HYPPY-hankkeen uutiskirje

Rakennusosat ja materiaalit kiertoon - kokeiluilla uutta liiketoimintaa (HYPPY)

HYPPY-Uutiskirje

(Uutiskirje julkaistu 8.11.2021)

Hyvä vastaanottaja!

Tässä uutiskirjeessä kerromme Rakennusosat ja materiaalit kiertoon – kokeiluilla uutta liiketoimintaa (HYPPY) -hankkeen tuloksia ja tapahtumia. Lähetämme tämän kaikille uutiskirjeemme tilaajille.

Mikäli et jo ole listalla, voit rekisteröityä uutiskirjeen tilaajaksi täällä. Uutiskirjeellä aiomme kertoa hankkeen ajankohtaisista asioista ja tapahtumista maltillisella tiheydellä.

Tämän uutiskirjeen sisältö:

  1. Perustietoa HYPPY-hankkeesta

  2. Tähän mennessä tapahtunutta

  3. Tulossa olevia tapahtumia

  4. Miten voit seurata HYPPY-hanketta jatkossa tai olla yhteydessä

1. Perustietoa HYPPY-hankkeesta

HYPPY-hanke on käynnistynyt syksyllä 2019 ja jatkuu vuodelle 2022. Hankkeen tavoitteena on edistää kiertotalouden mukaisia käytäntöjä ja kiertotalouden liiketoimintamalleja purku- ja korjausrakentamisen alalla konkreettisten kokeilujen kautta.

Lisäämällä kiertotalouden mukaista toimintaa rakennus-, korjaus- ja purkutoiminnassa, voidaan vähentää raaka-aineiden kulutusta, jätteiden määrää ja vähentää haitallisia päästöjä ja ympäristövaikutuksia.

Rakennusosien, materiaalien ja irtaimiston kiertoon saaminen riippuu monesta tekijästä ja siksi HYPPY-hanke huomioi toimissaan useita eri näkökulmia. Hankkeessa

  • kehitetään uusia toimintamalleja

  • edistetään uudelleenkäytön ja kierrätyksen liiketoiminnan kehittymistä (mm. kolmannen sektorin toimijoiden roolin kautta)

  • tuetaan kysyntäpohjan kehittymistä käytetyille osille

  • selvitetään vihreän rahoituksen käyttömahdollisuuksia ja kiertotaloutta tukevien hankintakriteerien soveltamismahdollisuuksia

  • haetaan keinoja toimintamallien juurruttamiseen.

Hanketta toteuttavat Markku Raimovaara (Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK), Jenni Merjankari ja Arto Yli-Pentti (Metropolia ammattikorkeakoulu), Taru Uotila ja Timo Lahti (Suomen ympäristöopisto Sykli Oy) sekä Ilkka Aaltio ja Susanna Nuolimaa-Fere (Green Net Finland ry).

Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehittämisrahasto (EAKR), Helsingin kaupunki, Forssan kaupunki sekä Hämeenlinnan Seudun Työvalmennussäätiö Luotsi.

Hanke jatkuu 31.3.2022 saakka.


2. Tähän mennessä tapahtunutta


Kerroimme viime uutiskirjeessä hankkeen toiminnasta ja jatkamme nyt uutisointia. Kokeilukohteena ollut Vuorentaan vanhainkodin purkuhanke Hämeenlinnassa on saatu tavoitteeseensa eli purku on valmis. Vanhainkodin irtaimistoa ja rakennusosia saatiin kohteessa ohjattua uudelleenkäyttöön yli odotusten Luotsi-säätiön ja HYPPY-hankkeen yhteisvoimin. Tuloksia on Hämeen Sanomien jutun lisäksi julkaistu youtubessa (HYPPY-kanavalla). Vanhainkodin purku-urakan kilpailutuksen huolellinen valmistelu toi Hämeenlinnan kaupungille huomattavaa säästöä.

HYPPY-hanke piti "Kohteesta Kiertoon" -työpajan viime vuoden lopulla yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Työpajan teemoina oli erityisesti inventointi ja varastointi, kelpoisuuden osoittaminen sekä kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen. Tärkeimpinä kehityskohteina inventoinnista/varastoinnista nousivat esiin inventoinnin aikataulutus ja suunnittelu sekä tiedonkulun varmistaminen eri osapuolten välillä. Lisäksi Käytöstä poistettu tehdastila tms. varastona voisi luoda uudenlaista liiketoimintaa​. Hyödyllinen oli myös se idea, että varastoidaan osa/materiaali, jos sille on jo purkuvaiheessa tiedossa käyttökohde 1v sisällä.​ Esiin nousi lisäksi: Kunnalle uudelleenkäytön koordinaattori (inventointi, varastointi, käyttökohteen etsiminen oikea-aikaisesti). Kokonaisuuden koordinointi tulee järjestää, kuka tarvitsee, tilaa ja toimittaa tuotteet?

