GODINA ČITANJA

u

IV. osnovnoj školi Varaždin

Riječ ravnateljice povodom Godine čitanja


Ti možda imaš opipljiva bogatstva, kovčege dragulja i ćupove zlata. Ali, bogatiji od mene ne ćeš biti jer ja imam nekoga tko mi je čitao priče.“ (C. P. Maus)


Govoriti, čitati, pisati, risati, pjevati, pričati, pripovijedati neke su od nedjeljivih kompleksnih aktivnosti koje su svojstvene nama ljudima. Iz svog mikrosvemira (obitelj, dječji vrtić) djeca tek ulaskom u osnovnu školu kao instituciju, ulaze u svijet smislenog i metodički-pedagoškog poučavanja temeljnih kurikulnih aktivnosti: govoriti, slušati, čitati, pisati, računati. Do tada su obitelj, a kasnije vrtić jedini poticatelji i promicatelj kulture čitanja.

Čitanje je nedjeljiva aktivnost od vještine pisanja te uključuje složene kognitivne, fiziološke, psihološke i socijalne radnje.

Brojna su istraživanja dokazala višestruku korist čitanja:

- dulji život: znanstvenici sa Sveučilišta Yale u SAD-u otkrili su da su oni koji čitaju knjige tri i pol sata tjedno živjeli dvije godine duže od svojih kolega koji ne čitaju (https://bigthink.com/laurie-vazquez/yale-study-people-who-read-live-longer-than-people-who-dont )

- bolje pamćenje, usredotočenost i koncentraciju: ukoliko svaka nova uspomena izvučena iz knjige stvara nove sinapsne veze i moždane putove te poboljšava sposobnost prisjećanja uspomena u životu

- intenzivira kritičko i analitičko razmišljanje kako bi razlikovali dezinformacije od dragocjenog znanja

- čitanje potiče um na uporabu vještina rješavanja problema i snalaženja u životu

- emocionalno i mentalno zdravlje se poboljšava: knjige motiviraju, nadahnjuju, obogaćuju empatiju, djeluju na samopouzdanje

- smanjuje stres: prema istraživanju na Sveučilištu Sussex u Velikoj Britaniji dokazano je da čak šest minuta čitanja može smanjiti razinu stresa za 68% https://www.takingcharge.csh.umn.edu/reading-stress-relief )

Formalno, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske (na sjednici 30. prosinca 2020.) je godinu 2021. proglasila Godinom čitanja. Naša se IV. osnovna škola Varaždin na brojim područjima uključila u aktivnosti i realizaciju Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila još godine 2017. Čitamo igrajući se i igramo se čitajući: i učenici i zaposlenici.

U situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa činjenično je kako su nastava i naše obitelji uvelike okrenute čitanju - što je u vrijeme tjeskobnosti radi ograničenih socijalnih kontakata - izvanredna činjenica!

Čitanje otkriva naše skrivene potencijale da bogatim rječnikom, dobrom argumentacijom budemo ugodni sugovornici i vješti retori. U svjetovima mašte i u bespućima „skrivenih vrtova“ koje u sebi skrivaju knjige – „čitajmo da ne ostanemo bez riječi“!


doc. dr. sc. Jasmina Dvorski, ravnateljica

VELJAČA 2021.

Prvašići obilježili Svjetski dan čitanja naglas

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas koji se ove godine obilježava 3. veljače, naši najmlađi čitači, učenici 1. razreda naše Škole, čitali su naglas jedni drugima priče, pjesme i zagonetke u prostorijama naše školske knjižnice. Mali čitači bili su ponosni što znaju čitati i što će svoje vještine čitanja pokazati svojim prijateljima iz razreda. Za kraj čitalačkog druženja, školska knjižničarka pročitala im je slikovnicu Becky Bloom Uljuđeni vuk koju su s velikom pažnjom i zanimanjem slušali.

Obilježavanjem ovog prigodnog datuma, započinjemo s nizom aktivnosti koje ćemo ove godine provesti u našoj školi jer je 2021. godina proglašena Godinom čitanja pod geslom ‘Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!’.

Svjetski i domaći trendovi pokazuju da ljudi sve manje čitaju, pogotovo od puberteta. Stoga je pravo vrijeme za promicanje i razvoj kulture čitanja, u svim dijelovima našeg društva, posebno djece i mladih.

