Om Hibakujumoku og initiativ i Norge

SISTE LEVENDE VITNER: Hiroshima og Nagasaki har ca. 200 trær kalt ”Hibakujumoku”, som overlevde atombombingen i august 1945. De spirte til liv igjen neste vår, brakte håp til en dyster verden. Levetiden til menneskelige overlevende fra atombomben nærmer seg slutten, men disse trærne vil leve flere tiår fremover. De blir de siste gjenlevende vitnene til atombombingen og spiller en stor rolle for å formidle budskapet om krigens grusomheter, naturens motstandsdyktighet og håpet for fremtiden til kommende generasjoner.

UNIK MINNESARV: ”Et av mine forskningstemaer handler om betydningen av Hibakujumoku som minnesmerker for atombombene. Jeg kom over dette temaet tilfeldig i 2009 da jeg «møtte» noen av disse trærne i Hiroshima. Mange japanere er ikke klar over eksistensen av Hibakujumoku, og enda færre i verden kjenner til dem. Når vi betrakter de omtrent 200 Hibakujumoku som fortsatt eksisterer i Hiroshima og Nagasaki i dag, blir det tydelig at minnet om tragedien med atombombene ikke vil forsvinne, selv etter nesten 80 år. Hibakujumoku går utover å kun være en samling enkle trær begrenset til Hiroshima og Nagasaki.  De danner en sammensmelting av individuelle minner som kollektivt skaper levende erindringer, og formidler disse til hele verden gjennom frøene. Minnesmerker har ofte symbolsk verdi når de plasseres på hendelsessteder. Hibakujumoku tar dette konseptet videre ved å overføre minner og budskap via frø, bevege seg geografisk og spre seg globalt. De søker nye måter å eksistere som minnesmerker på i ulike områder. Dette er en unik oppgave, ekstra meningsfull på grunn av deres biologiske opprinnelse. Kan det finnes andre minnesmerker enn trær som besitter en lignende unik egenskap, hvor de spirer og sprer seg geografisk fra sitt opphav for å videreformidle sin essensielle betydning?” (Professor Emeritus, Dr. Suzuki Masakazu, Univ. of Tsukuba, Japan).

INITIATIV I NORGE: Ekuko Nakas første møte med trærne var på en studietur til Japan i 2015 som hun organiserte på vegne av Norske landskapsarkitekters forening. Dette møtet inspirerte henne til å formidle budskapet på verdige måter. Sammen med arboristen Andreas Løvold fra Oslo botaniske hage, tok hun initiativ til å realisere frø seremonien i Oslo i forbindelse med ICANs mottakelse av Nobels fredspris i 2017. Hun utviklet videre pedagogiske opplegg, samarbeidet med institusjoner og organisasjoner for å formidle budskapet via foredrag, omvisninger og workshops nasjonalt og internasjonalt. Dette førte til anerkjennelse, og både arboristen i Oslo og Ekuko ble partnere av Green Legacy Hiroshima, støttet av bl.a. UNITAR, forvalter og distribuerer Hibakujumoku-frøene, som nå symboliserer fred og minner globalt. 

Oslo botaniske hage er et knutepunkt for Green Legacy Hiroshima, mottar og formidler frø fra Hiroshima til verdige institusjoner. Stavanger botaniske hage er første mottaker av frøplanter fra Oslo. De små freds trærne ankom i juni 2023 og får et år til å akklimatisere seg til Stavangers klima. I samarbeid med botanikere fra begge hager, skoleelever, kunstnere, m.m. jobber vi mot en begivenhet som feirer ankomsten av freds trærne i Stavanger i juni 2024.  Den offisielle markeringen representerer et milepæle etter 9 års arbeid i Norge, og gir en unik mulighet til å nå ut til en bred målgruppe, uavhengig av alder, kjønn, nasjonalitet og tro.

Gjennom begivenheten ønsker vi å utforske hvordan trærnes stille budskap og kulturarv kan formidles til alle lag av samfunnet, gjennom en harmonisk sammenveving av vitenskap, kunst og landskap. Dette gir publikum en sjelden mulighet til å tolke de tause budskapene og ta klokere beslutninger for fremtiden, i en tid med økende betydning av refleksjon over fred og demokrati.

Vårt prosjekt utfordrer konvensjonelle minnesmerker ved å eksistere grenseløst, på tvers av tid, generasjoner, geografi og landskap. Budskapet må kontinuerlig overføres fra fortiden til nåtiden og videre til fremtiden. Ungdomsengasjement er avgjørende for oss, og vi har en videregående skoleelever som spiller en sentral rolle i prosjektet. Han har holdt forelesninger, workshop og befaring for både grunnskoleleeleverog universtietsstudenter i Norge og Japan siden 2020. Vi har sett den store entusiasmen blant barn og ungdom når en engasjert medelev tar initisti, og vil ta med denne dynamikken til dette arrangementet.

HISTORIEFORMIDLING MED VITENSKAPELIG OG KUNSTNERISK TILNÆRMING:  Kunstens kraft kan bidra til å skape sterke emosjonelle forbindelser mellom mennesker og natur. For å formidle og realisere vårt overordnede mål i dette prosjektet ønsker vi derfor å utforske kunstens rolle som et sentralt formidlingsverktøy.

