Rice FertiSAT

6 Socis

3 Anys

Cofinançament UE+ DACC

Sobre el projecte

Millora de la fertilització nitrogenada en el cultiu d'arròs mitjançant l'ús d'imatges multiespectrals 

Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. 

La Directiva 91/676/CEE del Consell, de 12 de desembre, relativa a la protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats procedents de fonts agràries, té per finalitat reduir la contaminació causada per nitrats d'origen agrari i actuar preventivament contra noves contaminacions d'aquesta classe. Aquesta Directiva va ser transposada a l'ordenament jurídic espanyol pel Reial decret 261/1996, de 16 de febrer, sobre protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats procedents de fonts agràries. Tanmateix, el Decret català 153/2019 de gestió de la fertilització i dejeccions ramaderes, regula l'aplicació de fertilitzants nitrogenats als cultius a la vegada que també estableix la necessitat d'elaborar plans de fertilització per part de tècnics qualificats.

En aquest sentit, cal parar especial atenció a com millorar la eficiència en la fertilització dels cultius. Per a això, les noves tecnologies com les imatges per satèl·lit, poden ser una eina que ajudi a millorar els plans de fertilització nitrogenada amb una planificació més acurada d'aquesta.

En el projecte Rice FertiSat, amb imatges del satèl·lit Sentinel 2 o d'altres satèl·lits com el Menut, es pretén relacionar l’índex d’espectrometria NDVI de les parcel·les de cultiu d’arròs amb les necessitats de nitrogen del cultiu. Per a això, cal posar apunt aquesta tecnologia correlacionant diferents valors de l’índex NDVI amb diferents estats del cultiu i el seu rendiment, intentant aproximar-nos a produccions òptimes i a la màxima eficiència en l’ús i aplicació de la fertilització nitrogenada.

A més a més, actualment es disposa d’imatges del satèl·lit Sentinel 2 gratuïtes durant tot el cicle del cultiu amb les que es pot obtindre fàcilment l’índex NDVI.

La posada apunt i aplicació d’aquesta tecnologia facilitaria al sector productiu d’arròs una eina assequible i de fàcil implementació per als tècnics assessors en fertilització mentre que ajudaria a complir els reptes que es presenten en matèria de sostenibilitat i competitivitat agrícola.

Amb aquest projecte es faria l’últim pas per a aprofitar els avenços tecnològics en matèria d'observació de la terra i s’ajustaria aquesta tecnologia a les especificitats del cultiu de l’arròs.

Aquest avanç permetrà aportar coneixement sobre com relacionar la informació d’imatges multiespectrals amb l’estat del cultiu d’arròs i les seves necessitats de nutrients, permetent així un ús més eficient i racional dels fertilitzants nitrogenats en el cultiu de l’arròs. A més a més que simplificaria i milloraria substancialment la qualitat en l’elaboració de plans de fertilització així com la presa de decisions d’una manera objectiva.


Objectius del projecte

L’objectiu d’aquest projecte és relacionar els diferents valors d’NDVI a un rendiment del cultiu estimat en funció de diferents varietats d’arròs més usades a Catalunya.

Amb aquesta informació es podria establir una metodologia eficient i senzilla per a millorar els plans de fertilització, augmentant l’eficiència en l’ús dels fertilitzants nitrogenats i ajustant la quantitat i moment d'aplicació dels fertilitzants nitrogenats al cultiu i reduint l'alliberament de ntirats al medi.

A més a més, que aquesta tecnologia suposaria elevar el grau d’objectivitat dels plans de fertilització amb dades contrastables a la vegada que facilitaria la presa de decisions en el marc dels plans de fertilització d’una manera substancial.