Helsinki-Team ry

Ajankohtaista

Helsinkiläiset nuorisojärjestöt: Kaupungin järjestöyhteistyön ja -avustamisen mallin kehittäminen ei saa heikentää nykyisiä palveluita

Helsinki-Team eli helsinkiläisten nuorisojärjestöjen yhteenliittymä on huolissaan kaupunkiyhteisen järjestöyhteistyön ja avustamisen mallin uudistustyöstä.

Meillä ja nuorisopalveluiden kumppanuusyksiköllä on erittäin hyvä toiminnallinen ja nuorisotyöllinen yhteistyö, joka tulee uudistuksessa turvata. Nuorisopalveluiden kumppanuusyksikön työntekijöillä ja meillä nuorisojärjestöillä on koko uudistukseen paljon annettavaa.

Kaupungin järjestämissä kuulemistilaisuuksissa me järjestöt kaipaamme kaupungilta kasvoja avustusvalmisteluun sekä ketteriä toimia yhteistyöhön. Tätä kaikkea nuorisopalveluiden kumppanuusyksikkö tarjoaa jo tällä hetkellä. Heille avustaminen on nuorisotyöllinen prosessi, ei pelkästään hallinnollista päätöksentekoa. Tämä on todella tärkeää, sillä esimerkiksi 2019 avustettavista vajaasta 200 järjestöstä suurin osa oli vapaaehtoisvoimin ja nuorten itsensä pyörittämiä yhdistyksiä ja vapaita toimintaryhmiä.

Alakouluikäisten ja 18-29-vuotiaiden nuorten toiminta pyörii vahvasti järjestöjen varassa

Järjestöt tuottavat suuren osan helsinkiläisten lasten ja nuorten harrastuksista, kerhoista, leireistä ja tapahtumista. Helsingin kaupungin nuorisopalvelut kohdistavat toimintansa erityisesti 13-17-vuotiaisiin. Kaupunkilaisen, nuoren ja yhdistyksen on siis saatava tulevaisuudessakin helposti ja selkeästi tietoon, kuka avustukset valmistelee ja millä periaatteilla päätökset tehdään. Nuorisotyöllistä prosessia on erityisesti vaalittava. Kaupunkikohtaisen järjestöyhteistyön kehittämistyössä ei saa hukata sitä hyvää mitä meillä jo on.

Tällä hetkellä avustuksista saatava tieto on sirpaloitunut kaupungin nettisivuille. Tässä työssä taas osallisuus ja neuvonta -yksikkö voisi tulla apuun. Tarvitaan kaupungin kattavaa ja koordinoitua viestintää eri avustuksista. Kuitenkin valmistelu ja päätöksenteko tulee tapahtua sillä toimialalla, jossa on tarvittava osaaminen. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan vahvempi vastuu kaupunkiyhteisessä avustamisessa ja järjestötyössä on järkevä suunta.

Harkinnanvarainen avustaminen on timanttinen työväline kaupungille

Jotta tämä olisi mahdollista, vaatii se valmistelussa järjestöjen, toimialan sekä ilmiöiden tuntemista. Se on ketterä työväline silloin, kun haasteita ja mahdollisuuksia tunnistetaan. Eri toimijoiden potentiaali kannattaa ottaa käyttöön kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Nuorisojärjestöjen tavoitteena on helsinkiläisten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin lisääminen. Järjestöt pystyvät myös reagoimaan nopeasti ajankohtaisiin ilmiöihin. Mahdolliset uudet avustusmuodot voisivat olla vastaamassa tähän tarpeeseen.

Kansalaistoiminta itsessään on asia, jota kaupungin kannattaa tukea. Meidän kauttamme kaupunkilaiset saavat merkityksellisen yhteisön, paikan toimia ja harrastaa sekä paljon osallisuuden kokemuksia. Nuorisojärjestöjen toiminnassa nuoret kasvavat aktiivisiksi kaupunkilaisiksi. Olemme mielellään pohtimassa, ja myös ratkaisemassa yhdessä kaupungin toimijoiden kanssa palveluaukkoja ja näin luomassa vielä toimivampaa Helsinkiä.

Jyrki Eräkorpi,

Helsinki-Teamin puheenjohtaja