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, poboljšava komunikaciju, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Čitanje također utječe na razvoj emocionalne inteligencije, tolerancije, koncentracije, empatije, samopouzdanja i samosvijesti djece. Stoga, čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo – za dugoročnu kvalitetu njihovog života! I potičimo ih da sami čitaju!

Marina Mavrek, šk. knjižničarka

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Uz Valentinovo: Spoj na slijepo s knjigom

Više o aktivnostima pogledajte na stranici - OVDJE

Veliki čitaju malima povodom Dana materinskog jezika

Cijeli svijet već više od 20 godina obilježava Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače, kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

U našoj školi, povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, ali i Godine čitanja, učenici šestih razreda uključili su se u aktivnost Veliki čitaju malima. Čitali su lektirna djela za učenike prvih razreda: Tri medvjeda i gitara, Hrabrica i Pale sam na svijetu, s ciljem učenja, njegovanja i razvijanja ljubavi prema materinskom jeziku. Ova je aktivnost bila odličan uvod u čitanje lektirnih djela za prvašiće.

U čitanju su, pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika, Andreje Kranjčić, sudjelovali učenici 6. a i b razreda: Elena Weiser, Janko Golubić, Paula Kolarić, Petar Pavetić, Matej Pinter, Lana Lonjak, Lana Jergan, Patricia Dugan, Tia Stolnik, Sara Sambol, Tara Marija Kapeš, Lena Pokos, Borna Gotal, Noa Štefanec, Blago Spajić. Pitali smo učenike kako im je bilo pripremati se za čitanje priča:

Za izražajno čitanje pripremala sam se svaki dan čitajući priču naglas. U početku sam bila nervozna, ali sam nakon pročitanog bila zadovoljna svojom izvedbom i sretna što sam prisustvovala. (Elena Weiser)

Nekoliko puta sam pročitala priču pazeći da poštujem rečenične znakove, naglaske, tempo i intonaciju glasa u čitanju, a mačak Puffy i sestra Vida bili su glavni suci. Svima nam je bilo vrlo zabavno.

Kad sam čitala priču u školi za prvašiće osjećala sam se poput pravog pripovjedača u kazalištu priča. Sudjelovanje u aktivnosti izražajnog čitanja najmlađima, meni je zapravo bilo jedno vrlo zabavno, zanimljivo, izazovno, uzbudljivo i nezaboravno iskustvo i nadam se da ću uskoro opet imati priliku biti pripovjedač, a možda i glumac u školskoj knjižnici naše škole. (Paula Kolarić)

Učenici 1.a,b i c razreda su bili oduševljeni čitanjem šestaša te su pohvalili njihovu vještinu čitanja. Osim toga, motivacija i želja da i oni jednog dana tako nauče čitati, nije izostala.

U nastavku pogledajte video i prigodne fotografije!

Marina Mavrek, šk. knjižničarka


OŽUJAK 2021.

Ususret Danima hrvatskog jezika (11. - 17. ožujka)

Svjetski dan pripovijedanja uz kamišibaj

Svjetski dan pripovijedanja obilježava se u cijelom svijetu 20. ožujka. Ova međunarodna manifestacija slavi umijeće drevne, ali već pomalo zaboravljene umjetnosti - usmenog pripovijedanja i toga dana odrasli i djeca diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče na brojnim jezicima i na brojnim mjestima.

U IV. osnovnoj školi Varaždin obilježili smo taj dan uz kamišibaj (kamishibai) - umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici koja se zove butaj (butai). Kamišibaj potječe iz Japana i njihov je tradicijski oblik pričanja priča djeci još od početka dvadesetog stoljeća.

Naša škola je početkom ove godine dobila butaj u sklopu edukacije 'Zagrli me pričom' udruge Kaleido. To nas je još više motiviralo upotrijebiti ovu zanimljivu tehniku pripovijedanja.

Učenici prvih, drugih i trećih razreda su uz pomoć tehnike pripovijedanja kamišibaj poslušali i pogledali priču Neobični gušter u našoj školskoj knjižnici. Učenicima se taj način pripovijedanja jako svidio! Osim same priče, učenicima su se posebno svidjele i ilustracije!

Mnogo je načina i tehnika pripovijedanja. Pripovijedajte i slušajte bajke i priče i u svojim obiteljima jer se u njima kriju odgovori na mnoga životna pitanja, one su tajnovite i moćne, nose mudrost o životu, prirodi i svijetu, griju dušu i srce onoga koji ih sluša!

