Kutatók éjszakája 2021

Játékosan az agyról, az emlékezetről és az agykutatásról

Rövid videók, játékok, kvízek, interaktív ábrák segítségével betekintést nyerhetsz az agykutatás és az emlékezet agyi hátterének világába. Az alábbi kérdésekre kaphatsz választ: Hogy "néznek ki" az emlékezetért felelős agyterületek? Hogyan teszik ezt megtekinthetővé a modern képalkotó eljárások? Hogyan kezelik a kutatók az adatokat kutatásaik során? Hogyan valósul meg az emberi emlékezet? 

Ha érdekelnek játékos programjaink, kattints ide!
Jó szórakozást és tanulást kívánunk!

További kérdéseidet felteheted élő programunkon is:

09.24 17:00 - 18:30 Mi köze a csikóhalnak az emlékeinkhez? - Agyunk és az emlékezet kapcsolata minden korosztály számára.

Előadók: Keresztes Attila, Nemecz Zsuzsanna, Ilyés Alex

Az előadásban néhány izgalmas példát kiemelve mutatjuk be, hogy hol tart az emlékezet agyi hátterének kutatása. A program során három rövid (kb. 5 perces) előadást mutatunk be, amit egyenként 25 perces “Kérdezz-felelek” blokk, amelyben a résztvevők kérdezhetnek a kutatóktól. Az alábbi kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők: Milyen területek és hálózatok játszanak szerepet az emlékezet működésében? Hogyan segít agyunk kódolni és előhívni emlékeinket? Hogyan változik az élet során az emlékezetünk és mi köze ennek agyunk változásához? Mik a legmodernebb technikák az emlékezetet támogató agyi folyamatok kutatásában? Hogyan használják ki a kutatók az internet lehetőségeit?
A beszélgetés kötődik az előadáshoz és a honlapra feltöltött anyagokhoz (kvízek, ábrák, prezentációk) is kapcsolódik.

Link a live stream előadáshoz: https://meet.google.com/xkc-zqeu-tez

Előadásunk előtt javasoljuk következő videó illetve játék megtekintését:
- Csikóhal és az emlékezet
- Mintázat-elválasztás játék
- Az emlékezésen túl
- Memória modellek

Érdeklődik a kutatásaink iránt?

Szeretne résztvevőként betekinteni vizsgálatainkba? 

Olvassa el a tájékoztatónkat itt.