Συναισθήματα

Το παιχνίδι των συναισθημάτων


Συναισθηματική Αγωγή Μέρος 1ο

Μαίρη Τσαουσίδου

Η ΚΡΕΜΑΛΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΚΙΤΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ


Φύλλα εργασίας για τα συναισθήματα

Δραστηριότητες

Αντικείμενο διδασκαλίας:΄΄Η φιλία΄΄

ΟΛΑΦ, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΕΛΑΡΓΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ

Ένα αναπάντεχο περιστατικό μεταξύ του Θανάση και του Όλαφ (πελαργούλη) θα αποτελέσει το έναυσμα μιας μεγάλης φιλίας, που θα γίνει ο κινητήριος μοχλός για μια σειρά από εκπλήξεις και γεγονότα. Το χαμόγελο θα ανθίσει και πάλι στα χείλη του παιδιού και της οικογένειας του, κι όλα αυτά, χάριν, στον μικρό πελαργούλη που ήρθε σαν άγγελος και σαν καλός οιωνός στην ζωή τους. Διότι η αληθινή φιλία και η αγάπη μπορεί να κάνει θαύματα, και να ανατρέψει τα πάντα. “Ένα μικρό βιβλίο, με πολύ αγάπη για όλα τα παιδιά του κόσμου”


Παιδί και συναισθήματα: 5 παιχνίδια συναισθημάτων για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.


Δημιουργία ομάδας - Φιλία

Συναισθήματα. Φύλλα εργασίας κάρτες, αφίσες. Για παιδιά του δημοτικού και για παιδιά με συναισθηματικές και άλλες δυσκολίες. 

Μία αλφαβήτα συναισθηματικής νοημοσύνης (για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό)

Copyright © Tania Manesi 

Το βιβλίο αυτό δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την έννοια της ενσυναίσθησης και του αμοιβαίου σεβασμού. Μπαίνοντας στη θέση του άλλου αισθανόμαστε πέρα από τα όρια του εαυτού μας. Είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μας οδηγεί στην κατανόηση και την αλληλεγγύη. Βοηθάει, επίσης, να γινόμαστε καλοί/ες ακροατές/ριες, να λύνουμε τυχόν προβλήματα και να δεχόμαστε το διαφορετικό. 

Διαδρομές Παπουτσιών

Μέσα από το πρόγραμμα «Διαδρομές Παπουτσιών», το οποίο βασίζεται στη μελέτη υλικών μαρτυριών και πιο συγκεκριμένα απολεσθέντων αντικειμένων κάποιων συμπολιτών μας, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών αξιών που ενώνουν και διαφοροποιούν τους λαούς. 

Το ρολόι των συναισθημάτων

Συναισθήματα

ένιωσα ... επειδή:

Αντίθετα ... συναισθήματα

προβληματική κατάσταση

Δύσκολα συναισθήματα

Ας μιλήσουμε στους/στις μαθητές/τριές μας για το BODY SHAMING..

Προτεινόμενη δραστηριότητα για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στους/στις μαθητές/τριές μας! 

Το ηφαίστειο του θυμού

Ολοκληρωμένης δραστηριότητα

Πώς αισθάνεσαι σήμερα;

Πηνελόπη Τσακανίκα

Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει την προσωπικότητα των παιδιών τους…


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Ο τροχός των συναισθημάτων

Όταν Νόμιζες ότι Δεν Κοιτούσα (ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΙ)


Προσεγγίζοντας την έννοια της ευγένειας:

 20 χρήσιμοι σύνδεσμοι και προτάσεις δραστηριοτήτων

Τάνια Μάνεση 

Προσεγγίζοντας την έννοια της ευγένειας

Τάνια Μάνεση

Διδακτική αξιοποίηση ενός βίντεο για την ευγένεια

Τάνια Μάνεση

Το βιβλιαράκι των συναισθημάτων

Αναγνωρίζω το συναίσθημά μου

Τα συναισθήματα

20 καρτέλες για παιχνίδι

Μπαίνοντας στη θέση του άλλου

Βρες το φιλαράκι σου!

Φύλλο εργασίας 

τα συναισθήματα

Φιλία: φύλλα εργασιών

 Ας μιλήσουμε στους/στις μαθητές/τριές μας για την ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ!

Από Σπύρος Σπύρου - ΕdTech Teacher 


F… is for feelings-Όταν τα συναισθήματα παίρνουν ζωή!


Ενσυναίσθηση» η τέχνη του να είμαι…κοντά


"Η έννοια και ο ρόλος της Ενσυναίσθησης"


🥰 70 Αυτοκόλλητα ΑΓΑΠΗΣ, ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ, ΦΙΛΙΑΣ, ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Το δάσος των συναισθημάτων


Η αναγνώριση των συναισθημάτων και η καταγραφή ορισμένων από αυτά είναι από τους μικρούς μαθητές μία διασδικασία, η οποία κάποιες φορές τους δυσκολεύει. Η παρακάτω δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τα βασικά συναισθήματα με παιγνιώδη τρόπο.