Innenfor kunstens rammer har vi utviklet et konsept som utforsker egenverdi av både modertrærne og andre generasjoner, og deres symbolske rolle som ambassadører for fred og demokrati. Dette er en grenseløs markering, der selve landskapet blir plattformen som bærer disse essensielle verdiene. De små fredstrærne fungerer som en del av et landskapsdemokrati der minner blir vevd sammen med omgivelsene tvers gjennom tid og geografi.


De små fredstrærne er plassert i avdelingen ”Geografisk hage, Asia” i Botanisk hage, ved siden av den frodige bøkeskogen i Sørmarka. De lever i harmoni med vinden, solen og panoramautsikten, samtidig som de er tilgjengelige for alle innbyggere og besøkere i Stavanger. De har naturlig blitt en del av landskapet, sømløst integrert både på nært og fjernt hold.

Arrangementet i juni 2024 gir en helhetlig sanseopplevelse utendørs og merkerer første gang vi anvender denne metodikken i et prosjekt som dette. Vår scene er bøkeskogen, en levende kulisse som bærer med seg en dyp kulturell natruarv. Foredrag ved åpningsarrangementet, kuratert av Ekuko Naka, inkluderer relevante gjester fra Japan, Oslo og Stavanger.  Kunsten er et sentralt virkemiddel, med en fotoutstilling av Yumiko Ashley, en fotoinstallasjon og håndlagde utemøbler av Helene Espedal-Selvåg, og lydinstallasjon av John Derek Bishop. Scenografien, også designet av Helene Espedal-Selvåg, vil skape en ramme som kompletterer hele opplevelsen.

KONSEPTUTØVELSE " NARRATIVS KREFTER OG VERDIER": Nasjonale og utenlandske mediehus har vist interesse for kunstutstillingen og foredraget, og det produseres en norsk dokumentar somferdigstilles i 2025 i anledning 80-års markering av 2. verdenskrig.  Japansk rikskringkasting (NHK) har nå ferdigstilt en dokumentar om de overlevende trærne som vårt prosjekt er en del av. Denne dokumentaren ble vist på Japansk TV den 26. januar'24.

Kunst gjenspeiler tiden og i denne overgangsperioden hele verdenen nå står i, kan kunstutstillingen vår skissere en prototype for sosial, økonomisk og demokratisk innovasjon for tiden som kommer. Gjennom kunstutstillingen vil vi demonstrere en konseptutøvelse for fredsformidling/-undervisning med fredstrærne som den røde tråden. Vi dokumenterer de sosiale innvirkningene av kunstutstillingen både materielt og immaterielt, i samarbeid med Prof. Ph.D. Yuko Onozaka og mastergradsstudenter v. Handelshøyskoel, UiS. Resultatene vil bli dokumentert og presentert som mastergradsoppgaver, og kan være svært nyttige og vil bli anvendt til lignende prosjekter i fremtiden.  Stavanger er medlem av «Mayors for Peace», FNs omfattende internasjonale fredsnettverk for ordførere.  Vi skal presentere kunstprosjektet vårt som en prototype for fredsformidling for nettverket.

FORVENTEDE RINGVIRKNINGER: Vi ser frem til denne unike begivenheten, hvor trærnes historie og budskap møter fremtidens visjoner gjennom et landskap som både binder oss sammen og gir rom for refleksjon. Dette kan være en prototype for historieformidling gjennom helhetlige sanseopplevelser, anvendbar i ulike prosjekter.  Dette prosjektet vil også vise en ny måte å aktivisere offentlige uterom på, samt skape nye møteplasser for kunst og natur for alle innbyggere og besøkende i Stavanger og Rogaland. 

Kamfertre i Motomachi bydel
Ginkgo tre i Shukkeien Park
Eucariptus i Hiroshima Castle Park

Piletre ved Kyobashi elven 

Studietur til Japan for Norske landskapsarkitekters forening (NLA), Hiroshima, april 2015

Studietur til Japan for Norske landskapsarkitekters forening (NLA), Hiroshima, april 2015


Overrekkelse av Hibakujumokus fro fra Hiroshima til Oslo ifm. Nobels fredsprisutdeling til ICAN, 9. desember 2017

Frø spirer til små planter i drivhuset på Tøyen, Oslo. 2020

Undervisning og workshop ved valgfag 'Internasjonalt samarbeid' på Gautesete ungdomsskole, Stavanger, april 2022

Gautesete ungdomsskole besøkte Oslo Botaniske hage, mai 2022Omvisning av arborist, Andreas Løvold


Undervisning på Gausel barneskole, 3. trinn, Stavanger, juni 2022


Seminar i regi av  Center for Landscape Democracy på Fakultet for Landskap og samfunn, NMBU, Ås, oktober 2022

Diospyros kaki ved Stavanger Botaniske hage, frø fra modertreet ved Atagoike, Hiroshima, juni 2023
Diospyros kaki ved Atagoike, Hiroshima, modertreet til frøplanten i Stavanger, januar 2024
Ilex rotunda ved Stavanger Botaniske hage, frø fra modertreet i Hiroshima Castle Park, juni 2023
lex rotunda ved Hiroshima Castle Park, modertreet til frøplanten i Stavanger, mai 2023