Candidatura a director de l'ETSEIB
Enric Fossas Colet
Benvolgudes companyes i companys,
la candidatura que presentem vol representar de la manera més àmplia possible tot el col·lectiu de l’ETSEIB. Per aquest motiu en formen part membres de les candidatures que van presentar el Professor Manel Mateo i el Professor Rafael Ruíz, així com altres persones que havien estat sots directores en equips anteriors i algun@s que assumim, per primera vegada, tasques de gestió en una escola.
En la seva llarga història, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona ha estat un referent dels estudis i de la pràctica de l’enginyeria a Catalunya. Aquest lideratge, que es manté en la capacitat d’atreure cada any 400 dels millors estudiants que accedeixen a les universitats catalanes i també en el reconeixement dels nostres graduats o màsters, ha anat decaient els darrers anys amb les jubilacions de professors i professores que han tingut una activitat acadèmica, de recerca i també de política universitària molt significativa a la Universitat i al país els darrers cinquanta anys. Tanmateix emergeixen a l’Escola professores i professors joves i de mitjana edat que són punta de llança en les seves disciplines ja sigui des del punt de vista de la recerca o de la docència. Ens proposem ajudar, des de l’Escola a que segueixin en aquesta línia per tal de revaloritzar els estudis d’Enginyeria Industrial i les altres titulacions que s’imparteixen a l’ETSEIB aprofitant la qualitat de l’estudiantat que tenim. Al mateix temps, reclamarem que s’incorpori nou professorat a temps complet capaç de generar grups estables de docència i recerca.
Fa uns deu anys la Universitat va decidir aplicar el model d’unitats transversals de gestió a tots els centres. En aquell moment hi va haver una gran implicació del Personal d’Administració i Serveis de l’ETSEIB en l’organització de la UTG (la UTGAEIB) i en la definició dels processos administratius que s’haurien de dur a terme. Va ser una època de manca de personal de la qual encara no ens hem recuperat. En conseqüència, ens trobem amb un seguit de mancances que, si bé es proven d’esmorteir amb el voluntarisme del PAS, comporten endarreriments en els processos acadèmics i de gestió. Abans de res volem reconèixer el compromís del PAS amb l’Escola. Proposarem que es revisin els processos administratius que es van definir fa deu anys atès el grau de complexitat que ha anat adquirint l’administració acadèmica i de recerca a càrrec de la UTGAEIB. També a causa d’aquesta complexitat específica de l’ETSEIB, sol·licitarem a la Universitat una revisió dels perfils de les places.
És imprescindible que entre tots i totes definim el model d’escola que volem. L’estudiantat titulat a l’ETSEIB es caracteritza per tenir un ampli ventall de coneixements de matèries bàsiques i de matèries específiques d’enginyeria. Aquesta capacitat els permet saber què cal fer per interpretar correctament i resoldre problemes tècnics; però, a més a més, coneixen perquè es resolen d’aquella manera i no d’una altra. Aquesta característica requereix coneixements amplis i sòlids tant de matèries bàsiques com específiques de l’enginyeria; també requereix una competència transversal com és la capacitat d’enfrontar-se i resoldre problemes tècnics de qualsevol tipus. L’Escola ha d’estar en condicions per formar enginyeres i enginyers que impulsin el benestar social amb una actitud de respecte per a les persones i per al medi ambient, amb un compromís social clar i amb una bona formació humana i ètica. Treballarem per incloure la sostenibilitat i la perspectiva de gènere en els estudis de l’ETSEIB. Proposem que l’Escola segueixi aquestes línies que, com hem dit, són pròpies de la marca ETSEIB. Una molt bona marca.
Havent definit o reafirmat el nostre model d’Escola i aprofitant les reacreditacions d’algunes titulacions ens proposem revisar-ne els continguts, les formes, els mitjans i els recursos que s’hi destinen. Caldrà tenir en compte que en la mesura que aquesta revisió comporti modificacions de plans d’estudi, les haurem de compartir amb les escoles de la Universitat que també imparteixin la mateixa titulació.
Una altra de les característiques de l’ETSEIB és la interdisciplinarietat dels seus estudis fet que en altres moments s’ha definit com « enginyeria d’ampli espectre ». Ens proposem potenciar aquesta interdisciplinarietat tant en l’àmbit docent com en el de la recerca, el qual volem fer més accessible al nostre estudiantat.
Un patrimoni molt valuós de l’ETSEIB el formen els seus estudiants i els seus titulats i titulades. Els primers, perquè es troben entre els millors estudiants del país, perquè són molt ben valorats per les escoles europees on van d’Erasmus i per les empreses i institucions on fan pràctiques, perquè amb la seva actitud crítica a l’Escola i a la Universitat han ajudat, des de fa generacions, a conformar l’ETSEIB i la UPC que tenim i de les quals ens sentim orgullosos. Pel que fa als titulats ETSEIB, en podem trobar a tota mena d’empreses i organitzacions, grans o petites, locals i internacionals, i en diversos nivells de responsabilitat, gestionant una de les millors universitats del món, n’hi ha que han estat ministres i d’altres que han engegat companyies; l’emprenedoria no és una novetat a la nostra Escola. Una gran majoria estan molt satisfets de ser alumni de l’ETSEIB per la credibilitat que això comporta. Un dels nostres compromisos consisteix en vetllar i facilitar el diàleg tant amb l’estudiantat com amb els alumni.
Un darrer compromís i no per això el menys important: en aquelles actuacions que proposarem i en els projectes que plantejarem, buscarem el diàleg i la complicitat de les persones, les unitats i les àrees implicades. Ja us dic des d’ara que el despatx del director estarà obert a tots els membres de la comunitat ETSEIB per escoltar suggeriments i crítiques (segur que en mereixerem alguna).
Un d’aquests projectes que volem iniciar és la rehabilitació de l’Escola, un gran projecte a mig termini que no només ha d’abastar l’edifici, sinó l’Escola en tot allò que és per tal que es transformi en l’Escola que volem que sigui: un referent de l’enginyeria a Europa. Tenim el compromís del Rector per treballar conjuntament per aconseguir el finançament necessari.
Acabo amb la mateixa frase de Nelson Mandela que vaig utilitzar en el meu discurs de presa de possessió de rector: « si volem anar lluny, hem d’anar-hi plegats ».
La força de l’equip directiu de l’Escola es mesura pel suport que té, i això ho han de dir els vostres vots.
Quedo a la vostra disposició
Enric Fossas Colet