U nastavku pogledajte prigodne fotografije!

Marina Mavrek


TRAVANJ 2021.

Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja.

Ovogodišnju Poruku djeci svijeta napisala je poznata američka spisateljica za djecu Margarita Engle, a dizajnirao Roger Mello, brazilski autor, dobitnik nagrade IBBY-a (International Board on Books for Young People) za 2014. godinu.

Tjedan bajki povodom Međunarodnog dana dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se već više od 50 godina 2. travnja , na rođendan slavnog pisca bajki, Hansa Christiana Andersena. Prilika je to za istaknuti važnost dječje knjige u životu malih čitatelja te poticaj za razvijanje ljubavi prema čitanju.

Učenici prvih razreda naše škole povodom tog dana su imali brojne aktivnosti u školskoj knjižnici pod nazivom Tjedan bajki: Crvenkapica na drugačiji način. Što su sve radili, možete pogledati u prezentaciji u nastavku!

Marina Mavrek

Noć knjige 2021.

Manifestacija Noć knjige održava se već godinama 23. travnja na Svjetski dan knjige i autorskih prava širom Hrvatske s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao važnog kulturnog dosega društva i pojednica. Ove godine održana je jubilarna 10. Noć knjige čija je tema bila Ljekovita moć knjige, kao poticaj za promišljanje vrijednosti knjige i uloge čitanja, s obzirom da se svi nalazimo u epidemiološki složenoj situaciji unatrag više od godinu dana.

U IV. osnovnoj školi Varaždin povodom tog dana organizirali smo više vrsta aktivnosti s našim učenicima:

Čitamo zaboravljene knjige – učenici mogu posuditi knjige iz knjižnog fonda knjižnice koje nisu u obveznoj lektiri, a polako su već zaboravljene. Svaki primjerak ima kratki sadržaj na prednjoj korici kako bi učenici lakše odabrali što ih zanima. Svaku pročitanu knjigu će moći vrednovati, preporučiti drugima za čitanje.

Čitamo i koristimo digitalne alate – učenici 6. a i b razreda izrađivali su digitalne stripove i stripove crtane rukom prenoseći tako sadržaj Ezopovih basni, a u sklopu nastave Hrvatskog jezika. Njihove radove pogledajte u nastavku…

Likovna radionica: Moj omiljeni lik čita i Kako izgleda knjiga koja liječi? – izrada plakata za promociju čitanja korištenjem različitih likovnih tehnika. Učenički radovi bit će objedinjeni u izložbi u prostoru Škole i školske knjižnice (nakon povratka učenika viših razreda u školu), te su za sad dostupni u digitalnom obliku na web stranici Škole (Školski puls).

Učenici 5. i 7. razreda su, iako putem online nastave Likovne kulture, s učiteljicom Janom Đurđević, osmislili kreativne i poticajne promotivne plakate povodom Noći knjige:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/LcWW_C99TlWmbGe-70xvmw

I učenici 1.c, 2.a i 4.a razreda su napravili promotivne plakate na temu Moj omiljeni lik čita i Kako izgleda knjiga koja liječi? Ovo su njihovi likovni radovi:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/wBfHqgthTN-0TM9-hLbqdA

Recept za dobrog čitatelja – učenici 2., 3. i 4. razreda okušali su se u pisanju svojeg recepta za dobrog čitatelja. Sve recepte smo objedinili u digitalnu ‘kuharicu’, kako bi nam bili dostupni za svakodnevnu upotrebu:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/o46T5WBGTkCBmsMRs7LMwg

Učenici 2.c i 4. a, b i c razreda izradili su u digitalne straničnike i digitalne promo plakate u alatu Canva na temu čitanja i knjiga:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/pCJhbHTeSDe1IDPh8I7fow

I za kraj, što bi bila Noć knjige bez noćnog čitanja u knjižnici?! Učenici 2. a, b i c razreda, njihove učiteljice M. Ilić-Konjić, Jasminka Jalšić, Gordana Foder i školska knjižničarka u školskoj knjižnici su pod svijećama i baterijskim svjetiljkama čitali naglas ulomke iz njima omiljenih slikovnica i knjiga, a u ovom nesvakidašnjem čitanju su im se pridružile i učiteljice.

