natuur en de landschapswaarde ernstig aantasten,
de plaatsing dichtbij woningen tot slagschaduw en geluidsoverlast leidt en daardoor een aanslag is op de gezondheid van omwonenden,
de oppervlakte van IJsselstein te klein is om turbines op aanvaardbare afstand van woningen te plaatsen, en dat
de turbines de horizon vervuilen en ze zijn in heel IJsselstein en wijde omgeving op vele kilometers afstand te zien.
En wij verzoeken daarom geen windturbines in en om IJsselstein te plaatsen.
Hier stond de link naar deze petitie
De verstuurde gegevens van de ingevulde petities worden met zorg behandeld en vallen onder de AVG. Namen en adressen worden niet voor andere doeleinden gebruikt dan waar deze voor zijn bedoeld.
Optie voor 4 windmolens langs de A12 in de polders Reijerscop en Cattenbroek (gemeenten Montfoort en Woerden).
AD 12 maart 2021: De vijf Lopikerwaardse wethouders kijken samen naar (on)mogelijkheden voor de energieplannen. Zie artikel "Ingrijpende plannen voor opwekken groene stroom in de Lopikerwaard.
Publicatie in het Zenderstreeknieuws dd. 23 februari 2021. Klik op deze link voor het origineel: Petitie tegen windmolens in en om IJsselstein (zenderstreeknieuws.nl)
Mogelijke locaties voor windturbines
Het gaat ons niet alleen om de plaatsing van turbines binnen het gemeente gebied van IJsselstein, maar we kijken ook naar beïnvloeding van de plaatsing op het grondgebied van Lopik/Benschop omdat dat direct grenst aan bijvoorbeeld de wijk Achterveld. Op de kaart ziet u waar de provincie al mogelijkheden ziet voor zonnepanelen of windturbines in de groene gebieden (zonder specifieke voorwaarden) en in de oranje gebieden (met bepaalde voorwaarden m.b.t. milieu- en natuurbehoud).
Er is nog een landelijke discussie gaande of er specifiek voor groene energie afgeweken kan worden van de eisen voor natuurbehoud. Wat we nu weten staat hieronder:
1. In het ‘ontwerp-RES U16’ is het stiltegebied rond IJsselstein, Benschop, Montfoort en Polsbroek niet gemarkeerd als ongeschikt voor grootschalige energie-opwekking, maar als een gebied waarin aanvullende voorwaarden gelden. In principe zouden hier windmolens kunnen komen, mits aan de voorwaarden van de provincie voor stiltegebieden wordt voldaan. Dit zijn stevige voorwaarden (o.a. over maximale geluidsnormen) die door de Provincie Utrecht zijn opgesteld.
2. In principe is het wel mogelijk om in stiltegebieden energie op te wekken. De vraag of het wenselijk is, maakt onderdeel uit van de afwegingen die gemeenten maken.
3. Er is een verplichting om aan de aanvullende voorwaarden van de provincie te voldoen. Het is wel wenselijk dat betreffende gemeenten hun keuzes goed onderbouwen.
Informatie vanuit de Provincie Utrecht:
Er komt een nieuwe omgevingsvisie die windmolens toestaat in stiltegebieden. De voorwaarden waaronder worden heel strikt genoemd maar laten feitelijk alle ruimte aan Gedeputeerde Staten om dat zelfstandig te beslissen. Er is niet voorzien in een motivatieplicht dat het echt niet anders kan dan ze maar in het stiltegebied te planten. De nieuwe visie wordt in maart behandeld in PS en is nog geen vaststaand feit.
Red: Het plaatsen van windmolens in een stiltegebied kan veel sentiment losmaken waarschijnlijk. Als er iemand is met ervaring binnen de provinciale politiek of je kent iemand, laat het weten svp.
Foto idee met geschatte grootte van de windturbines. Masthoogte ca. 200 meter, Wieklengte ca. 40 tot 60 meter.
Max. totale hoogte 260 meter.
Heb je vragen?
Neem contact op via ijsselsteintegenwindmolens@gmail.com
Wil je ons helpen of steunen?
Neem dan ook contact op met ons via bovenstaande e-mailadres.