Ομάδα στόχος

Ομάδα στόχος του εκπαιδευτικού ιστότοπου, είναι οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου, στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής.

Επιμέρους Στόχοι

Ο παιδαγωγικός στόχος του ιστότοπου είναι οι μαθητές να γνωρίσουν μέσα από πολυμεσικά στοιχεία, τον κόσμο της ενέργειας. Συγκεκριμένα στο τέλος του μαθήματος, οι μαθητές θα είναι σε θέση:

  • Να ορίζουν τις έννοιες των μορφών ενέργειας.

  • Να τις εντοπίζουν, αλλά και να γνωρίζουν τις βασικές διαφορές τους.

  • Να ορίζουν τις έννοιες των ανανεώσιμων και μη πηγών ενέργειας.

  • Να τις εντοπίζουν, αλλά και να γνωρίζουν τις βασικές διαφορές τους.

  • Να κατανοούν από που πηγάζουν και πως δημιουργούνται.

  • Να γνωρίζουν τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

  • Να κατανοούν ότι η ενέργεια δεν παράγεται, ούτε καταναλώνεται, αλλά αλλάζει συνεχώς μορφή.

  • Να είναι ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν σχέση με την ενέργειας.

Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Οι προαπαιτούμενες γνώσεις που θα πρέπει να έχουν οι μαθητές, είναι βασικές δεξιότητες χειρισμού Η/Υ, καθώς και θεωρητικές, εισαγωγικές γνώσεις των ενοτήτων «Ενέργεια» και «Ηλεκτρισμός» της Φυσικής της Ε΄ τάξης, που είχαν διδαχθεί κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Λανθασμένες αντιλήψεις

Η πιο συχνή λανθασμένη αντίληψη των μαθητών σχετικά με την ενέργεια, είναι ότι αυτή παράγεται ή δημιουργείται και καταναλώνεται, ενώ το σωστό είναι να κατανοήσουν στο τέλος του μαθήματος ότι μετατρέπεται συνεχώς από τη μία μορφή στην άλλη.

Μέθοδος Διδασκαλίας

Η διδακτική προσέγγιση που υιοθετείται, βασίζεται στο μαθητοκεντρικό μοντέλο διερευνητικής μάθησης με χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού, όπου στην ουσία ο ιστότοπος λειτουργεί ως:

  • Εποπτικό μέσο διδασκαλίας.

  • Επικοινωνιακό μέσο.

  • Μέσο αναζήτησης πληροφοριών.

  • Γνωστικό-διερευνητικό εργαλείο.

  • Εργαλείο συνεργατικής μάθησης.

Αναφορικά με την οργάνωση της διδασκαλίας, το μάθημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ατομικά αλλά και ομαδοσυνεργατικά (σε μικρές ομάδες μαθητών), στοχεύοντας τόσο σε ευκαιρίες εξατομίκευσης όσο και στην ανάπτυξη στάσεων συνεργασίας και επίτευξης εποικοδομητικού διαλόγου. Είναι ένα εργαλείο αυτομάθησης που στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές να γενικεύσουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, αναπτύσσοντας μεταγνωστικές δεξιότητες. Συνεπώς, εφαρμόζεται η μέθοδος της αυτοαξιολόγησης, με την κατάλληλη ανατροφοδότηση στις δραστηριότητες.

Στάδια Διδασκαλίας

Το μάθημα της Ενέργειας, συνολικής χρονικής διάρκειας 1,5 διδακτικής ώρας (90'), χωρίζεται σε 4 υποενότητες (μορφές - πηγές - οικονομία ενέργειας - επανάληψη) και περιλαμβάνει θεωρία μέσα από κείμενα και πολυμεσικά στοιχεία, ασκήσεις εμπέδωσης και αυτοαξιολόγησης, καθώς και ανατροφοδότηση. Αναλυτικότερα:

1. Εισαγωγική Ενότητα (Αρχική σελίδα - Ταυτότητα μαθήματος)

Στο φάση αυτή οι μαθητές εισάγονται στο αντικείμενο τους μαθήματος και κινητοποιούνται μέσω των εικόνων και χρωμάτων, που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον για την συνέχεια. Επίσης μπορούν να γνωρίσουν κάποια στοιχεία για την ταυτότητα τόσο του μαθήματος, όσο του δημιουργού της ιστοσελίδας.

Χρονική διάρκεια 10'

2. Υποενότητα (Μορφες ενέργειας)

Στην αρχή της υποενότητας, παρουσιάζονται πληροφορίες για τις μορφές ενέργειας, μέσα από θεωρητικά κείμενα και πολυμεσικά στοιχεία. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο ασκήσεις αυτοαξιολόγησης σε παιχνιδοποιημένη μορφή, με ερωτήσεις, απαντήσεις, έλεγχο και ανατροφοδότηση.

Χρονική διάρκεια 15'

3. Υποενότητα (Πηγές ενέργειας)

Σε αυτή την υποενότητα, όλο το μάθημα (παρουσίαση των πηγών ενέργειας, ερωτήσεις - απαντήσεις, έλεγχος, ανατροφοδότηση) γίνεται μέσω ηλεκτρονικού διαδραστικού μαθήματος, προσαρμοσμένο στο μαθησιακό επίπεδο της ηλικία τους, το οποίο υλοποιήθηκε στο HTML5 authoring tool H5P και ενσωματώθηκε στην ιστοσελίδα.

Χρονική διάρκεια 35'

4. Υποενότητα (Οικονομία ενέργειας)

Στην υποενότητα αυτή παρουσιάζονται οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από θεωρητικά κείμενα και πολυμεσικά στοιχεία. Ο έλεγχος της νέας γνώσης γίνεται μέσω άσκησης αυτοαξιολόγησης (ερωτήσεις - απαντήσεις). Σκοπός της υποενότητας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και τα οφέλη της.

Χρονική διάρκεια 5'

5. Τέλος ενότητας (Επανάληψη - Προτάσεις)

Στην τελευταία φάση οι μαθητές αυτοαξιολογούνται σε ένα γενικό επαναληπτικό τεστ, σχετικό με όσα έμαθαν για την ενέργεια στο εκπαιδευτικό site. Επίσης υπάρχουν προτάσεις για επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, όπου οι μαθητές μπορούν να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους στην ενέργεια και μπορούν να αξιολογήσουν όσα έμαθαν, με διασκεδαστικό τρόπο. Τέλος, έχουν την επιλογή να επικοινωνήσουν με τον δημιουργό της σελίδας, μέσω κοινωνικών δικτύων, ηλεκτρoνικής αλληλογραφίας και φόρμας google, για τυχόν διευκρινήσεις, συμπληρωματικό υλικό και απορίες που έχουν σχέση τόσο με το μάθημα, όσο και με την ιστοσελίδα.

Χρονική διάρκεια 25'