Συναισθήματα


«Ο φίλος μου ο Τζιμ» 

Η υπέροχη, κλασική ιστορία της πολυβραβευμένης Kitty Crowther ζωντανεύει χάρη στο ταλέντο και τις ευφάνταστες φωνές του αγαπημένου ηθοποιού Λευτέρη Ελευθερίου. Η ατμοσφαιρική αφήγηση θα μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο όπου η δύναμη της φιλίας και της αγάπης υπερνικούν όλα τα εμπόδια. 

Youtube

Ο Ακανθούλης

Ένα διδακτικό παραμύθι για την διαφορετικότητα.

Συγγραφή : Π. Παπαγιάννη

Ηχογράφηση - Μουσική επιμέλεια :

Musicways Studio

Παραγωγή : Ειδικός Μουσικοπαιδαγωγός

Αφήγηση : Athina Harmony

Ο Ακανθούλης, ο μικρός σκαντζόχοιρος, θέλει να αλλάξει! Έτσι, κάνει τα αγκάθια του άσπρα μπουκλάκια, σαν να ήταν πρόβατο. Όμως χωρίς τα αγκάθια του μπαίνει σε πολλούς μπελάδες. Τι θα αποφασίσει άραγε ο Ακανθούλης: Να έχει αγκάθια ή μπούκλες;


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΗΧΩ

Μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία.

Εκπαιδευτικός: Κίτσιου  Σωτηρία 

Έξι καπέλα σκέψης … εν τάξει


Η Μόνα σε καινούριο σχολείο

Εναλλακτικό παραμύθι για εκφοβισμό

Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών - Γιώτα Αλεξάνδρου


Η Εχθρόπιτα - Παιδικό Παραμύθι - Ελληνική Αφήγηση & Υπότιτλοι


Κατασκευή κούκλας συναισθημάτων


Συναισθήματα  Νιώθω...


Τι είναι η ενσυναίσθηση; εξαιρετικό animation


Το θυμωμένο ξωτικό/ The angry elf/ παραμύθι για τον έλεγχο θυμού 


Όλα μου φταίνε / Τραγούδι συναισθηματικής αγωγής για το θυμό 


Διαχείριση θυμού


«Μιμήσου τους τρόπους σου»: Μια animated ιστορία που μας βάζει κυριολεκτικά στη θέση του άλλου

Και μας μαθαίνει πώς η συμπεριφορά μας αντανακλάται στους άλλους


Η αγάπη της μητέρας! 

Τόση αγάπη σε μια ταινία 2 λεπτών…

Το βίντεο βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός ορφανού αγοριού από το Ιράκ. Το αγόρι είχε ζωγραφίσει τη μητέρα του στο πάτωμα και ξάπλωσε στην αγκαλιά της για να κοιμηθεί.

Δύο νεαροί Ινδοί εμπνεύστηκαν από την ιστορία του και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό video για την υιοθεσία.

Γιατί το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι αγάπη


The Feelings Song


Σχολική Δράση: Πως Να Γίνεις Ιππότης (Διαχείριση Του Φόβου)


 ·

Παιχνιδια με μπαλόνια για να εκτονώσουν τα παιδιά το συναίσθημα του θυμού


Τα Μπαλόνια του Θυμού


Έχει παρατηρηθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι ο θυμός και τι συμβαίνει όταν αυτός δεν εκτονώνεται σωστά. Αυτός κυρίως συμβαίνει γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να δουν το θυμό. Μπορούν να πουν τι τους θυμώνει, αλλά εξακολουθούν να μην τον κατανοούν. Ορίζουν το θυμό ως την επιθετική συμπεριφορά που χρησιμοποιούν για να τον εκφράσουν. Προκειμένου να οπτικοποιήσουμε το θυμό παίζουμε με τα Μπαλόνια του Θυμού.


Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να θυμώνουν αλλά δεν μπορούν να γίνονται επιθετικά. Με τα μπαλόνια τα παιδιά βλέπουν τι συμβαίνει όταν κρατάμε το θυμό μέσα μας και δεν τον εκτονώνουμε σωστά. Το συναίσθημα το θυμού είναι απόλυτα αποδεκτό και φυσιολογικό, τα παιδιά όμως πρέπει να διδαχτούν τη σωστή έκφρασή του.


Υλικά


Μπαλόνια


Περιγραφή


Φουσκώνουμε ή δίνουμε στο παιδί να φουσκώσει ένα μπαλόνι και το δένουμε.


Εξηγούμε ότι το μπαλόνι αντιπροσωπεύει το σώα μας και ο αέρας είναι ο θυμός.