Marina Mavrek

SVIBANJ 2021.

Promocija čitanja u Godini čitanja 2021.

Učenici naše škole (1. do 8. razred) sudjelovali su u izradi promotivnog videa povodom Godine čitanja. U nastavku pogledajte što su pripremili!

Radionica blackout poezije

Povodom Godine čitanja, učenici 8. a i 8. b razreda naše škole sudjelovali su u literarno-likovnoj radionici ‘blackout’ poezije u školskoj knjižnici. Blackout poezija je zanimljiv spoj kolaža, likovnosti i pjesništva.

Blackout pjesma izrađuje se tako da se uzme stranica nekog već postojećeg teksta, a zatim se u tom tekstu odabiru riječi koje će sačinjavati novu, neovisnu misaonu cjelinu, dok se ostatak nepotrebnih riječi zacrnjuje (ili precrtava), najčešće markerom. Jedino pravilo u izradi blackout pjesme jest to da se u tekst ne dodaju vlastite nove riječi ili slova, već da se koristi isključivo postojeći tekst.

Radionica je pridonijela razvijanju sposobnosti učenika ‘autora’ da od postojećega oblikuju nešto novo, inovativno, birajući riječi po vlastitom izboru, dali su im novo značenje i vlastiti pjesnički izraz.

Uzmite si malo vremena i pročitajte njihove radove! Neke će vas sigurno nasmijati, a nad nekima ćete se dobro zamisliti!

  1. a razred:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/yK8n7hQmQC6PyP0Oa_NNbA

  1. b razred:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/aLRlnQlWQmiyMe6fjMfO5g

Marina Mavrek


LIPANJ 2021.

Naši top čitači u šk. god. 2020./2021.

Na kraju nastavne godine nagradili smo naše najčitače, a najbolja je nagrada uvijek knjiga. Najčitači ove školske godine su:

Franka Oreški

Mia Herceg

Neo Drožđek

Zara Korotaj

Vito Grabar

Ana Šanjek

Gordana Miletić

Ivan Masten

Vito Lonjak

Lana Lonjak

Silvija Gal

Monika Janjušević


Čestitamo! Družite se i dalje s knjigom!


LISTOPAD 2021.

U Dječjem tjednu čitali na otvorenom

Početkom listopada se već tradicionalno obilježava Dječji tjedan širom Hrvatske pa tako i u našem gradu Varaždinu. Dječji tjedan je tradicionalna godišnja manifestacija koja obuhvaća brojne aktivnosti namijenjene djeci značajne za njihov razvoj i odgoj.

Učenici trećih razreda sa svojim učiteljicama i školskom knjižničarkom organizirali su sat čitanja na otvorenom – na našem školskom dvorištu. Uživanje i opušteno čitanje časopisa i dječjih knjiga u takvom ambijentu učenicima se jako svidjela. Osim toga, sudjelovali su u aktivnosti Priča iz vrećice u kojoj su učenici prema predmetu kojeg su nasumično izvukli iz vrećice trebali smisliti kratku priču. Kao predložak priče i likova, poslužila im je priča Nade Iveljić Glinenko.

Marina Mavrek

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Čitateljski maraton Minuta za čitanje

Više o aktivnostima pogledajte na stranici - Čitateljski maraton

Prvašići posudili prve slikovnice

Učenici prvih razreda naše škole su tijekom Mjeseca hrvatske knjige posjetili školsku knjižnicu, poslušali priču Cmoljac zna, gdje stanuje knjižnica, upoznali se s pravilima ponašanja u našoj knjižnici te kako posuditi i vratiti knjige i slikovnice. I ono najvažnije – dobili su članske iskaznice i posudili svoje prve slikovnice! Dobro nam došli mali čitači!

Marina Mavrek

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

STUDENI 2021.

Adventski čitateljski izazov

Dragi roditelji i dragi naši učenici!

Uključite se ovog adventa u malo drugačiju aktivnost - čitateljski izazov! Za svaki dan do Božića pripremili smo po jedan čitateljski izazov u kojem možete sudjelovati sa članovima svoje obitelji! Prihvatite izazov, razvijajmo i potičimo ljubav prema čitanju!

