Eväitä elämään ry

Joutsentie 11 Ylivieska
Avoinna ti ja pe klo 11.30-12.30
Puh. 045 224 2180

eve@eväitäelämään.fi
www.facebook.com/eveyhdistys

RUOKAJAON PELISÄÄNNÖT

1. Jokaiseen talouteen luovutetaan yksi (1) pussi ruokaa.

Pussia voi tarvittaessa täydentää esillä olevilla leivillä ja muilla elintarvikkeilla.

2. Pääsääntöisesti emme anna kaverille tai tutulle vietäväksi. 

Poikkeustilanteissa voidaan ruokakassi antaa vietäväksi toiselle. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi liikuntarajoitteisuus tai muu vastaava syy, joka pitää todistaa pätevällä tavalla. Kassin voi viedä enintään yhdelle (1) muulle henkilölle. Kassin saajan tulee ilmoittaa siitä tekstiviestillä yhdistyksen puhelimeen jokaisella jakokerralla erikseen.  Päihtyneille emme anna ruokakassia. Henkilökunnan tulee vapaalla ollessaan hakea ruokakassi jonosta.

Ruoka ei ole tarkoitettu myytäväksi tai korvausta vastaan toiselle annettavaksi!

3. Henkilökunta ei kuljeta ruokakasseja kenellekään.

Henkilökuntaan kuuluva saa ottaa elintarvikkeita omaan käyttöönsä.

4. Parasta ennen -päiväys. 

Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään tähän päivään asti tuote säilyttää oikein säilytettynä tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta saa pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti. Tämä päiväys löytyy huoneenlämpötilassa myytävistä tuotteista, mutta myös mm. maidoista ja maitotuotteista. Varsinkin happamat maitotuotteet sekä kananmunat säilyvät yleensä hyvin parasta ennen päiväyksen jälkeenkin.

5. Viimeinen käyttöpäivä.

Viimeinen käyttöpäivä on viimeinen käyttöpäivä. Sen jälkeen tuotetta ei suositella        käyttämään ravinnoksi. Hyväntekeväisyyteen lahjoitettuja elintarvikkeita voi pakastaa, mutta vain ennen viimeistä käyttöpäivää. Pakastaminen pidentää tuotteen elinkaarta. Eli jos saat pakastetun tuotteen, se on jäädytetty ennen- tai viimeistään viimeisenä käyttöpäivänä. Valmiissa ruokakassissa voi olla pakastettuja yli viimeisen käyttöpäivän jälkeisiä tuotteita. Ne tulee sulattaa jääkaapissa ja käyttää nopeasti pois. Sulanutta tuotetta ei saa pakastaa uudestaan.

6. Pakastetun tuotteen käyttö.

Sulata tuote hitaasti viileässä. Käytä tuote mahdollisimman nopeasti. Älä pakasta        uudelleen sulanutta tuotetta ilman kunnollista kypsennystä.

7. Elintarvikeyritykset voivat lahjoittaa ruokaa ruoka-apuna yhdistyksille.

Tällöin voidaan sallia kaupallisesta toiminnasta poikkeavia toimintatapoja. Sekä ruokaa lahjoittavilla elintarvikealan yrityksillä että hyväntekeväisyysjärjestöillä vastaanottajana on vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta. Tärkeitä asioita ovat kylmäketju, nopea luovutus ja varastokierto myös           hyväntekeväisyydessä. Käytännössä meillä varasto tyhjenee päivässä, viikonloppuna voi mennä 2 vrk, eli pyrimme mahdollisimman nopeaan varaston kiertoon. Hyväntekeväisyyteen lahjoitettuja elintarvikkeita voi pakastaa, mutta vain ennen viimeistä käyttöpäivää.

Muovikassien panttijärjestelmä

Käytössämme on muovikassien kierrättämiseen perustuva panttijärjestelmä. Järjestelmä vähentää muovijätettä ja säästää kustannuksia.

1. Asiakkaan tulee antaa puhdas ja ehyt muovikassi ruokakassia vastaan, tai:

2. Asiakkaalla pitää olla oma kestokassi mukana, johon ruokatavarat annetaan.

3. Jos kumpaakaan edellämainituista ei ole, perimme antamastamme muovikassista 0,20€ maksun.

4. Jos asiakas ei voi maksaa muovikassista, ruokatavarat annetaan pahvilaatikossa.

Kukaan ei siis jää panttijärjestelmän takia ilman ruokakassia (sikäli kuin ruokaa on jaettavaksi).