Heeft u ooit een oude stoel met versleten stoffering gehad? Het zit niet meer comfortabel, kraakt bij elke beweging, en op een gegeven moment realiseert u zich dat het tijd is om het aan te pakken. Onze heup, het grootste gewricht in ons lichaam, is niet anders. Dagelijkse activiteiten kunnen op den duur leiden tot slijtage van het heupgewricht, wat kan resulteren in pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Maar geen zorgen! Bij Orthoparc staat een team van ervaren medische professionals voor u klaar om u te begeleiden bij uw reis naar een pijnvrije en actieve levensstijl. In deze blogpost geven wij u een kijkje achter de schermen bij Orthoparc en delen wij de unieke aanpak voor een versleten heupoperatie die uw leven kan veranderen. Bent u klaar om afscheid te nemen van die krakende, ongemakkelijke stoel? Laten we aan de slag gaan!

Heupprothese bij Orthoparc: nieuwe heup bij versleten gewricht

Orthoparc is dé kliniek voor mensen die kampen met een versleten heupgewricht en op zoek zijn naar een passende oplossing. https://orthoparc.nl/heupklachten/versleten-heup/ Bij ernstige slijtage biedt een heupprothese vaak de beste uitkomst. Bij Orthoparc is deze behandeling in goede handen. Onze ervaren specialisten hebben veel kennis en ervaring op het gebied van heupprotheses.

Een versleten heup kan namelijk voor veel pijn en ongemak zorgen. Orthoparc biedt verschillende opties om de pijn te bestrijden, van fysiotherapie en medicatie tot uiteindelijk de heupprothese. Tijdens een uitgebreid consult wordt samen met de patiënt de beste behandeling gekozen.

Bij Orthoparc staat de patiënt centraal en wordt er altijd gezocht naar de beste oplossing voor uw specifieke situatie. Er wordt gezocht naar de juiste prothese, of deze nu vastgroeit in het bot of met speciaal cement wordt vastgezet.

Kiest u uiteindelijk voor een heupprothese bij Orthoparc, dan kunt u in alle rust en vertrouwen de operatie tegemoet zien. Met behulp van deskundige professionals en een persoonlijke aanpak zorgt Orthoparc ervoor dat u na de operatie weer zonder pijn kunt lopen en genieten van uw dagelijkse activiteiten.

Verbeterde levensduur van heupprothese

De verbeterde levensduur van een heupprothese is tegenwoordig een belangrijk voordeel voor patiënten die een operatie overwegen vanwege een versleten heup. Met de huidige materialen en inzichten is de gemiddelde levensduur van een heupprothese namelijk 10 tot 20 jaar, en dit verbetert stelselmatig. Dit betekent dat patiënten na een heupoperatie veel langer kunnen genieten van een pijnvrij en soepel bewegend gewricht.

Een langere levensduur van de prothese zorgt natuurlijk ook voor meer bewegingsvrijheid voor de patiënt. Hierdoor kunnen mensen met een heupprothese een betere kwaliteit van leven ervaren, doordat zij hun dagelijkse activiteiten weer pijnloos en comfortabel kunnen uitvoeren.

De levensduur van een heupprothese is wel afhankelijk van factoren zoals de leeftijd van de patiënt en het patroon van belasting op het gewricht. Het is daarom belangrijk dat patiënten na de operatie goede nazorg krijgen en hun heupgewricht op een gezonde manier blijven belasten. Hierdoor kan de levensduur van de heupprothese optimaal worden benut, wat zorgt voor een verhoogde tevredenheid bij patiënten en minder kans op complicaties of vervangingen op langere termijn.

Kosten van heupprothese gedekt door zorgverzekeraar

Bij Orthoparc bent u verzekerd van een betaalbare behandeling voor een versleten heup, aangezien heupprotheses in de meeste gevallen volledig worden vergoed door uw zorgverzekering. Dit houdt in dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de kosten van een heupprothese, aangezien deze in de basisverzekering is opgenomen.

In 2023 heeft Orthoparc contracten afgesloten met de meeste zorgverzekeraars en deze behandelingen vallen onder verzekerde zorg. Dat betekent dat uw behandeling bij een van de Orthoparc klinieken 100% vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Houd er echter wel rekening mee dat u altijd uw eigen risico moet betalen, net zoals in ieder ander ziekenhuis.

Als Orthoparc geen contract heeft met uw zorgverzekeraar en u een restitutiepolis heeft, wordt de zorg alsnog volledig vergoed. Met een naturapolis is de vergoeding afhankelijk van uw zorgverzekeraar en kan er een eigen bijdrage gevraagd worden. Voor meer informatie over vergoedingen en passantentarieven kunt u altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar, of neem een kijkje op de website van Orthoparc.

Verschillende benaderingswijzen voor plaatsen van heupprothese

Bij het plaatsen van een heupprothese zijn er verschillende benaderingswijzen die gebruikt kunnen worden door de orthopedisch chirurg. Twee van deze benaderingen zijn de voorste (anterieure) en achterste (posterolaterale) benadering. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt voor alle patiënten. De keuze voor een bepaalde techniek hangt meestal af van de voorkeur van de orthopeed.

