Arki Grannbackalla

Ratsastuskoulun arki

Kello 6.30, Aamutalli. Petra ja Maija saapuvat isolle tallille. Ovet avataan, valot laitetaan päälle ja asukkaille jaetaan heinät. Useimmiten toinen jää tarkistamaan, että kaikilla on yön jäljiltä kaikki OK, samalla kun toinen lähtee latotallin kautta ponilalle. Kun kaikki ovat saaneet aamuheinänsä, jaetaan puurot eli illalla valmiiksi sekoitetut lisärehut sekä kaurat.  

Kello 7 mennessä joka iikka pihalle! Tuntiratsut pääsevät nauttimaan ulkoilmasta omiin tarhoihinsa joko yksin tai pienissä porukoissa. Sitten onkin aika siirtyä pihattolaisten pariin: Petra ja Anniina jakavat aamupuurot- ja heinät ja tarkistavat, että kaikilla on päällisin puolin kaikki hyvin. 

Aamutalli jatkuu kahvinkeitolla, karsinoiden siivoamisella ja käytävien lakaisulla. 

Päiväheinät jaetaan kello 11 ja 13. Ensimmäiset hoitajat saapuvat tallille samoihin aikoihin, ja osa ratsuista tuodaan jo sisään talleihin. Muistathan, ettei yhtään hevosta saa jättää yksin tarhaan! (Ellei tarhaa yksin) Eli tuo siis myös kaverin hoitsu talliin. Tallissa ratsuja odottaa pienet päiväheinät, joten hevoset tulevat usein mielellään sisään. 

Päivän ensimmäiset oppilaat saapuvat tallille noin 14.30 - poikkeuksena keskiviikot, jolloin ponikerho alkaa jo kello 13 ja torstait, jolloin on myös aamutunteja. Osa tarvitsee enemmän opastusta kuin toiset, joten hoitajien lisäksi juuri iltatalliin saapunut työntekijä pääsee heti tositoimiin. Iltatallissa vuorottelevat vuoroviikoin Sarita ja Heidi. Jos ratsu tekee vain tunnin tai kaksi iltapäivällä, pääsee se vielä loppuillaksi takaisin tarhailemaan. Huomaathan, että pakkasrajaa tunneillamme ei ole! Näin ollen paikalle tullaan aina ja pahimmilla pakkasilla tunnit voidaan pitää myös teoriatunteina kilpamaneesin kerhotiloissa.

Iltatallit alkavat kello 19. Viimeisetkin hevoset tuodaan sisälle ja vähintäänkin harjataan. Joka päivä ahkerimmatkaan hoitajat eivät pääse paikalle, jolloin muilla on tilaisuus näyttää kiinnostuksensa iltatalleissa auttelemalla. Jokaiselle hevoselle jaetaan rk-talliin, latotalliin, ponilaan sekä pihattoon iltaheinät- ja puurot/kaurat, joten tekemistä varmasti löytyy. Iltatallin tekijälle kuuluu myös seuraavan aamun puurojen sekoittaminen ja heinien säkittäminen valmiiksi. Onneksi rehukeittiössä on selkeät ohjeet aivan jokaiselle asukkaalle! Samalla jo tarkistellaan, ettei hevosille ole tuntien jäljiltä jäänyt varusteita päälleen, ja ne myös loimitetaan tarpeen mukaan yötä varten.

Viimeisetkin oppilaat lähtevät viimeisen tunnin päätyttyä kahdeksan maissa. Yhdeksään mennessä myös hoitajat passitetaan kotimatkalle, jotta hevosille taataan yöleporauha. Vielä viimeiset tarkistukset, että kaikki karsinat ovat varmasti kiinni ja ovet säpessä - valot sammutetaan ja ovet lukitaan kello 22. Hyvää yötä!

Viikonloppuisin tunteja sinä päivänä tekevät hevoset pääsevätkin ulos tarhaan vasta tuntien jälkeen. Tunnit loppuvat lauantaisin jo kello 16, ja suurin osa ratsuista pääsee jo aiemmin tarhailemaan. Ulkona ne saavat olla kello 19 saakka. Sunnuntaisin kaikki hevoset ovat ulkona aamusta iltaan, ja hoitajat huolehtivat niiden sisääntuonnista satunnaisten tuntien/valmennusten ajaksi. Viikonloppuisin Inga tekee itse tallihommat ja Petra ja Maija viettävät ansaittuja vapaapäiviään.

Yksityistallin arki

Yksityistallista vastaa arkisin vuoroviikoin Heidi ja Sarita, sekä viikonloppuisin useimmiten Ursula. 

Kello 7.00 Aamuheinät- ja puurot, loimitus ja poppoo pihalle

Työntekijä siivoaa täyshoitopaikallisten karsinat. Heinien pussitusta ja ruokien sekoitusta valmiiksi illaksi ja seuraavaan aamuun.

Kello 12.00 ja 15.00 päiväheinät tarhoihin

Kello 19 Iltaheinien- ja puurojen jako talliin, viimeiset hevoset sisälle

Kello 22 Yöheinät, mahdolliset loimitukset ja valot pois.

Kilpa- ja oritallin arki

Ratsastuskoulun vilinään verrattuna kilpatallissa on useimmiten ihanan rauhallista! Tätä mieltä ainakin meidän kilpa- ja oritallin työntekijämme Anniina on. Anniinan apuna häärää harjoittelija, Eini.

