Brøyting og værdata

Fjellbergsskardet Hyttegrend

Vår brøytekontakt har ansvar for vintervedlikeholdet. Hvis det er problemer med framkommeligheten, kan dere sende Spond-melding eller e-post til Fjellbergsskardet Drift. 

Hytteforum på spond 

For å unngå at antallet pushvarsler blir for høyt er det strammet inn på hvem som kan sende meldinger til alle. I stedet er det opprettet et eget hytteforum, som man frivillig kan velge å bli medlem av. Åpen kanal for hyttegrenda. Bruk nettvett. 

Evt klager på vintervedlikeholdet skal rettes direkte til FD. Ikke i dette forumet. Det skaper unødvendig uro blant hyttefolket, unødvendige brøytekostnader og unødvendig merarbeid for FD, hvis brukere gir feilaktig informasjon om framkommeligheten. Det oppnevnes en administrator som får ansvar for at gruppereglene følges. Kode MXKLH for de som allerede har Spond-appen eller https://group.spond.com/MXKLH

Følg @fjellbs og @gullingen365 på twitter

Live Brøytekart - Træ Gården Maskinstasjon

Sporet viser samme dag det brøytes

Når blir det brøytet? (OPPDATERT 29.1.2023)

BRØYTING: Det er ikke slik at brøytefirma holder FD løpende oppdatert om når de har tenkt å brøyte, så spørsmål om dette kan vi dessverre ikke besvare. Hvis noen spør, kommer vi ikke til ringe brøytefirma. Både de og vi har mer enn nok å følge opp, og ønsker minst mulig henvendelser/spørsmål fra hytteeiere. Dette gjelder også Spond. Følg med på Twitter-meldinger.

Brøyting avhenger av snømengde. Det er selvsagt vanskelig/umulig å vite når det brøytes framover i tid da dette avhenger av været. En ting er hva Yr melder - noe annet hvor mye snø som i virkeligheten kommer. Snøen må falle i en viss mengde før den kan brøytes.  Brøytefirma har ansvar for å følge med og selv styre når det skal brøytes. Som hjelpemiddel har de våre webcams og vårt snøvarslingssystem, som varsler automatisk ved nedbørsmengde over 8 mm nedbør (= ca 8 cm tørr nysnø), deretter hver tredje time til brøyte-GPS slås på. 

Så lenge nedbørsmengde på Gullingen værstasjon er under 12mm nedbør (= ca 12 cm tørr nysnø) fra sist brøyting, vil ikke FDs brøytekontakt foreta seg noe. En bil med 4-hjulsdrift takler mye større snødybde enn 12 mm nedbør som snø. Hvis du mener det trengs brøyting, send bildedokumentasjon på e-post.

TUNBRØYTING: Når det gjelder tun vet vi ikke nøyaktig når brøytefirma brøyter dem, av årsakene nevnt over.  Verken av økonomiske eller praktiske årsaker er det mulig å organisere det slik at en traktor akkurat har ryddet tunet idet man ankommer. Ifm store snøfall på fredager må man regne med at tunet kan snø igjen før ankomst. Kjøp deg en god beltegående snøfreser og ta finryddingen selv! 

UTRUSTNING: Den enkelte bilfører har til enhver tid ansvar for å tilpasse sin kjøring til de aktuelle kjøreforholdene. Tidvis vil det være vanskelige kjøreforhold og det er alltid påkrevd med egnede kjøretøy med god vinterutrustning. Det er mange bratte bakker i hyttegrenda. Vår klare anbefaling er derfor firehjulsdrift og piggdekk - og de som kjører piggfritt bør ha kjettinger. Når det er vanskelige kjøreforhold advares det mot å kjøre 2-hjulstrekk / piggfritt. Spesielt gjelder advarselen alle som mangler erfaring med vinterføre, for eksempel gjester.

STRØING: For å unngå brøyteskader etablerer brøytefirma en såle av snø og is som beskytter veibanen. Hver gang det regner, blir denne sålen glatt. Hvorvidt det er hensiktsmessig å strø veinettet er en beslutning som tas av FDs brøytekontakt. Selv om det kan være glatte veier, blir det ikke strødd når det er snøvær i vente. Snøfall har bedre effekt enn strøing. Derfor venter vi og lar naturen gjøre jobben når vi kan. Bruk strøkassene, men KUN på ren is. Det har ingen effekt å strø på snø eller på slaps. Du sløser bare vekk strøsanden. Husk å lukke strøkassene etter bruk, ellers kan de ikke brukes neste gang.

PARKERING: Velg parkeringsplass med omhu og unngå bakker ved fare for glatte veier. Bruk vinterparkeringsplassene når det er ventet store snømengder. I rode 4 oppfordrer vi hytter som er utsatt for gjenblåsing av hovedvei til å benytte seg av vinterparkeringsplassen ved pumpehuset.

BEREGN GOD TID: Du er på høyfjellet og må regne med at framkommeligheten er begrenset til tider. Hvis det er avtaler som må nås, er det best å reise i god tid. 


LIVE Løypekart - Gullspor