Deel 1:
Moeilijke keuzes?
Ik kan dat!

Wat moet je kennen op het einde van dit deel?

Begin hiermee:

Bekijk de titel. Scroll snel even door de pagina. 

Noteer het kort in je word-document.

Uitdagende keuzes?

Deze jongeren in de afbeelding hiernaast getuigen over hun persoonlijke uitdagende keuzes.
Bespreek met je buur:

Denk door:

Keuzes maken is een antwoord geven

Elke dag moet je kiezen. Welke kleren je aantrekt, wat je eet, wat je in het weekend zal doen, waar je naar zult kijken, …

Sommige dagdagelijkse keuzes lijken onbelangrijk. Andere hebben een grote invloed op je persoonlijke toekomst en/of die van iemand anders.

Sommige keuzes maak je gemakkelijk, andere lijken onmogelijk.

De ene mens hakt ook al sneller de knoop door dan de andere. Maar iedereen staat in ieder geval wel eens voor een ‘moeilijke’ keuze.

Mensen die nooit hebben leren kiezen, nooit hebben nagedacht over goede en foute keuzes, riskeren dat ze bij belangrijke beslissingen de verkeerde deur openen.

Iedereen staat dagelijks meermaals voor kleine en grotere keuzes. We moeten een antwoord geven op kleine en grote vragen die het leven stelt. Bij elke mogelijkheid zijn er voor- en nadelen. Kiezen betekent ook de nadelen erbij nemen, en afstand doen van de voordelen van de andere mogelijkheden. Dat maakt kiezen, zeker als het over keuzes gaat die de hele persoon raken, niet gemakkelijk. Wie beslist om niet te kiezen, een keuze uit te stellen of te verdringen, moet weten dat hij/zij/die op die manier ook een keuze maakt.

Denk door:

Theorie: moeilijke en gemakkelijke keuzes

Een keuze is moeilijk als:

·        er een grote zelfbetrokkenheid is

·        er evenwaardige alternatieven zijn

·        er een waardenconflict is

·        …

Voorbeelden:

 

Een keuze is gemakkelijk als

·        er een mindere zelfbetrokkenheid is

·        er duidelijk voordelen voor ene alternatief zijn

·        als je weet wat je wil, als er een duidelijke waarde is

·        …

Voorbeelden:

Keuzes maken = inzicht in jezelf krijgen!

Er zijn heel wat manieren om een verantwoorde keuze te maken. Belangrijk is hoe dan ook dat je jezelf leert kennen: het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en voldoende zelfkennis zijn daarbij cruciaal. Als je jezelf niet goed kent, hoe kan je dan tot verantwoorde keuzes komen?

Denk door:

Theorie: voorwaarden voor een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld zorgt ervoor dat mensen zelfstandig kunnen, durven en leren kiezen.

Om tot een positief zelfbeeld te komen moeten er aan drie basisbehoeften worden voldaan :


Artikel: "Meer zelfkennis maakt je relatie met anderen gemakkelijker"

Dat je weet wat je sterke en zwakke punten zijn, waar je pijnpunten en waar je je goed bij voelt of wat je juist minder gelukkig maakt, helpt je relaties met partners, met vrienden en later op de werkvloer. Vanuit die kennis ben je in staat betere beslissingen te nemen, meer zelfbeheersing te hebben, druk van buiten te weerstaan en toleranter naar anderen te zijn.

Maar hoe verloopt dat nu, die zelfkennis verkrijgen? En is er ooit een moment in het leven dat je denkt: nu weet ik wie ik ben?

Uit onderzoeken blijkt dat het verwerven van zelfkennis via bepaalde stadia gaat: vanaf je geboorte wordt je bewustzijn steeds groter. Je gaat ontdekken dat je invloed kunt hebben op het leven dat je leidt en dat je het leven steeds meer vorm kunt geven zoals jij wil. Uiteindelijk ben je in de ideale situatie "onbewust bekwaam", zoals ontwikkelingspsycholoog Abraham Maslow het noemde. Je hebt dan inzicht in jezelf en in wat goed voelt: het blijft niet alleen bij een constatering, maar je onderneemt actie als iets je levensgeluk in de weg staat. Deze fase heet natuurlijk niet voor niets "ideaal", want het is heerlijk om jezelf zo goed te kennen en dat je je bewust wordt van je onvolkomenheden.

Maslow schetst het als een bijna automatisch proces, deze ontwikkeling van gezonde mensen. Maar er zijn genoeg momenten in het leven waarop je kunt vastlopen en het helemaal niet zo helder is wie je bent en wat je wil.