Bij de voorste benadering wordt de heup via de voorkant van het been benaderd en de patiënt ligt op zijn of haar rug. Deze techniek zorgt ervoor dat er geen spierweefsel wordt losgemaakt, aangezien de heup tussen de spieren wordt bereikt. Tijdens de ingreep wordt de stand van de prothese gecontroleerd met behulp van een röntgenapparaat.

De achterste benadering is een klassieke methode waarbij de heup via de achterkant wordt benaderd. Hierbij worden de bilspieren losgemaakt om het heupgewricht te bereiken en de patiënt ligt op zijn of haar zij tijdens de operatie. De toegang tot het operatiegebied is bij deze benadering ruimer dan bij de voorste benadering, waardoor de chirurg beter zicht heeft op het te opereren gebied.

Het is belangrijk om te weten dat er volgens de Nederlandse Orthopaedische Vereniging geen belangrijke verschillen zijn tussen beide benaderingen. Hierdoor kunt u gerust zijn dat de keuze voor een bepaalde benaderingswijze voornamelijk afhangt van de expertise en voorkeur van uw orthopeed. Beide methoden zorgen voor een succesvolle plaatsing van de heupprothese, waardoor u weer vrij kunt bewegen en genieten van een pijnvrij leven.

Voorste en achterste benadering bij Orthoparc

Bij het plaatsen van een heupprothese biedt Orthoparc zowel de voorste als de achterste benadering aan. Beide benaderingen kunnen voor alle patiënten geschikt zijn, afhankelijk van de voorkeur van de orthopeed en de specifieke situatie van de patiënt.

De voorste benadering wordt uitgevoerd door dokter De Visser (Rozendaal) en bereikt via de voorkant van het been de heup zonder spieren los te maken. Hierbij heeft de arts continue controle over de stand van de prothese dankzij röntgenbeelden. Bij deze techniek ligt de patiënt op de rug tijdens de operatie.

Daarentegen wordt de achterste benadering uitgevoerd door dokter Zwiers (Lelystad). Deze techniek wordt gezien als de klassieke methode en vereist het losmaken van bilspieren om het heupgewricht te bereiken. Hierbij ligt de patiënt op de zij tijdens de operatie.

Uiteindelijk kunnen zowel de voorste als de achterste benadering leiden tot een toename van bewegingsvrijheid en pijnloos bewegen na het plaatsen van de heupprothese. De keuze voor de meest geschikte benadering hangt af van de voorkeur van de orthopeed en de specifieke situatie van de patiënt.

Spieren niet losgemaakt bij voorste benadering

Bij het plaatsen van een heupprothese zijn er verschillende technieken die orthopeden kunnen gebruiken om het heupgewricht te bereiken. Een van deze technieken is de voorste benadering, een methode die de laatste jaren steeds populairder wordt. Het grote voordeel van de voorste benadering ten opzichte van andere methoden is dat er geen spieren losgemaakt hoeven te worden tijdens de operatie.

De voorste benadering houdt in dat de orthopedisch chirurg via de voorkant van het been het heupgewricht bereikt. De patiënt ligt hierbij op zijn of haar rug en de heup wordt tussen de spieren door benaderd. Dit zorgt voor minder schade aan het omliggende weefsel en een snellere revalidatie na de operatie.

Doordat er geen spieren losgemaakt worden, is er ook minder kans op verzwakking van de spieren die het been zijwaarts heffen. Dit kan bij andere technieken soms leiden tot een wachtend looppatroon en pijnklachten aan de zijkant van de heup. De voorste benadering biedt hiermee een oplossing voor een groot deel van de complicaties die kunnen optreden bij andere benaderingswijzen.

Bovendien wordt de stand van de prothese tijdens de operatie gecontroleerd met behulp van röntgen, wat zorgt voor een nauwkeurige plaatsing van de heupprothese. Hierdoor is het herstel na de operatie vaak sneller en verloopt het revalidatietraject soepeler dan bij andere methoden.

Al met al biedt de voorste benadering bij het plaatsen van een heupprothese veel voordelen voor de patiënt. Het zorgt voor minder schade aan het omliggende weefsel, een sneller herstel en een verminderde kans op complicaties na de operatie. Om deze redenen wordt de voorste benadering tegenwoordig steeds vaker toegepast door orthopedisch chirurgen.

Bilspieren losgemaakt bij klassieke achterste benadering

Bij de klassieke achterste benadering voor een heupoperatie wordt er toegang tot het heupgewricht verkregen door het losmaken van de bilspieren. Deze methode wordt vaak gebruikt als alternatief voor de voorste benadering, die minder invasief is omdat daarbij geen spieren losgemaakt hoeven te worden.

Het voordeel van de achterste benadering is dat het een beproefde, betrouwbare methode is met goede resultaten op lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat na twee jaar de resultaten op het gebied van pijn en stijfheid vergelijkbaar zijn met de voorste benadering. Bovendien ligt het percentage re-operaties bij deze techniek lager.