U nastavku možete pristupiti izazovu koji je napravljen u obliku adventskog kalendara:

Međunarodni projekti razmjene straničnika na Četvrtoj

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, koji se obilježava u školskim knjižnicama širom svijeta, IASL (Međunarodna udruga školskih knjižničara) organizira međunarodni projekt razmjene straničnika (Bookmark Exchange Project) u kojemu sudjelujemo već nekoliko godina.

Ove godine, zemlja partner nam je bila Portugal i osnovne škole iz gradova Chaves i Vila do Conde. Učenici 2. abc razreda te učenice 7.c i 8.c razreda naše škole uključili su se u izradu straničnika koje smo zatim poštom poslali u Portugal. Na našu adresu stigli su i njihovi straničnici s lijepim suvenirima.

Osim toga, učenici 4.b razreda uključili su se u međunarodni projekt razmjene digitalnih straničnika (Digital Bookmark Exchange Project). Svoje digitalne radove poslali smo elektroničkom poštom u JBCN International School, Borivali (Mumbai, Indija). Učenici njihovog 5. razreda također su nam poslali svoje digitalne straničnike. Bila je to prilika i za upoznavanje kulture, tradicije i baštine obiju država.

U nastavku pogledajte prigodne fotografije!

Marina Mavrek, šk. knjižničarka


PROSINAC, 2021.

PRIČE I LEGENDE IZ VARAŽDINSKE PROŠLOSTI - uz Dan grada Varaždina, 6. prosinca

Razmjena straničnika u hrvatskim školama

U sklopu eTwinning projekta Webučionica te kao aktivnost obilježavanja Godine čitanja i Mjeseca hrvatske knjige 2021. predložili smo kolegicama i kolegama u hrvatskim osnovnim i srednjim školama razmjenu digitalnih straničnika među učenicima. Aktivnosti se odazvalo tridesetak osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske. Učenici 4.b razreda naše škole izrađivali su prigodne digitalne straničnike za razmjenu s drugim učenicima.

U nastavku pogledajte straničnike 4.b razreda naše škole i straničnike učenika partnerskih osnovnih škola – OŠ 'Braća Radić' iz Koprivnice i OŠ Marije i Line iz Umaga.

Razmjena straničnika


Marina Mavrek

Hrptostih u našoj knjižnici

Učenici 2.abc razreda sudjelovali su u neobičnoj aktivnosti u našoj školskoj knjižnici - izradi hrptostiha. Učenici su trebali potražiti zanimljive naslove slikovnica koji su im zatim poslužili za osmišljavanje šaljivih stihova, pjesmica, pričica, niza povezanih rečenica. Slikovnice su posložili jednu na drugu i iz hrbata knjiga s posloženim naslovima nastale su kratke hrptopriče i hrptostihovi.

Njihove radove možete pročitati na sljedećoj poveznici:

Hrptostih


Marina Mavrek

Prigodne činkvine

Povodom Dana grada Varaždina te nadolazećih blagdana i zime, učenici 4.b razreda okušali su se u pisanju činkvine - pjesme od pet stihova koja je nastala u Italiji i ima svoju ustaljenju formu.

Pjesme su zatim uredili u digitalnom alatu te im dodali prigodne fotografije.

Prigodne pjesme u digitalnom ruhu pogledajte i pročitajte na sljedećoj poveznici: Činkvine

Marina Mavrek

Virtualni susret s Gospodarskom školom Varaždin

Za koji dan slavimo blagdan Božića pa smo u našoj školskoj knjižnici odlučili pripremiti jednu prigodnu božićnu čajanku. Topli čaj i keksići dočekali su učenike 1.b razreda i njihovu učiteljicu Silviju Grđan-Hosni.

Osim toplog napitka i slatkih zalogajčića, veliko iznenađenje su bile učenice 2. razreda Gospodarske škole Varaždin i njihova knjižničarka Barbara Dukarić s kojima smo dogovorili virtualni susret. Djevojke su malim prvašićima pročitale božićnu priču Najljepši Božić na svijetu i šaljivu slikovnicu Svemirci gaćoljupci spašavaju Zemlju te pripremile prigodni božićni kviz. U znak zahvalnosti, 1. b razred otpjevao im je pjesmicu Pahuljice padajte.

Ovim prigodnim susretom završavamo naše aktivnosti povodom Godine čitanja, ali se i dalje družimo s knjigom!

Marina Mavrek


P.S. Vrijeme je darivanja... poklonite knjigu!

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image