Vociferio, el festival de poesia de València, passarà pel Micalet

València, 18 de febrer de 2022

L'onzena edició del Festival de Poesia de València, VOCIFERIO, convida a reflexionar sobre la normalitat a través de l'obra de més de cinquanta artistes.


El festival, que se celebrarà entre el 22 de febrer i el 6 de març, passarà pel Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), la Sala Carme Teatre, la Biblioteca Pública de València, la Fundació Cañada Blanch i la Societat Coral El Micalet.


A la nostra casa, en concret, es celebrarà un laboratori d'investigació educativa i escriptura creativa: UpLab, organitzat per Universal Poem. A aquest acudiran alguns dels agents culturals més destacats de la ciutat, així com experts en diverses àrees com la educació o el foment de la diversitat.


La seua programació, com és habitual en totes edicions, oferirà una gran varietat de formats, des de presentacions de llibres, conferències, lectures de poesia, performances, recitals escènics, concerts, projeccions i exposicions, amb un clar afany integrador d'estètiques i maneres d'entendre el fet poètic.


Així, sota l'epígraf «les rares», enguany VOCIFERIO reivindica el seu caràcter transversal tant en disciplines artístiques, llengües, llenguatges, nacionalitat, edat o gènere en oposició a l'espai normativitzat de l'estat, al qual corre paral·lel el de la poesia canònica.


Pel festival passaran des de Miren Agur Meabe, primera poeta a guanyar el Premi Nacional de Poesia 2021 amb una obra en euskera, o Alba Cid, Premio Nacional de Poesía Joven Miguel Hernández; passant per artistes del spoken word i el rap com Laura Sam + Juan Escribano (més conegut per formar part del grup indie We Are Standard), Tesa, Blanca Haddad, Ale Oseguera o Peru Saizprez; o projectes que conjuminen poesia i música electrònica com Littio X, Barba Corsini, Elektrosía, El Velcro o Cintaadhesiva; continuant per propostes directament musicals com Le Parody, Rául Cantizano + Los Voluble o Le Voyeur; fins a recitals i lectures de poetes com Chus Pato, Luz Pichel, Vicente Luis Mora, Raúl Quinto, Sandra Santana, Begoña Callejón, Rubén Martín, Maite Martí Vallejo o Violeta Niebla.


La representació valenciana anirà a càrrec de poetes com Carolina Otero (V Premio Irreconciliables de poesía), David Barberá, Gabriella Nuru, Paloma Chen, Nelo Curti, Akch8, Encarna Sant-Celoni, Andrea Melanctha o Ágata Navalón i projectes com Camí Fondo, Chino Tuerto Colectivo, Aula Vacua o Begonya Pozo + obert.


Allò queer

«Cuir» o «queer» és una paraula que descriu una identitat de gènere i sexual diferent de l'heterosexual i cisgènere. A vegades s'utilitza per a expressar que la sexualitat i el gènere poden ser complicades i no encaixar del tot en una identitat o una altra.


En la present edició de VOCIFERIO s'atén especialment aquesta qüestió, que està produint intensos debats en l'opinió pública, mitjançant l'obra de poetes com Marta B, Haizea Malabaricia, Bruno Cimiano, Catalina La Calva, Andrea Nunes, Alba G., Diana J. Torres aká Pornoterrorista, el poeta muxe Elvis Guerra, Ro Gotelé, María Castrejón, el taller familiar UPlab i la producció pròpia VOCIFERIO 2022 «TranSisters (Clara Rampova & me)» de Graham Bell, dirigida per Jacobo Julio Roger, amb la intenció de generar un espai assossegat i empàtic que possibilite la reflexió i el diàleg, allunyat del tractament del tema que impera en els mitjans i xarxes socials.


Vociferito

Enguany, la programació per a la infància es concentra en dos intensos esdeveniments com l'estrena de «El ladrido suave» de la Cía. Feriafónica o Ramonets en format acústic.


Un VOCIFERIO més plural i solidari

VOCIFERIO és conegut per alinear-se sempre amb les reivindicacions socials, així, cada any va incorporant noves línies de reivindicació com la dignitat de les llengües, les persones migrants, les dones, el medi ambient i els animals, les persones majors i LGTBIQ+... en la convicció que la poesia ha de generar espais per a visibilitzar la pluralitat de lluites de tot*s les rar*s que comparteixen un agressor comú: el sistema neoliberal i heteropatriarcal que sustenta i manté la vella i nova normalitat.