Ρωτάμε το παιδί (αφού το μπαλόνι έχει δεθεί), «μπορεί ο αέρας να βγει έξω από το μπαλόνι;». Του ζητάμε να μας πει τι πιστεύει ότι θα γίνει αν ο θυμός (αέρας) έμενε μέσα του, όπως ο αέρας στο μπαλόνι. Ρωτάμε πώς θα μπορούσε το παιδί να σκεφτεί καθαρά αν το μπαλόνι είναι το μυαλό του και ο θυμός (αέρας) έπιανε όλο το χώρο.


Μετά ζητάμε από το παιδί να σκάσει το μπαλόνι.


Ρωτήστε το αν νομίζει ότι αυτός είναι ασφαλής τρόπος να βγάλει το θυμό του ή όχι και γιατί. Αν το παιδί φοβάται όταν σκάει ένα μπαλόνι, προετοιμάστε το ότι θα κάνει θόρυβο και χρησιμοποιήστε αυτό το φόβο για να του δείξετε ότι και οι άλλοι φοβούνται όταν το παιδί γίνεται επιθετικό.


Εξηγήστε στο παιδί ότι αν το μπαλόνι ήταν άνθρωπος, το σκάσιμο του μπαλονιού θα ήταν μια επιθετική πράξη, όπως να χτυπήσουμε κάποιον ή να σπάσουμε κάτι. Ρωτήστε αν είναι καλό να εκφράζουμε το θυμό μας με αυτό τον τρόπο.


Μετά φουσκώστε άλλο ένα μπαλόνι αλλά μην το δέσετε. Κρατήστε το από την άκρη ώστε να μη φύγει ο αέρας. Του εξηγούμε πάλι ότι το μπαλόνι είναι το σώμα και ο αέρας ο θυμός.


Ζητάμε από το παιδί να αφήσει λίγο αέρα να βγει και να ξανακρατήσει τις άκρες σφιχτά.


Ρωτάμε: «είναι το μπαλόνι μικρότερο; Έσκασε το μπαλόνι; Σου φαίνεται καλύτερος αυτός ο τρόπος να βγει ο θυμός; Έπαθε κάτι το μπαλόνι όταν ο θυμός βγήκε έξω;». Τονίζουμε το γεγονός ότι το μπαλόνι δεν έπαθε τίποτα αλλά και όσοι ήταν γύρω από το μπαλόνι δεν έπαθαν τίποτα.


Το παιδί επαναλαμβάνει το τέταρτο βήμα αρκετές φορές μέχρι να φύγει όλος ο αέρας από το μπαλόνι.


Εξηγούμε μια ακόμα φορά ότι το μπαλόνι αντιπροσωπεύει το θυμό. Συζητώντας τι μας θυμώνει και βρίσκοντας τρόπους να εκφραστούμε σωστά, ο θυμός βγαίνει σιγά-σιγά και με ασφάλεια. Του θυμίζουμε ότι αν αφήσουμε το θυμό να μαζευτεί μέσα μας, μαζεύεται τόσος πολύς που κάποια στιγμή θα εκραγεί όπως το μπαλόνι και μπορεί να κάνουμε κακό στον εαυτό μας ή σε άλλους. Μετά μπορούμε να πούμε ιδέες για τη σωστή και ασφαλή έκφραση του θυμού.


Παραλλαγή: όταν τελειώσουμε, ζωγραφίζουμε ή ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει ένα ουράνιο τόξο και σε κάθε άκρη γράψτε ένα γράμμα και ρωτήστε το παιδί να σας πει έναν τρόπο έκφρασης του θυμού που να αρχίζει με αυτό το γράμμα



Μια όμορφη πρακτική που εφαρμόζεται από την εκπαιδευτικό Maria Manolakaki σε παιδιά Δημοτικού και μπορεί να εφαρμοστεί σε σχολεία αλλά και σε σπίτια, για να έρθουν μικροί και μεγάλοι σε επαφή με όμορφα συχνά ξεχασμένα συναισθήματα.


ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Τα παιδιά κάθονται στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο (ή σε ημικύκλιο)και ο εμψυχωτής/εκπαιδευτικός εμφανίζει το κουτί των θετικών συναισθημάτων. Μέσα σε αυτό έχει πολύχρωμα χαρτάκια που κάθε χαρτάκι γράφει πάνω κάποιο θετικό συναίσθημα όπως: χαρά, ενθουσιασμός, αγάπη, διασκέδαση, τρέλα, αποδοχή, έμπνευση, φροντίδα, τόλμη, ευτυχία κλπ... Ανοίγει το κουτί κι αρχίζει να 'κερνάει' τα παιδιά, τα οποία διαλέγουν από ένα χαρτάκι τυχαία...

