Energiecoaches

Minder gas en elektriciteit gebruiken is een prima voornemen. Het is namelijk goed voor het milieu én de portemonnee! Maar hoe doe je dat in de praktijk? Een energiecoach kan u mogelijk helpen met het maken van een plan van aanpak.

Wat doet de energiecoach?

Een energiecoach is onafhankelijk en niet commercieel. Hij kan helpen maar hij verkoopt geen producten. Hij werkt ook niet voor een installatiebedrijf of adviesbureau.

Energieloket Gennep: 18 actieve coaches

Sinds kort kent onze gemeente het Energieloket Gennep. Voor het energieloket zijn twintig energiecoaches actief. Dit zijn inwoners die hiervoor een speciale training volgden.

Afspraak maken

Wanneer u een energiecoach wilt uitnodigen voor een bezoek aan uw huis, dan kunt u dat eenvoudig doen op de website Energiecoach aanvragen. Hier vindt u ook tips en informatie over besparing, isolatie en subsidiemogelijkheden.

Energiecoach worden?

De gemeente Gennep is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om anderen te helpen om energie te besparen. Voorkennis is niet nodig: u krijgt een training aangeboden (inclusief praktijkbegeleiding door het Energieloket Gennep). 

Wel belangrijk zijn sociale vaardigheden en een hart voor duurzaamheid. Ook moet u minimaal 8 uur per maand beschikbaar zijn. Wilt u meer weten? Meld u aan via secretaris@Energieloketgennep.nl  

Energiecoach Leo vertelt

Een goed geïsoleerd huis biedt veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Leo vertelt hoe de energiecoaches u kunnen helpen om energie te besparen.

Wat is uw rol als energiecoach?

“Ik zoek samen met inwoners naar duurzame oplossingen die bij hun situatie passen. Voor velen lijkt het veranderen van gewoonten en het investeren in duurzaamheid een obstakel: het kost geld, tijd, en soms zijn deze middelen beperkt. Maar kleine aanpassingen, zoals ledlampen installeren, de cv-ketel afstellen of kieren dichten, maken al een hoop verschil. Als energiecoach help ik inwoners door te kijken wat er al is gedaan en wat de volgende stappen kunnen zijn. Financieel of juridisch advies geven we niet, maar ik kan de inwoner wél informeren over de mogelijkheden. Zo maakt iedereen een weloverwogen keuze.”

Hoe verloopt een woningbezoek?

“Inwoners vragen een gesprek aan via de website van het Energieloket. De energiecoach komt langs op het afgesproken moment. Eerst is er een kennismaking waarin de bewoner zijn of haar vragen kan aangeven. Vervolgens loopt de coach samen met de bewoner door het huis. Ook kijkt hij samen met de bewoner naar het energieverbruik. We bespreken aan tafel welke maatregelen nuttig zijn. Zijn de cv-leidingen bijvoorbeeld geïsoleerd? En op welke plekken staat de verwarming aan? Dit advies verzamelt de energiecoach in een rapport voor de bewoner, welke niet met de gemeente wordt gedeeld. Zijn er nog vragen? Dan kan de bewoner achteraf nog contact opnemen met de energiecoach via het Energieloket.”

Wat doen jullie nog meer?

“We maken ook warmtebeelden. Zo zien we waar warmte ontsnapt en dus waar extra isolatie zinvol is. Goede isolatie maakt je huis niet alleen comfortabeler, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie zorgt voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken. Het bespaart ook nog eens kosten. Wist u dat u met goede isolatie in een gemiddelde woning jaarlijks zo'n € 1.000 euro aan stookkosten kunt besparen?"

Wie kunnen jullie diensten gebruiken?

“Onze diensten zijn gratis en beschikbaar voor iedereen, van huiseigenaren tot verhuurders. Ook huurders van woningcorporaties staan we graag te woord, al hebben deze vaak een eigen verduurzamingsprogramma.”

Heeft u nog tips voor inwoners die hun woning willen verduurzamen?

“Denk goed na waar u het meeste last van heeft en wat dus als eerste aangepakt moet worden. Praat erover met vrienden of familie. Het hoeft niet allemaal tegelijk en ook niet meteen duur of groot. En vraag ons om advies! We helpen u graag verder. Dat is goed voor uw comfort en uw portemonnee."

Meer weten?

Wilt u een afspraak maken met een energiecoach of meer lezen over het Energieloket? Kijk dan op www.energieloketgennep.nl

Via onze website leest u over mogelijkheden zoals duurzaam vervoer, afval en hergebruik en klimaatbestendig leven en wonen. Benieuwd? Kijk op www.gennep.nl/duurzaam-gennep.