Klaar voor de start...

Afspraken

Bij het begin van het schooljaar worden heel wat afspraken gemaakt, dat is in de godsdienstles niet anders! Deze afspraken ken je vast nog van vorig schooljaar of daarvoor?


Welke afspraak vind nog jij belangrijk?

Laat je horen!


Hoe werkt het?

Een aantal dingen… vooreerst:

Hoe werkt deze site als cursus voor godsdienst 4?

Dit jaar werken we opnieuw volledig digitaal via deze website.


We werken in het vierde jaar rond "kiezen en gekozen worden", "ontmoeten" en "omgaan met verscheidenheid". De doelen (die je hiernaast vindt in de afbeeldingen), zijn verdeeld in verschillende thema's. Alle info vind je bij het cursusmateriaal. Het nodige cursusmateriaal zal hier op de site gedeeld worden: teksten, verwijzingen, achtergrondinfo, opdrachten, video's, ...


Sommige dingen zullen je boeien (dat hoop ik toch!) en anderen misschien niet. Maar bij deze alvast een eerste uitdaging: heb je zelf een leuk idee, een mooie tekst gelezen, een mooie reportage gezien, een bruikbare film bekeken, .. dan mag je mij dat zéker melden! Ik probeer hier dan iets mee te doen!


Af en toe zal net zoals vorig jaar op een gekleurde achtergrond staan: "denk na", met daarbij telkens een "persoonlijke opdracht". Uiteraard denken we elke les na, maar bij deze opdrachten is het de bedoeling dat je even stilstaat voor jezelf en een antwoord formuleert. Soms zullen we hier in groep bij stilstaan, soms zal je persoonlijk in de klas er eens moeten bij stilstaan en hebben we er een (kort) gesprek over, soms zal je het initiatief zelf moeten nemen.

In elk geval is het telkens de bedoeling dat je een momentje stilstaat, een moment even bezint en nadenkt over dit onderwerp en eventueel uitwisselt met mij (of je klasgenoten). Je houdt deze reflecties zelf bij in een word-document. Noteer telkens goed welk deel het is wat de vraag precies is, zodat je er later nog wijs uit geraakt en maak voor jezelf een werkbare manier. (ICT-tip: gebruik in je word-document de "stijlen" om je document goed op te maken, als je daar meer informatie over wil: vraag het me gerust!)
(ICT-tip 2: een nieuwe pagina kan je invoegen door tegelijk op ctrl en enter te duwen. Handig als we een nieuw hoofdstuk beginnen.)


Ok, maar hoe verdien ik mijn punten voor godsdienst?

Belangrijke vraag natuurlijk. Die punten. Net zoals vorig jaar: op dezelfde manier!



Wil je mij iets vragen/zeggen/melden? Dan kan dat voor of na elke les, aan de leraarskamer of via een berichtje op Smartschool.

Als je een berichtje stuurt dan wil ik dat dat een aanspreking/inleiding/midden en slot heeft. Ja, soms drijft de leerkracht Nederlands in mij boven ;-)


Herhaling: waarom is er een vak zoals godsdienst?

1) De godsdienstleraar wil in gesprek met leerlingen een openheid scheppen voor het christelijk geloven. Door zich erin te verdiepen, kunnen leerlingen zelf kritisch nadenken over wat godsdienst, geloof, bijbel, kerk … voor hen betekent.

2) Het vak wil aandacht wekken voor vragen en gebeurtenissen in het leven en de wereld van de jongeren. Door na te denken over levensvragen ontwikkel je een eigen levensbeschouwelijke kijk. Zo bouw je aan een eigen identiteit.

3) Gelovige leerlingen kunnen hun geloof verdiepen via de les. Maar ook niet-gelovige leerlingen kunnen veel uit de lessen halen: ze leren hun eigen houding beter kennen en bepalen, ze krijgen de kans om na te denken over de werkelijkheid en krijgen inzicht in een godsdienstige benadering van het leven die samen met de andere religies informatie biedt om de kennis te verrijken en de cultuur waarin we leven beter te leren kennen en begrijpen.

4) Godsdienst biedt kansen tot verwondering, openheid en verdraagzaamheid. Zowel voor jezelf als voor de mensen rond jou als de mensen veraf in onze wereld. Belangrijke waarden/eigenschappen de dag van vandaag.

Persoonlijk werk 1:
museum van jezelf

Lees aandachtig bij het persoonlijk werk wat van jou verwacht wordt:
klik HIER voor alle informatie.