Veckans yrke

Vecka 35

Tandsköterska

Tandsköterska assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter. Du arbetar med att rengöra och sterilisera instrument, samt att du ser till att utrustning och arbetsmaterial är framplockade. Tandsköterska är ett yrke som utvecklats under senare år med fler självständiga arbetsuppgifter. Det kan till exempel vara att arbeta med munhygien/tandhälsoinformation, puts, polering och fluorbehandling.

Som tandsköterska arbetar du oftast i ett team med tandläkaren och tandhygienisten. Arbetsfördelningen ser olika ut beroende på tandsköterskans erfarenhet och utbildning. Tandläkaren kan delegera arbetsuppgifter som rör själva behandlingen av patienten till tandsköterskan, som att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, ta avtryck för att kunna skapa proteser och kronor samt att göra tillfälliga fyllningar.

Tandsköterska har även administrativa arbetsuppgifter, att ta emot patienter i klinikens reception, kalla patienter till behandling, avtala nya tider och ta betalt, fakturera och hantera patientjournaler. Att genomföra inköp kan också vara en del av jobbet.

Utbildning

Utbildning till tandsköterska finns på Yrkeshögskolan och omfattar 325 Yhp, vilket motsvarar drygt 1,5 års heltidsstudier. Du kan vidareutbilda dig till röntgentandsköterska, operationstandsköterska eller ortodontiassistent.

Du kan även vidareutbilda dig inom narkos- och lustgasbehandling, som produktspecialist inom dentalmaterial och tandvårdsinstrument eller till specialisttandsköterska.

Visste du att...?

... elektrisk tandborste uppfanns år 1954 av Philippe-Guy Woog och användes från början av rörelsehindrade och personer med begränsad motorisk förmåga.


Vecka 33

Ungdomscoach

Är du intresserad av lösningsinriktat förhållningssätt samt har intresse av arbete med ungdomar med funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, sociala problem - då är Ungdomscoach ett yrke som passar dig!

Ungdomscoach arbetar med uppsökande verksamhet gentemot målgruppen unga "hemmasittare", dvs personer som varken arbetar, aktivt söker jobb eller studerar och som eventuellt omfattas av KAA (kommunernas aktivitetsansvar).

Många av ungdomarna i målgruppen har behov av särskilt stöd och står långt ifrån arbetsmarknaden. Ungdomarna ska erbjudas coachning, vägledning, studier, praktik eller andra individuella insatser enligt handlingsplan.

Ungdomscoach identifierar behov hos målgruppen som helhet och tillsammans med Arbetsförmedlingen tar fram en strategi för att utveckla stödet till målgruppen och bidrar till att bygga upp metoder och strukturer för samverkan mellan olika organisationer. I arbetsuppgifterna ingår även viss administration.

Utbildning

Eftergymnasial utbildning, helst på högskola/universitet eller lång gedigen erfarenhet av att arbeta med ungdomar krävs.

Du kan t.ex vara utbildad Socionom, Studie- och yrkesvägledare eller Beteendevetare eller ha en annan utbildning med pedagogisk eller beteendevetenskaplig inriktning.

Personliga egenskaper

För att lyckas i yrket som ungdomscoach behöver du tillämpa ett holistiskt synsätt och utgå ifrån hela individens situation, arbeta lösningsfokuserat och motivationshöjande med uppgift att hjälpa ungdomar att hitta sina egna styrkor och förmågor att gå till utbildning eller arbete. Ungdomscoach planerar och samordnar åtgärder för varje individ utifrån dess unika förutsättningar.

Ungdomscoach förväntas arbeta både självständigt och i team. Som person förväntas du ha lätt att samarbeta samt kunna ta egna initiativ.

Arbetsplats

Ungdomscoach arbetar i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och andra myndigheter, som t ex Försäkringskassan och Socialtjänsten.

Övrigt

Många kommuner erbjuder ungdomar möjlighet att pröva-på driva ett företag under sommarlovet. Det kallas ofta för "sommarföretag" och kommuner brukar erbjuda utbildning om företagande, handledarstöd mm.

Lär mer om detta på din kommuns hemsida.