[Escenes del confinament]

PROPOSTA PRÀCTICA

Paul Nouge, Cils Coupes, 1929

escenes del confinament

Escenes del confinament és un joc de correspondències audiovisuals que et convida a compartir escenes dels aspectes més insòlits del (des)confinament. Per a això et proposem partir de l'observació de la teva pròpia vida i buscar com un flâneur - que al capdavall és un espectador del teatre del món- aquelles imatges que t'interpel·len, et commouen i et conviden a pensar i elaborar "allò que (ens) està passant".

correspondència audiovisual

Una correspondència audiovisual és un diàleg de mirades, un diari d'observacions -imatges, escenes, instants, etc.- capturades de la vida que ens conviden a pensar a partir de les convencions del gènere epistolar.


ESCRIURE AMB LA MIRADA

Molts artistes han fet del diari i la correspondència audiovisual una veritable arma d'assaig per a reflexionar sobre la quotidianitat. Et compartim alguns referents per a inspirar-te...

Jonas Mekas (1964-69)

Totes les cartes (2012)

Un homme qui dort (1974)

Bernard Queysanne/ Georges Perec


com funciona això?

  • Posa títol a la teva primera escena i llença la correspondència a una persona de la llista.

  • Cada vegada que rebis una correspondència plateja la teva resposta a partir del material rebut i envia-l'hi a la mateixa persona. Posa sempre el títol de la proposta i numera la teva correspondència. Per exemple: El Decameró 1, El Decameró 2, etc.

  • Si vols evitar-te mal de caps, concerta prèviament la teva correspondència amb la destinatària. Si reps més d'una proposta pots acceptar-la o comunicar a la persona que t'ho ha enviat que ja tens correspondència perquè busqui un destinatari alternatiu. D'aquesta forma totes mantindrem com a mínim una correspondència, encara que si ens ve de gust podem "cartejar-nos" amb més d'una persona.

  • Tots els projectes tindràn una cadena d'almenys dues correspondències: la correspondència inicial i la resposta.

  • Sempre que enviïs un material posa en còpia a artefactumm@gmail.com o fes-nos arribar el material perquè puguem anar actualitzant el blog de correspondències.

  • El període per rebre o enviar correspondències està obert del 13 de maig al 21 de juny.

  • Per plantejar les teves correspondències et recomanem que continuïs llegint...

PER ON COMENÇO?

"Lo que ocurre cada día y vuelve cada día, lo trivial, lo cotidiano, lo evidente, lo común, lo ordinario, lo infraordinario, el ruido de fondo, lo habitual, ¿cómo dar cuenta de ello, cómo interrogarlo, cómo describirlo?"

Lo infraordinario, Georges Perec

Per començar amb les correspondències et convidem a partir de la quotidianitat i l'observació del món que t'envolta. Fes punta de la teva condició d'espectadora inquieta i recorda que els mòbils són eines molt completes per a capturar aquests instants que ens canvien la mirada. La paciència també és una bona aliada, encara que a vegades les escenes més sorprenents ens assalten sobtadament i no sempre porten la senyera de l'extraordinari. A l'espai de banalitat es teixeixen les millors reflexions, i els objectes més comuns a vegades són els nostres millors aliats.

Però potser tot depèn de l'atenció. En el teatre és molt fàcil, d'entrada ja la hi hem regalada als artistes. Posen un marc i l'atenció s'orienta cap allà [ ], en cascada. La vida és un altre tema. A la vida l'atenció és més dispersa i, tot i que això ens regala imatges i pensaments d'una fugacitat inoblidable, també les fa més inaprehensible. Una bona estratègia pot consistir a emmarcar la teva atenció. Una finestra és un marc extraordinari, potser aquí trobes la teva escena i els teus pensaments. Però hi ha més espais on podem emmarcar l'atenció. Sobretot ara que ens deixen sortir a passejar.

Qualsevol flâneur és un espectador despistat, però té els seus espais predilectes i els freqüenta per atipar la seva curiositat. Busca els teus espais. Funcionen com a motors de cerca analògics que et remeten a altres espais, tal vegada imaginats o viscuts, i allà t'esperen les troballes més insospitades. Estem segures que ja en tens unes quantes. El que succeeix allà et crida, et commou, t'intriga o et posa en guàrdia davant la incertesa del present. Posa la mirada aquí [ ? ] i deixa't sorprendre pel curs dels esdeveniments. Diuen que el món ha canviat. Que tot serà diferent després d'això. Algunes coses han canviat, això és innegable. Aquesta crisi ens ha portat moltes fatalitats, però també ens ha ensenyat a moure'ns amb un altre ritme. Manega els teus temps, regala't el temps perquè la vida es converteixi en matèria per a la mirada.

Ja tens moltes claus per a començar! Segur que tens mil coses per a compartir i alguns llocs on el corrent invisible dels teus pensaments cristal·litza a les imatges, els gestos i els ritmes que t'envolten.

Formats audiovisuals

Pots fer servir vídeo, àudio, foto o text; combinar eines digitals i analògiques o enviar la teva correspondència per altres mitjans. Simplifica perquè la tecnologia no sigui un obstacle, sinó un mitjà per a la comunicació.

dubtes?

Si tens qualsevol dubte pots enviar-nos una correspondència a artefactumm@gmail.com ;)