Procés 2. El conte literari

Activitat 1. Coneixem alguns dels autors de contes més importants de la literatura catalana.

Abans d'endinsar-nos en la lectura de contes, primer de tot ens proposam conèixer alguns escriptors importants en aquest gènere narratiu.

Tot i que treballau en grups de 3 o 4, per fer aquesta activitat cada un de vosaltres haurà d'investigar individualment la vida d'un d'aquests escriptors (cada membre n'ha d'escollir un de diferent). Heu de seguir els següents passos:

  • Cercar les dades més significatives: on va néixer, estudis, professió, aspectes més importants, obres...
  • Per no descuidar-vos cap detall important de les biografies, mentre anau llegint ompliu el guió de treball "taula de dades biogràfiques".
  • Un cop cadascú de vosaltres hagi trobat la informació sobre un dels escriptors, la posareu en comú amb la resta de companys i companyes i la podeu compartir a través de Drive de tal manera que cada un tingui accés a la graella plena de cada un dels escriptors escollits i cada membre del grup tingui la informació més bàsica de cada un dels escriptors. Per posar en comú la informació, comença un membre del grup i explica tot el que ha trobat mentre els altres, si cal, apunten allò que els sembla interessant o pregunten algun dubte, sempre ordenadament, és clar.
  • A partir del guió de treball, o sigui a partir de la informació amb què heu omplert les graelles, redacteu les biografies del tres escriptors amb el processador de textos. Hi heu d'incloure algunes imatges. Per fer aquest procés teniu un model

Heu de tenir en compte:

  • A continuació trobareu una sèrie d'adreces que us ajudaran a trobar la informació. Les primeres dues adreces són de pàgines generals de literatura on podeu cercar també informació sobre els escriptors esmentats.
  • Recordeu de contrastar les dades en més d'una adreça per assegurar-vos que no hi ha cap error.
  • Si trobeu alguna adreça que no se us hagi proporcionat, també la podeu utilitzar però us heu de recordar d'apuntar-ne la referència. Podeu també buscar informació a la biblioteca de l'institut perquè potser també hi trobareu informació. Si trobeu algun llibre i el feu servir, recordeu d'apuntar la fitxa técnica.
  • IMPORTANT. Al final de la biografia redactada, hi heu d'esciure les pàgines web i/o les fitxes tècquines d'on heu trobat la informació.

Pàgina general (hi podeu trobar diferents autors):

http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/literatura/prosa/contes/pantalla1.htm

http://lletra.uoc.edu/

Pere Calders : http://www.escriptors.cat/autors/caldersp/pagina.php?id_sec=491

Activitat 2. Llegim alguns dels seus contes i els versionam

Ara, i també en grup, llegiu els contes que trobareu en les següents adreces o que haureu de buscar a la biblioteca. Un cop llegits, n'haureu e triar un, i només un, i fer la tasca que se us demana més avall.

Per fer l'activitat heu de seguir els següents passos:

1. Per la lectura del conte utilitzarem l'estructura de la lectura compartida. Aquesta estructura consisteix en:

a. Un membre de l'equip llegeix el primer paràgraf o un tros que es consideri adient. Mentre aquest membre de l'equip llegeix, la resta han d'estar molt atents fer lectura silenciosa.

b. Seguint les agulles del rellotge, un altre membre de l'equip fa una mica de resum o els fets que s'han acabat de llegir i segeuix llegint un altre paràgraf o un fragment que s'hagi consensuat abans.

c. I així successivament fins que s'acabin de llegir tots els contes.

d. Mentre un membre del grup llegeix, la resta, sempre amb respecte, el pot anar ajudant si fa algun error en la lectura en veu alta.


2. Un cop llegits tots els contes cadascú, sempre d'un en un i seguint les agulles del rellotge (comença la persona següent del qui ha acabat de llegir), opina sobre quin és el conte que li ha agradat més i quin vol escollir per fer-ne una versió diferent, que és la feina que us demanen més avall.

Els contes que heu de llegir són:

1. "Invasió subtil" de Pere Calders dins de Invasió subtil i altres contes : https://docs.google.com/document/d/1U1XpEsPb6d7Wt62_H793xzAauaskvpaw0QpifDDnbB8/edit?usp=sharing

2. Algun conte d'Empar Moliner dins de Testimo si he begut. Llibre de la biblioteca o bé "La sessió de maquillatge" dins No hi ha terceres persones: https://www.vilaweb.cat/media/attach/vwedts/docs/moliner_terceres_persones.pdf

3. "Sang de la nostra sang" de Sergi Pàmies dins de Si menges una llimona sense fer ganyotes : https://docs.google.com/document/d/1mbvy8SM4rRo7Y1c8Y2NJcxrFo5jVoBOrLl4-SoTRep0/edit?usp=sharing

4. “A les portes de Troia” de Quim Monzó dins de Guadalajara : https://detroiaaitaca.wordpress.com/2013/01/20/a-les-portes-de-troia-amb-quim-monzo/


  • Una vegada escollit un conte, heu de fer els canvis que cregueu oportuns i escriure la vostra versió. Podeu canviar personatges, podeu transformar la història, canviar el final, el lloc, el temps...

