A kutatásunkról

Kutatócsoportunk már évek óta foglalkozik az emberi megismerés idegtudományi vizsgálatával. Ebben a nyomonkövetéses vizsgálatban azt próbáljuk meg felderíteni, hogy az egészséges idősödés során milyen változások mennek végbe figyelmünk, gondolkodásunk, vagy akár az emlékezetünk működésében.

A kutatás céljának megvalósítása érdekében online, számítógépen végzett feladatok és kérdőívek mellett mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálatot is végzünk Önnel.

Mik a részvétel feltételei?

Olyan jelentkezőket várunk, akik

  • érettségivel rendelkeznek,

  • 20-30 évesek,

  • vagy 65 évnél idősebbek, és nyugdíjas státusszal rendelkeznek.

Az MRI mérés miatt a részvételnek egyéb egészségügyi feltételei is vannak, amelyeket a jelentkezéskor kitöltött felmérő kérdőív ellenőrizni fog.

A kutatás felépítése

A kutatás négy fázisból áll. Az első fázisban, a járványhelyzetre való tekintettel kizárólag olyan tesztek elvégzésére kérjük, amelyek személyes jelenlétet nem igényelnek. Ezeket a teszteket online, önállóan tudja elvégezni. A kutatás második fázisára 1 évvel később, várhatóan 2022 telén és tavaszán kerül sor. Ebben a fázisban MRI mérést is végzünk, melynek helyszíne a Természettudományi Kutatóközpont Budapesten. A harmadik fázisban, amelyre csak a 65 évnél idősebb résztvevőket várjuk, ismét online feladatokat kell elvégeznie. A harmadik fázis előreláthatólag 2023 elején valósul majd meg. Végül egy utolsó, újabb MRI fázisra kerül sor, ami az elsőhöz hasonlóan zajlik és a várható ideje 2024 első fele.

Első fázis

Online kérdőívek és játékos feladatok kitöltésére kérjük, melyek összesen nagyjából 180 percet vesznek igénybe. A feladatok részletekben is elvégezhetők. A részvételt hiánytalan kitöltés esetén 3000 Ft értékű utalvánnyal honoráljuk, melyet kipostázunk Önnek.

Második fázis

A második fázisra egy évvel az online tesztek után kerül sor. Ez a fázis két alkalomból áll. Először ismét kérdőívek és tesztek elvégzésére kérjük. A második alkalommal pedig elvégezzük az MRI mérést. Az MRI-ről itt olvashat többet. Részvételét alkalmanként 7000 Ft értékű utalvánnyal jutalmazzuk.

Harmadik fázis

Egy évvel az MRI mérést követően ismét számítógépes feladatokat és kérdőíveket küldünk Önnek. A tesztek online elvégezhetőek lesznek, és 3000 Ft értékű ajándékutalvánnyal jutalmazzuk kitöltésüket. A feladatok összesen nagyjából 120 percet vesznek igénybe, és részletekben is elvégezhetőek. A harmadik fázisra csak a 65 évnél idősebb résztvevőket hívjuk meg.

Negyedik fázis

A negyedik fázis során egy újabb MRI mérésre kerül sor egy évvel az online tesztek után. Ez a fázis két alkalomból áll. Először ismét kérdőívek és tesztek elvégzésére kérjük. A második alkalommal pedig elvégezzük az MRI mérést. Az MRI-ről itt olvashat többet. Részvételét alkalmanként 7000 Ft értékű utalvánnyal jutalmazzuk.

Hogyan tudok jelentkezni?

Jelentkezni az alábbi kérdőív kitöltésével tud. Az MR használatának nagyon pontos előírásai vannak. Ezért szeretnénk pár kérdést feltenni, hogy megbizonyosodjunk arról, az Ön esetében elvégezhető ez az eljárás. A kérdőívben egyes egészségügyi adatok mellett email címének és telefonszámának megadását kérjük, hogy időpont egyeztetés és további információ kérése céljából kapcsolatba léphessünk Önnel.

A kérdőív kitöltése nagyjából 10 percet vesz igénybe, és nem jelent automatikus részvételt a kutatásban. A kérdőív végén visszajelzést kap a kutatásban való részvétel következő lépésével kapcsolatban.

Gyakori okok, ami miatt az MR vizsgálat nem elvégezhető:

  • Gyakori szédülés

  • Testben lévő implantátum, amelyet mágnes tart helyben és nem kivehető (pl. fogprotézis)

  • Testben lévő bármilyen fémtöredék (pl. srapnel, fémforgács)

  • Klausztrofóbia

  • Korábbi pánikroham

Továbbá amennyiben rendelkezik nem kivehető hallókészülékkel, implantátummal, fogbeültetéssel, fogászati híddal vagy koronával, igazolást kérünk majd Öntől a készülék MR-kompatibilitásával kapcsolatban.


Jelentkezés a felmérő kérdőívvel

További információ

Kutatás vezető

Dr. Keresztes Attila


Kapcsolat

terkep@ttk.hu

Az MRI vizsgálat helyszíne

Természettudományi Kutatóközpont

Agyi Képalkotó Központ

1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

Levelezési cím: 1519 Budapest, Pf. 286.

Telefon: +36 1 382 6905