Tijdens de operatie ligt de patiënt op de buik, wat een goede werkhouding voor de chirurg biedt. Na het losmaken van de bilspieren wordt het versleten heupgewricht verwijderd en vervangen door een heupprothese. Hierdoor kan de patiënt na de operatie weer gemakkelijk en pijnvrij bewegen.

Hoewel de achterste benadering meer schade aan de spieren kan veroorzaken, herstellen deze over het algemeen weer goed na de operatie. Het is belangrijk dat de patiënt tijdens de revalidatieperiode de juiste oefeningen doet om de herstelde spieren te versterken en weer optimaal te laten functioneren. Bij Orthoparc wordt de keuze voor de benaderingswijze altijd in samenspraak met de patiënt gemaakt, om zo tot de beste oplossing voor elk individu te komen.

Controle van prothese tijdens operatie met röntgen

Bij een heupoperatie, zoals bij Orthoparc, krijgt u een nieuwe heupprothese. Deze vervangt het versleten heupgewricht, zodat u weer zonder pijn en belemmering kunt bewegen. Om te zorgen dat de prothese goed zit, wordt de controle van de prothese tijdens de operatie uitgevoerd met behulp van röntgen.

De voorste benadering is een van de meest gebruikte manieren om bij de heup te komen tijdens de operatie. Bij deze techniek bereikt de arts de heup via de voorkant van het been, zonder spieren los te maken. Dankzij de röntgenapparatuur kan de arts tijdens de operatie de stand van de prothese controleren.

Dit is van groot belang voor het slagen van de operatie, omdat de pasvorm van de prothese bepalend is voor het uiteindelijke comfort en succes van de ingreep. Door de prothese direct tijdens de operatie te controleren met röntgen, kan men eventuele problemen meteen aanpakken en wordt de kans op complicaties verkleind.

Zo kunt u na de operatie rekenen op een beter en langduriger resultaat en kunt u weer pijnvrij bewegen met uw nieuwe heup. Kortom, de controle van de prothese tijdens de operatie met röntgen is essentieel voor de kwaliteit en het succes van uw heupoperatie bij Orthoparc.

Postoperatieve revalidatie

Versleten heupen kunnen uw leven behoorlijk belemmeren. Gelukkig biedt Orthoparc een operatie aan waarbij een heupprothese wordt geplaatst. Maar wat gebeurt er na de operatie? Het herstel en de revalidatie zijn minstens zo belangrijk voor een succesvol eindresultaat.

In de eerste zes weken na uw operatie is het essentieel om rustig aan te doen. Door te veel inspanning kan de heup overbelast raken, wat merkbaar wordt in de derde of vierde week. Het totale herstel kan tot een jaar duren, waarbij u de belasting geleidelijk opbouwt.

Het verbeteren van uw looppatroon is een belangrijk aspect tijdens de postoperatieve revalidatie. U begint met regelmatig korte stukjes lopen en breidt dit rustig uit. Eventueel kunt u op de hometrainer oefenen, waarbij u geen weerstand gebruikt en het zadel hoog instelt.

Om u te ondersteunen bij uw herstel, ontvangt u van Orthoparc een protocol met informatie over de vervolgtherapie. We raden aan om de eerste therapeutische behandeling minimaal vier dagen na de operatie te starten bij een (fysio)therapeut die bekend is met Orthoparc operaties en revalidatietrajecten.

Door deze aanpak zorgt Orthoparc voor een zorgvuldige en effectieve revalidatie na uw heupoperatie. Hierdoor bent u snel weer op de been en kunt u genieten van een pijnvrij leven met uw nieuwe heup!

Meer bewegingsvrijheid en pijnvrij bewegen na heupprothese

Een versleten heup kan voor veel pijn en ongemak zorgen, waardoor dagelijkse activiteiten een stuk minder plezierig worden. Gelukkig biedt een heupprothese hiervoor dé oplossing. Dankzij een nieuwe heup krijgt u namelijk meer bewegingsvrijheid en kunt u weer pijnvrij bewegen.

Na de operatie merken veel patiënten al snel een aanzienlijke verbetering, waardoor zij weer van het leven kunnen genieten. Wandelen, fietsen en andere lichte sporten behoren weer tot de mogelijkheden.

Bij Orthoparc zorgen de ervaren orthopedische specialisten ervoor dat u bij hen terecht kunt voor de beste zorg en behandeling op het gebied van heupprotheses. Zij maken gebruik van twee verschillende benaderingswijzen (voorste en achterste benadering) en zorgen ervoor dat de behandeling optimaal is afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.

Daarbij is het belangrijk om te weten dat een heupprothese volledig wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Bovendien heeft een heupprothese een levensduur van gemiddeld 10 tot 20 jaar. Hierdoor kunt u op lange termijn genieten van meer bewegingsvrijheid en pijnloos bewegen. Kijk op https://orthoparc.nl/heupoperatie voor meer informatie.