Αν κάποιο συναίσθημα δεν είναι γνωστό στα παιδιά, ο εμψυχωτής/εκπαιδευτικός, το εξηγεί, φέρνει παράδειγμα ώστε να γίνει πιο κατανοητό, με ενεργοποιημένα τα εκφραστικά του μέσα.

Έπειτα καλούνται να σηκωθούν ένα-ένα τα παιδιά με τη σειρά. Καθένας που σηκώνεται πηγαίνει και στέκεται στη μέση απέναντί από τους συμμαθητές του, διαβάζει το συναίσθημα που γράφει στο χαρτάκι του και θυμάται κάποια στιγμή που βίωσε το συναίσθημα αυτό... Αυτή την όμορφη στιγμή λοιπόν θα μας την περιγράψει, θα κάνει μία γκριμάτσα με βάση το συναίσθημα και αν θέλει θα κινήσει και το σώμα του ή θα πάρει μία πόζα.

Αφού το παιδί κάνει τα βήματα, πάντα με τη σωστή καθοδήγηση του εμψυχωτή/εκπαιδευτικού, τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας καλούνται να γίνουν καθρέφτες και να κάνουν κι εκείνα γκριμάτσα για το συναίσθημα που έτυχε στο συμμαθητή τους. Αν θέλει κάποιος μπορεί να κάνει και κίνηση ή πόζα...

Μετά δίνουμε το λόγο σε 2-3 παιδιά της ομάδας να μας αναφέρουν κάποια δική τους στιγμή που ένιωσαν κι εκείνα το συγκεκριμένο συναίσθημα. Αφού ολοκληρώσουν κι εκείνα, τα ευχαριστούμε, επιβραβεύουμε, χειροκροτούμε και πάμε στον επόμενο...

Πολλές φορές τα παιδιά αναβιώνουν τόσο έντονα το συναίσθημα που δεν θέλουν να σταματήσουν να εκφράζονται και να κινούνται. Εκμεταλλεύομαι τέτοιες ευκαιρίες και μπορεί πάνω στο συναίσθημα εκείνο ή το μοίρασμα του παιδιού να στήσουμε ολόκληρο αυτοσχεδιασμό...

Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να μοιραστεί και το τελευταίο παιδί και ο εμψυχωτής/εκπαιδευτικός.

Στο κλείσιμο της δραστηριότητας έχουμε αναβιώσει και εκφράσει τόσα διαφορετικά θετικά συναισθήματα, όσα και τα μέλη της ομάδας.

Το κλίμα της ομάδας είναι πολύ πιο ανάλαφρο κι αισιόδοξο σε σχέση με το πως ήταν στο ξεκίνημα της δραστηριότητας και τα επίπεδα της χαράς είναι ανεβασμένα σε όλους!

Στο τέλος κάνουμε κι ένα ξέσπασμα πανηγυρισμού για κάποια δευτερόλεπτα και χειροκροτούμε δυνατά τους εαυτούς μας και την ομάδα.

Αναφέρω στα παιδιά ότι αν βιώνουν κάποια στιγμή κάποιο δύσκολο γι' αυτά συμβάν, να θυμηθούν το κουτί των συναισθημάτων. Κάθε φορά που χρειάζονται να νιώσουν ''καλά'', μπορούν να ανοίξουν το δικό τους εσωτερικό κουτί των θετικών συναισθημάτων και να κάνουν μόνοι τους αυτό που κάνουμε μαζί...

Επίσης πολλές φορές στην αρχή της συγκεκριμένης δραστηριότητας, κάποια παιδιά μπορεί να είναι αρνητικά... Πιθανότατα δεν έχουν μάθει να λειτουργούν με θετικό τρόπο. Δίνουμε πάντα χώρο και χρόνο στο παιδί. Όταν και εάν νιώσει έτοιμο θα ακολουθήσει. Συνήθως τα παιδιά που έχουν αντιρρήσεις στην αρχή, είναι αυτά που όταν μπουν στη διαδικασία να συμμετέχουν ενεργά, περνάνε υπέροχα κι ενθουσιάζονται περισσότερο.

Πολλές φορές μου έχει τύχει ένα παιδί να έρθει με πολύ πεσμένη ψυχολογία και μετά από αυτή τη δραστηριότητα να χοροπηδάει κυριολεκτικά, από χαρά κι ευχαρίστηση!

Τέλος, κάποια παιδιά που στην αρχή της δραστηριότητας αντιγράφουν μηχανικά και μαγκωμένα τις γκριμάτσες και τις κινήσεις του παιδιού που περιγράφει, όσο προχωράμε, λύνονται και δείχνουν να το βιώνουν και να το απολαμβάνουν πραγματικά!

(Όποιος έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και γονείς θα μας βοηθούσε πολύ με μια κοινοποίηση για να φτάσουν σε πολλούς αποδέκτες αυτές οι πρακτικές)


Παιδί και συναισθήματα: 4 παιχνίδια συναισθημάτων για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.