Wat is DeschaalvanM?

DeschaalvanM is een website gemaakt door Ketnet en Mediawijs. Op deze website vind je een gratis lesaanbod voor de complete lagere school. Het aanbod is verdeeld per graad. Dit lesaanbod bevat een aantal uitgewerkte lessen mét handleiding en werkboek voor de leerlingen. Je kan dit gratis downloaden op de website en op school afdrukken of bestellen aan de democratische prijs van €12 voor 25 werkboekjes en de handleiding. 

Het lesaanbod bevat allerlei mediawijze thema's. Zaken die aan bod komen zijn onder andere: social media, cyberpesten, influencers, fake-news,... Leerlingen worden dagelijks geconfronteerd met deze termen. Via deze lessenreeks worden ze 'mediawijzer' en zullen ze dus veiliger kunnen omgaan met smartphone, tablet of laptop. 

Voor de derde graad is er nog extra materiaal aanwezig buiten het werkboek met handleiding. Er staat een online lessenreeks 'Slim op het internet' met nog eens 10 extra lessen rond mediawijsheid. Daarnaast is er de mogelijkheid om als klas mee te doen met de wedstrijd 'Meest mediawijze klas van Vlaanderen'. Meer info rond deze wedstrijd vind je hier

Hoe kan je de DeschaalvanM gebruiken?

DeschaalvanM is een digitale tool die uitsluitend in website-vorm bestaat. Het is dus aan te raden deze tool te gebruiken op volgende toestellen:

Je kan eventueel de tool ook gebruiken op tablets door de URL in te geven in je internetbrowser, maar dit is niet aan te raden aangezien er geen applicatie bestaat. 

21e-eeuwse vaardigheden

21e-eeuwse vaardigheden die worden bereikt aan de hand van DeschaalvanM:
  • Mediawijsheid
De website is opgesteld rond mediawijsheid. Het spreekt voor zich dat de leerlingen deze vaardigheid dus verwerven tijdens de lessen opgesteld door DeschaalvanM.
  • Communiceren
Tijdens de lessenreeksen moeten de leerlingen vaak met hun medestudenten of de leerkracht communiceren in onder andere klasgesprekken. Op deze manier leren ze hun mening uiten en scherpen ze dus hun communicatieve skills aan. 
  • Samenwerken
De leerlingen moeten onder andere in de wedstrijd 'meest mediawijze klas' samenwerken om de opdrachten tot een goed einde te brengen.
  • Sociale & culturele vaardigheden
De leerlingen verbeteren hun sociale vaardigheden door met elkaar in discussie te gaan tijdens klasgesprekken en dergelijke.
  • Zelfregulering
Doordat er gereflecteerd wordt op hun online gedrag nemen de leerlingen verantwoordelijkheid van wat zij doen online. Er wordt hen duidelijk gemaakt wat niet kan en wat wel aan de hand van de lessen. 
  • Kritisch denken
Doordat de leerlingen klasgesprekken/discussie houden denken ze kritisch na over wat kan en wat niet kan. Het is niet zo dat alles goed of slecht is, soms kan er een tussenweg gevonden worden. Om hierin tot een consensus te komen dienen de leerlingen kritisch na te denken over het gegeven onderwerp. 

Lesideeën

Voor de derde graad zijn dit een aantal lesideeën:

ZILL-doelen:

ZILL DeschaalvanM

DeschaalvanM concreet gebruiken in de klas

Via deze video leg ik uit hoe je deschaalvanM kan gebruiken in de klas.