Het leven in Rome
Zeus of Jupiter
De Romeinen bewonderden alles van de Grieken, inclusief hun goden, en namen die gewoon over, zij het met andere namen. Zeus werd bijvoorbeeld Jupiter genoemd, en Hera, de godin van huwelijk en geboorte, werd Juno genoemd. De god van de zee, Poseidon, kreeg de naam Neptunus. Ook voor de Romeinen was religie belangrijk. Elk huis had een kleine tempel voor de huisgoden. Bij de stichting van nieuwe steden werden de tempels voor belangrijke goden in het centrum van de stad geplaatst, vaak op het hoogste punt. Minder belangrijke goden kregen een tempel buiten de stad, die men alleen bezocht als men specifiek voor die god wilde offeren.
Rijk en arm in Rome
Er was een aanzienlijk verschil tussen de welgestelde en minder welgestelde inwoners in Rome. De rijke Romeinen woonden in ruime villa's waarin slaven al het werk deden. Sommige rijke Romeinen hadden wel tot vijfhonderd slaven in dienst. In tegenstelling hiermee woonde een arme Romein in een appartementengebouw. Deze flats waren vaak vijf verdiepingen hoog, met winkels op de begane grond. De appartementen werden slecht onderhouden en waren gevoelig voor brand en instortingen. Om aan geld of voedsel te komen, deden de minder welgestelde Romeinen vaak kleine klusjes.
Zo zag de stad Rome er in de eerste eeuw uit: een wereldstad. Ooit was het een dorp. Je ziet flats, paleizen, theaters en badhuizen. Via grote aquaducten stroomde er elke dag 9 miljoen liter schoon water naar de stad. Feniks. (2019).
Drukte in Rome
Een Romein beschrijft de drukte in zijn stad als volgt: "Minder welgestelde mensen hebben nergens in de stad een rustige plek om te ontspannen of na te denken. 's Ochtends worden we gestoord door schoolmeesters, 's nachts door de bakkers, en gedurende de hele dag klinkt het continue hameren van de kopersmeden."
Smarthistory. (2019, 14 mei). Ancient Rome — reborn — thanks to virtual reality [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=f8hqR2O8HiM
Het Colosseum
In elke grote stad bevond zich een theater. Het grootste theater stond in Rome, genaamd het Colosseum. Daarin was ruimte voor vijftigduizend toeschouwers. De Romeinen waren bekend met de Griekse theaters. De Grieken bouwden de zitplaatsen voor het publiek tegen een heuvel, waardoor hun theaters halfrond waren. Aangezien de Romeinen geen bergen hadden, construeerden ze hun theaters volledig rond, vergelijkbaar met moderne voetbalstadions. Ze lieten de zitplaatsen binnenin schuin oplopen, zodat alles goed te zien en te horen was, ongeacht waar je zat.
In het Colosseum werden evenementen georganiseerd om het publiek te vermaken, zoals gladiatorengevechten, waarbij gladiatoren tegen elkaar of tegen leeuwen en andere wilde dieren vochten. De Romeinen hadden een voorkeur voor dit soort gewelddadige en bloederige spektakels. Het Colosseum diende ook als locatie voor nagespeelde zeeslagen, waarbij de Romeinen het theater vulden met water.
MovieClips Community. (2021, 28 oktober). Gladiator Fight Scene - Defeating the Undefeated Gladiator CLIP [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=WsZp3nvPQ5M
Een grote verandering
De Romeinen namen veel ideeën over van de Grieken, maar ze bedachten ook hun eigen innovaties. Een voorbeeld hiervan is beton, een mengsel van gemalen steen en water dat snel uithardt. De Romeinen gebruikten dit materiaal veel in de bouw. Het harde beton is waterdicht en lichter dan steen, maar net zo sterk. Hierdoor waren de Romeinen in staat om bogen en koepels te construeren. De bogen werden gebruikt in aquaducten, bruggen en poorten, terwijl koepels werden geïntegreerd in gebouwen.