Kello 6.00 Aamuheinät- ja puurot, loimitukset ja 7 mennessä kaikki ovat jo tarhassa. Einillä ja Anniinalla on hetki aikaa siivota karsinoita ja tallin käytävää sekä pussittaa valmiiksi heiniä ym. juoksevia arkiaskareita.

Kello 11 ja 14 myös kilpahevosille jaetaan päiväheinät.

Kello 9 Inga saapuu tallille arkisin ja sunnuntaisin. Ingalla ja Einillä on aikaa ratsuttaa ja kouluttaa hevosia 9-11 sekä 12-14. Poikkeuksena ovat torstait, jotka aamutunteja lukuunottamatta ovat Ingan vapaapäiviä. Silloin hän yleensä malttaa ratsastaa vain pari hevosta. =)

Kello 19 hevoset tuodaan sisään rouskuttamaan iltaheiniään. Samalla niitä vielä harjaillaan, loimitellaan yöpuulle ja tarkistetaan, että kaikki on mallillaan.

Kello 21 jaetaan yöheinät ja laitetaan tallit säppiin. Hyvää yötä!

Kesäajan aikataulu

Meillä Grannbackalla kesäaika alkaa yleensä jo toukokuussa yöpakkasten väistyttyä. Hevosia on tärkeää totuttaa vihreään vähitellen, jotta vältytään kaviokuumeilta,joten hoitajillakin on tärkeä tehtävä talutella ja syötellä poneja hyvissä ajoin keväällä. Touko-kesäkuun vaihteessa ratsut muuttavat talleista kesälaitumille, joilla ne viettävät kaiken vapaa-aikansa yötä päivää. Ne tuodaan talleille vain kuntoonlaittoa ja hoitamista varten. Ruokinnat ja vesien täytöt siirtyvät siis myös kesän ajaksi laitumille. Hoitajien on hyvä opetella turvallinen tapa hakea oma hoitohevosensa- tai poninsa laitumelta heti kevään kynnyksellä, sillä varmasti on niitä oppilaita, jotka eivät yksin uskalla laitumelle lähteä. Kauemmille laitsoille voi vaikka lähteä polkupyörällä ja jättää pyöränsä puuhun kiinni. 

Takaisin tallielämään siirrytään elo-syyskuussa kelivarauksen mukaisesti. Ennen tuntien alkua pidetään kuitenkin laitumelta paluu-talkoot, jolloin tallit kuurataan lattiasta kattoon ja hevoset pestään ja niiden harjat siistitään.

Kesällä nesteytys on erityisen tärkeää, ja hevosille (kuin ihmisillekin) pidetään tunnin ajan vähintään kaksi juomataukoa. Jokaisen tunnin päätteeksi hevosia myös vilvoitellaan pesupaikalla.

Tarhat & Laitumet

Tuntimaneesin takaa löytyvät tuntiratsujen hiekkapohjaiset tarhat.

Kilpahevoset tarhaavat tuntiratsujen vieressä tien toisella puolen. Näillä kullannupuilla on hieman jämerämmät aitaukset.

Metsätarhoissa tarhaavat meidän poniasukkaamme. Takana näkyy sauna.



Latotallin asukkailla on putkitarhat oman tallin takana.


Yksityistallin tarhat sijaitsevat kisakentän ja laitumen välissä. Aidat ja sähköt on vastikään uusittu.


Kaumpina tallipihan vilskeestä sijaitsevat tukevasti aidatut oritarhat.



Laitumia meillä on neljä ja laidunporukat pyritään jakamaan mahdollisimman selkeästi. Toisinaan jaamme laitumia pienempiin lohkoihin, joko hevosporukoiden dynamiikan tai huonomman heinävuoden vuoksi. Myös yksityisratsut ovat tervetulleita laiduntamaan sopiviin porukoihin. Kaikilla laitumilla on puustoa sekä vähintään yksi punaiseksi maalattu säänsuoja.

Lähimpänä tallipihaa sijaitseva laidun 1 on isojen kilpailujen aikaan myös hevosautoparkki. Ykköslaidun on rajattu lankkuaidalla ja sen erottaa maantiestä tiheä koivikko. Ykköslaitumella laiduntavat tuntityötä tekevät ruunat, jotka on helppo siirtää talleihin kisojen ajaksi.

Kesälaidun 2 alkaa heti oritarhojen takaa. Lienee siis selvää, että täällä majailee kesäkauden ajan oriimme sekä jokunen ruuna... =) Myös tätä laidunta erottaa metsikkö tiestä. Kakkos- ja kolmoslaitumet erottaa toisistaan tosiaan maastoesteet sekä niiltä lähtevä ojanne.

Kolmoslaidun on jo hieman kauempana talleista, aivan maastoesteradan takana. Kolmosella laiduntaa tuntitammat. Matkaa talleilta tulee jonkin verran, joten ihan viidessä minuutissa hevosia ei kuntoonlaittoa varten haeta. Toisaalta, tämän voi ottaa hyödyllisenä alkuverkkana!

Kaumpina talleista, noin parin kilsan päässä, on neloslaitsa.  Tänne on melkeinpä helpointa ajaa autolla kartanon parkkipaikalle tai polkea fillarilla tallilta. Neloslaitumen valtaavat tammat - silloin tällöin nähtävillä on ihania varsojakin! Turisteja saa silloin tällöin hätyytellä kauemmas, mutta pääsääntöisesti tammamme saavat nauttia kesästä kaikessa rauhassa.