Een manier om jezelf te leren kennen volgens Tanja Caradonna, een Amsterdamse therapeute, is via mensen die naar jou kijken. Anderen zien dingen in jou - positief of negatief - waar je je misschien nog niet zo bewust van bent. Als zij reageren op wat jij zegt en doet, kun je daar bepaalde inzichten mee verwerven: zo word je je - als het goed is - bewuster van bepaalde patronen of eigenschappen. Er zit dus in elke ontmoeting met een ander een kans om jezelf beter te leren kennen.

"Het is ook belangrijk om te merken wat er in je lichaam gebeurt: als je geïrriteerd bent, bijvoorbeeld, waar zit dat dan?"

Ze gelooft dat je veel over jezelf te weten kunt komen, maar niet dat je jezelf echt door en door kunt kennen: "Als ik naar mezelf kijk, kom ik toch ook steeds weer nieuwe aspecten tegen..."

Misschien kan je dus maar beter accepteren dat je nooit helemaal klaar bent: er zal nooit een "beste versie" van jezelf zijn.

Bron: Flow magazine (2016 - nummer 5) 

Denk door:



Extra tijd? Tof! Bekijk de antwoorden van deze twee mensen op de vraag "kan je jezelf helemaal kennen?"

Link 1: JOHAN BRAECKMAN

Link 2: NADIA SELS


EXTRA OPDRACHT VOOR WIE WIL/TIJD HEEFT: bekijk jouw persoonlijk antwoord in jouw word-document opnieuw na het bekijken van het antwoord van Johan & Nadia. Vul eventueel interessante zaken aan (met quotes, aanhalingstekens of verwijzingen --> zomaar iemands gedachten overnemen alsof ze van jezelf zijn mag niet zonder correcte verwijziging, werk hieraan!) --> Bijvoorbeeld: Johan Braeckman vult het volgende aan: "...[de quote]...", wat ik wel interessant vind om toe te voegen aan mijn eigen mening.

Bijvoorbeeld: "...[quote]..." is een interessante uitspraak van Nadia Sels die ik ook wil meenemen omdat ik ... .

Theorie: JOHARI-venster

Het Johari-venster, vaak ook aangeduid met de Engelse term "Johari window" is een model gecreëerd door Joseph Luft en Harry Ingham in 1955. De naam "Johari" is afgeleid uit hun namen: Joseph Luft en Harry Ingham. Het model helpt mensen hun communicatie beter te begrijpen.

Het belangrijkste onderdeel ervan is de "blinde vlek". In deze ruimte zitten alle elementen die anderen zien van jou, maar waar je je zelf niet van bewust bent. Dat kan gaan over uiterlijke zaken, maar ook over dingen die je (niet) zegt, (niet) doet of (niet) weet. Daarbij is feedback van anderen heel belangrijk: pas als anderen de moeite nemen om voor jou deze zaken te benoemen, komen ze in de vrije ruimte en kan je er mee aan de slag.

Denk door:

Over keuzevrijheid:

WILLEN

Mensen willen vandaag meer kiezen.
Wie we willen worden en hoe we willen worden, bepalen we liever zelf.
We verzetten ons tegen wie keuzes maakt in onze plaats. Waar het "vroeger" evidenter was dat (groot)ouders een groot deel van het leven van een jongere/hun kind bepaalden, is dat in onze westerse maatschappij verre van evident geworden.

KUNNEN

Mensen kunnen vandaag ook vaker kiezen. Op veel terreinen van het leven bieden zich eindeloze keuzemogelijkheden aan.

Dat gaat niet alleen over de consumptiemaatschappij waarin we leven, maar ook over de vrijheid op vlak van studiekeuze of beroep. De lijst waaruit we kunnen kiezen is eindeloos.

MOETEN

Mensen moeten ook voortdurend keuzes maken. Keuzes hebben vandaag vaak hun definitieve karakter verloren. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je je in het leven bindt aan een bepaald engagement. Zo kan je als jongere proeven van verschillende hobby's als je dat wil en als volwassene is het niet meer vanzelfsprekend om je hele leven voor 1 werkgever te werken. Ook in onze vriendschap- en liefdesrelaties is iets langdurig opouwen misschien minder courrant dan "vroeger".

Denk na:


Bespreek eventueel met je buur en/of de klas.

Eindig hiermee:

Open je word-document en kijk naar de "begin hiermee" die je getypt had.

Noteer het kort in je word-document.