Historia

Simskolans historia

Det finns olika minnen kring varför simskolan startade. Det kan har varit efter att ett barn varit på väg att drunkna i sjön men överlevt eller att någon faktiskt förolyckades. Oavsett blev det en väckarklocka för området och fram till idag har vi klarat oss från allt för allvarliga olyckor i vattnet.

- Vi fortsätter att hålla det så genom att fortsätta bedriva simskola, följa badvettsreglerna och badvakta varandra på stranden!


Varje sommar sen 1969 har det anordnats simskola för området vid badstranden som nås från Uddvägen. Där kan yngre barn delta i simundervisning och alla som vill kan ta märken.


Den årliga simskolan är ett privat initiativ med långa traditioner av och för boende på Fagerholm. Simskolans deltagare är från området eller med nära anknytning till Fagerholm. Vecka 28-29 är stranden och vattnet vid bryggorna i första hand till för simskola och märkestagning.


Men från allra första början startade simskolan i havet i Fagerholmsviken. Mer om historiken finns att läsa i Fagerholmsboken, se mer här.

Sjöns historia

Sjön har troligtvis varit en myr tidigare och blivit den sjö vi ser idag genom att man byggde ett dämme vid den plats som idag kallas ”Forsen”.


Under 1700- och1800-talet användes sjön som en vattenreservoar till det stora vattendrivna kvarnhjul som fanns vid Fagerholms gård och Ladan i Fagerholmsviken. Kvarnen revs år 1900 efter mer än fem hundra års verksamhet.