Griekse delicatessen Siadaris

De Griekse olijfolie:

Aangezien er 70-75% enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie zitten, is het een van de beste vetten voor de menselijke gezondheid. Olijfolie bevat hoge concentraties  polyfenolen, vitamine E en vitamine K.

Olijven zelf kunnen worden onderverdeeld in twee soorten; tafel-olijven en olie-olijven: 

Enkele bekende Griekse olijfsoorten die worden geteeld voor de productie van olijfolie zijn: Koroneiki, Manaki, Ladoelia, Tsounati, Athinolia....en er zijn nog meer olijfsoorten. De oogsttijd van de olijven is afhankelijk van de olijfsoort en dit wordt altijd van half oktober tot eind november gedaan. 

Olijven moeten zo snel mogelijk nadat ze geplukt zijn, worden geperst. De tijd tussen plukken en persen is erg belangrijk, Omdat tijdens deze periode het zuurgehalte in het olijfolie-extract toeneemt. Door koude persing wordt uit 5 kilo olijven ongeveer 1 liter olie verkregen. Om ongeveer 1 liter olie uit minder olijven (<5 kilo) te verkrijgen, kunnen olijven later geplukt worden dan verwacht, maar zal de zuurgraad van de olijfolie hoger zijn.

-Extra vierge (de 1e persing) olijfolie, wordt verkregen door een lichte en korte persing. Het zuurgehalte van deze persing bedraagt max. 0,8%. Er is geen afwijking in smaak en geur. De smaak varieert van bitter, fruitig en pikant. De geur is die van oregano, de tomatenplant, walnoot en groene appel.

- Vierge ( de 2e persing) olijfolie, is langer, sterker en wordt tezamen met warm water geperst. Hier bedraagt het zuurgehalte max. 2,0%. Bij deze 2e persing zijn wel afwijkingen in smaak en geur.

- Nog 4 categorieën van olijfolie:

- Geraffineerde olijfolie

- Olijfolie bestaande uit geraffineerde en vierge olijfolie, 

- Rauwe olie uit olijvenpulp en olijfpitten,

 - Geraffineerde olie uit olijvenpulp en olijfpitten.


Het belangrijk om te weten dat olijfolie bestand is tegen hoge temperaturen bij bakken en braden, tot 190-210 °C.


Over pure honing:

Pure honing heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder antibacteriële eigenschappen, verlichting bij hoesten en keelpijn, het bevat antioxidanten, pure honing versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan een betere spijsvertering en zorgt voor een energieboost.                           

Gefilterde bloemenhoning kristalliseert in korte tijd in een geschikte omgeving en krijgt een boterachtige consistentie.

De duur van de suikervorming of kristallisatie varieert afhankelijk van de bloem-, stuifmeel- en stuifmeelverhouding die de bron van de nectar is.

Rauwe honing begint vanaf de bodem van de pot te kristalliseren. Je kunt gekonfijte honing oplossen in warm water tot 40 °C. Wanneer honing een geschikte omgeving vindt, kristalliseert deze opnieuw.

De niet-gekristalliseerde honing die we soms zien, is honing die een hittebehandeling heeft ondergaan, gepasteuriseerd en glucosestroop bevat. Van de meeste van deze honingsoorten is ook het stuifmeel verwijderd.