Kelpoisuuden osalta tuloksissa nousi esiin designin merkitys kiertotaloudessa ja uudelleenkäytettävyydessä laadukkaisiin tuotteisiin keskittyminen. Myös rakennusvalvonnan yhteisen linjauksen löytäminen uudelleenkäyttötapauksiin olisi tärkeää. Kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa tärkeitä kehittämiskohteita ovat etenkin rakennusosien uudelleenkäytön käytännön esimerkit ja julkiset kokeilukohteet. Myös kuntien pilotointi ja yritysten ja kuntien yhteistyön lisääminen nousivat esiin.


Pidimme toisen HYPPY-työpajan juuri äskettäin. Työpaja ”Rakennustuotteiden uudelleenkäyttö suunnittelijoiden näkökulmasta” pidettiin 27.10.2021 Teamsissa. Mukana työpajassamme oli monipuolisesti eri tahojen edustajia: rakennusliikkeitä, suunnitteluyrityksiä, asiantuntijayrityksiä, kuntia, rakennusvalvontaa ja purkuyrityksiä. Työpajassa kuultiin erinomaisia esityksiä mm. purkamisen haasteista ja rakennusosien uudelleenkäytön hyväksynnän haasteista. Nämä aiheet ovatkin tällä hetkellä hyvin ajankohtaisia. Työpajassa pohdimme ja ideoimme aihetta yhdessä. HYPPY käyttää tuloksia hanketyössä ja julkaisee niitä loppuraportin yhteydessä ensi vuonna. Kiitos kaikille työpajan osallistujille!

HYPPY-kokeilut edistyvät edelleen, vaikka hanke on jo viimeisellä vuodellaan. Hämeenlinnan kokeilukohteesta (Hämeenlinnan Asunnot Oy) hanke on saanut tutkittavaksi käytetyn betonisen seinäelementin HAMK:in ja purkuyrityksen ystävällisesti edistettyä irrotustyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu aloittaa nyt elementin laboratoriotutkimukset omissa tiloissaan.

Olemme järjestäneet kuluneen vuoden aikana verkossa HYPPY-aamukahveja Kaisa Tolosen johdolla. Monet teistä ovat olleet mukana kahveilla, kiitos siitä. Tämän lisäksi olemme järjestäneet rakentamisen kiertotalouden kehityshankkeiden yhteisiä tiedonvaihtotilaisuuksia - seuraava tiedonvaihto tuleekin jo tässä kuussa. HYPPY-hankkeen projektipäällikkönä Green Net Finlandissa on aloittanut lokakuun alusta alkaen Ilkka Aaltio (sähköposti: etunimi.sukunimi@gnf.fi).


3. Tulossa olevia tapahtumia


  • Keskiviikkona 10.11.2021 Cata3Pult-hankkeen kiertotalouswebinaari (englanninkielinen ja venäjänkielinen tulkkaus). Mukana on myös HYPPY-hankkeen esitys. Ilmoittautuminen ja ohjelma löytyvät täältä.

  • Ympäristöministeriön rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 17.11.2021. Lisätietoa FGBC:n sivuilta. HYPPY-hanke on mukana pitchauksissa.

  • HYPPY-hankeen loppuseminaari maaliskuussa 2022. Lisätietoa tästä tulee ensi vuoden puolella nettisivulle www.gnf.fi


4. Miten voit seurata HYPPY-hanketta jatkossa tai olla yhteydessä

Jos haluat jatkossakin pysyä kuulolla HYPPY-hankkeesta, voit tilata uutiskirjeemme tästä. Olemme myös erittäin kiinnostuneita kuulemaan, mitä erilaisia kokeiluita, hankkeita ja muita uusia avauksia rakentamisen kiertotalouden alalla on meneillään ja teemme mielellämme yhteistyötä!

Voit myös seurata HYPPY-hanketta somessa #HYPPY ja mm. Green Net Finlandin Twitter-tilillä (https://twitter.com/greennetfinland).

Lisäksi voit olla yhteydessä hankepäällikkö Ilkka Aaltioon, etunimi.sukunimi@gnf.fi

Kiitos ajastasi!

Ystävällisin terveisin

Ilkka Aaltio

Toiminnanjohtaja

Green Net Finland ry