Activitat 3. Treballam l'estructura del conte literari

A diferència dels contes tradicionals que sempre tenen un heroi o una heroïna que ha d'emprendre un viatge al llarg del qual troben ajuts i/o objectes màgics i un o més personatges dolents que els posen obstacles i compten amb un final en què aquest l'heroi o heroïna aconsegueix superar-ho tot, els contes cultes són molt diversos i no segueixen unes pautes clares com les que acabem de descriure en referència als contes tradicionals. Malgrat això, sí que, en general, aquests contes més cultes segueixen una estructura que es repeteix en tots els contes.

Les narracions s'estructuren en tres fases: plantejament, nus i desenllaç. (que ja hem treballat a classe. Per fer memoria, podeu consultar el vostre llibre de text).

Després de veure l'exemple, doncs, acabeu d'omplir la graella sobre l'estructura dels contes. Només heu d'omplir els espais dels contes que heu llegit.


Per realitzar aquesta activitat heu de seguir l'estructura del llapis al mig que consisteix en:

1. Cada membre del grup té la graella per omplir les estructures dels contes.

2. Cada un dels membres del grup s'ha de fer responsable d'un dels contes

3. Sense escriure res, comença el membre del grup responsable del conte a opinar sobre l'estructura de la històira que li ha tocat. Abans d'escriure res demana l'opinió de la resta seguint l'ordre de les agulles del rellotge i ha d'assegurar-se que tothom aporta informació i/o expressa la seva opinió.

4. Tenint en compte totes les opinions expressades, es discuteix i entre tots i totes es deiceix la resposta adequada i cada un l'escriu a la seva graella.

5. Tothom ha de tenir la mateixa resposta escrita a la seva graella, o sigui, la resposta consensuada entre tots.

6. Ompliu la graella amb un altre color. Les vostres respostes han d'estar amb un altre color perquè em serà molt més fàcil de distingir i visualitzar. Indicau quin color és cadascú.

Activitat 4. Escrivim el nostre conte

Ara us toca a vosaltres inventar un conte. El que us demanem però és que seguiu l'estructura dels contes que hem conegut en l'activitat anterior. L´heu de fer en grup i us heu de posar d'acord en :

  1. Qui serà o seran els protagonistes del conte conte: un noi, una noia, dos germans, tres amics...
  2. Si hi ha antagonista o antagonistes i qui són i quina relació tenen amb els protagonistes..
  3. Si hi ha personatges secundaris i qui són i quina relació tenen amb els altres personatges.
  4. A quin lloc passarà.
  5. En quin temps passarà l'acció i quant temps durarà aquesta acció.
  6. Qui serà el narrador: intern o extern
  7. Quin seran els fets que li passaran als personatges principals. Serà un conte d'humor? De por? De...?
  8. Com es plantejaran aquests fets (introducció o plantejament)
  9. Com es desenvoluparan aquestes accions o fets (desenvolupament). Hi haurà algun gir inesperat o alguna sorpresa?
  10. Com s'acaba el conte (desenllaç): bé o malament; I si aquest acabament és obert o tancat; si hi ha valoració moral...

COM MÉS ORIGINAL MILLOR!!!!!

Per redactar el conte heu de seguir l'estructura del full giratori que consisteix en:

1. Podeu escriure el conte a mà en un full de paper o a través del "drive". El que és necessari és que cada membre del grup s'identifiqui amb un color diferent.

2. Un membre de l'equip comença a escriure la seva part o aportació al full giratori.

3. A continuació el passa al company que seu al costat seguint el sentit de les agulles del rellotge. Aquest escriu la seva part de la tasca en el full i el passa al següent de manera successiva fins que tots els membres de l'equip hagin participat.

4. Aquesta operació es repeteix fins que els membres del grup creu que el conte ja s'ha acabat.

RECORDEU!!!! de revisar els diferents apartats que s'han de tenir en compte per redactar un bon escrit i que heu treballat a l'activitat 1. A més penseu que els teniu detallats a les graelles de “planifico el meu escrit” i “corregeixo el meu escrit”. Passeu el corrector ortogràfic i demaneu ajuda a la professora, si cal.

Activitat 5. Representam el nostre conte

Fixeu-vos que fins a arribar a aquesta activitat, heu fet un recorregut al llarg del conte literari: heu conegut els autors principals, heu analitzat com s'estructuren i finalment , seguint les passes del que heu treballat, us heu inventat i heu escrit el vostre propi conte.

Ara toca representar-lo!!!

Recordeu que ja us havíem advertit que que arribaria l'hora d'exposar la vostra feina. I que després de representar-la a classe, els resultats de la vostra labor (sigui l'escrita o l'oral) tindrà difusió. Per representar el vostre conte heu de tenir present les següents qüestions:

  1. No heu de llegir el conte!! sinó que l'heu d'explicar
  2. Per fer la representació del conte, podeu preparar un power-point de suport, atrezzo, sons, música, vestits, dibuixos... o qualsevol eina que us ajudi a fer la representació més original, completa, entenedora...
  3. Farem un calendari de representacions en què cada grup explicarà el seu conte davant els companys i companyes de classe
  4. Cada un de vosaltres avaluarà l'exposició del conte. Per fer-ho, trobareu una graella ("avaluació de l'exposició del conte") que trobareu en l'apartat d'avaluació d'aquesta webquest.