Ο οικουμενικός νόμος του επτά

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΤΑ

Σε όλες τις αρχαίες παραδόσεις των λαών υπάρχουν περιγραφές της Κοσμογονίας, της Δημιουργίας και της τάξης της.

Η Δημιουργία σύμφωνα με τους σοφούς και τις πανάρχαιες γραφές ξεκινάει από εκείνη την πρωταρχική Δύναμη που ονομάζουμε Δημιουργό ή Απόλυτη Ουσία, Απόλυτο.

Η Δημιουργία διέπεται από αρμονικούς νόμους που διατυπώνονται σε αριθμούς.

Ο πρώτος Νόμος είναι αυτός του Ένα, της Ενότητας που υπάρχει στην θεϊκή ουσία όλων των πλασμάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Καθώς αυτό το Ένα δονείται ξεκινά η Δημιουργία.

Αυτές οι δονήσεις υπάρχουν σε όλα τα είδη ύλης που συνιστούν το σύμπαν, από την πιο λεπτή ως την πιο χονδρή.

Ο πρώτος νόμος που διέπει την εκδήλωση της Δημιουργίας είναι ό νόμος του 3.

Συναντάται σε πολλές παραδόσεις όπως και στη δική μας Αγία Τριάδα αλλά και στην Βεδική περιγραφή των τριών δυνάμεων που συνθέτουν την Δημιουργία και ονομάζονται Γκούνα.

Στην καθημερινή μας δράση ο νόμος εκδηλώνεται σε τρεις δυνάμεις, θετική, αρνητική και ουδέτερη, ή ενεργητική, παθητική και ουδέτερη.

Αυτές οι 3 δυνάμεις διέπουν κάθε δράση.

Αλλά αυτό είναι θέμα που θα εξετάσουμε μια άλλη φορά.

Σήμερα θα κοιτάξουμε τον νόμο του 7 ή τον νόμο της Οκτάβας που είναι ο επόμενος οικουμενικός νόμος και που υπάρχει σε κάθε δράση συμπαντική ή ατομική.

Για την ευκολία της κατανόησης μας, θα τον εξετάσουμε πρώτα σε σχέση με την οκτάβα στις μουσικές νότες, καθώς όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με αυτές.


ντο ρε μι φα σολ λα σι ντο

Καθώς ήδη αναφέραμε το Σύμπαν αποτελείται από δονήσεις .

Ας υποθέσουμε ότι κάτι αρχίζει να δονείται σε 1000 δονήσεις το δευτερόλεπτο και η συχνότητα αυξάνεται στις 2000 δονήσεις το δευτερόλεπτο.

Αυτή η περίοδος ονομάζεται «οκτάβα» και είναι φανερό στην εφαρμογή του νόμου στη μουσική, όπου η περίοδος που χωρίστηκε σε επτά νότες ΚΑΙ τελειώνει με την επανάληψη της πρώτης νότας.

Η μουσική ενέχει ποικίλες ιδιότητες ή ποιότητες και γιαυτό επιδρά στα συναισθήματά μας. Έχει μάλιστα και θεραπευτικές επιδράσεις σε πολλές περιπτώσεις και αυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Κάθε μουσικό κομμάτι αποτελείται από νότες σε ορισμένες μεταξύ τους σχέσεις, φράσεις ή μελωδίες, δοσμένες από ένα ή πολλά διαφορετικά όργανα.

Κάθε νότα έχει μια βασική ποιότητα.

Η ΝΤΟ πχ είναι ισχυρή, σταθερή, μεγαλόπρεπη.

Η ΡΕ είναι αδύναμη, αβέβαιη, ασταθής.

Η ΣΟΛ έχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά σα να νοιώθει πως τα δύσκολα πέρασαν και από δω και μπρος τα πράγματα θα πάνε κατ’ ευχή.

Η ΣΙ έχει διαπεραστικότητα και ακτινοβολία μα συγχρόνως και κάτι σαν θλίψη ή λαχτάρα: περιμένει τη συμπλήρωση της οκτάβας στη ΝΤΟ.

Υπάρχουν φυσικά πολλές οκτάβες – εκτός από την κλίμακα του ΝΤΟ. Μπορούμε να πάρουμε τη ΡΕ ως βασική νότα και να συμπληρώσουμε μια νέα οκτάβα ως την υψηλή ΡΕ. Το ίδιο με τις νότες ΜΙ, ΦΑ κλπ. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα της κάθε νότας θα άλλαζε διότι αλλάζουν και οι μεταξύ τους σχέσεις. Για να μη μπλεχτούμε σε περιπλοκές ας μείνουμε με την αρχική μας Οκτάβα του ΝΤΟ και τις ποιότητες που περιγράψαμε.

Η οκτάβα, ιδιαίτερα ο οκτάβα του ντο που λέγεται και μείζον, είναι στην πραγματικότητα μια εικόνα ή μια φόρμουλα του κοσμικού νόμου.

Η περίοδος ανάμεσα στα δύο ντο, χωρίζεται σε επτά άνισα μέρη, γιατί η συχνότητα των δονήσεων δεν αυξάνει ομοιόμορφα.

Ανάμεσα στο "μι" και στο "φα" και ανάμεσα στο "σι" και στο "ντο" υπάρχουν τα ημιτόνια.

Αν τη στιγμή που η οκτάβα περνάει από ένα ημιτόνια εισχωρήσει ένα πρόσθετο "σοκ", θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεμπόδιστα, και επιτρέπει στις γραμμές των δυνάμεων να φτάσουν σε ένα προμελετημένο σκοπό.

Το πρόσθετο "σοκ" μπορεί να είναι είτε τυχαίο είτε ελεγχόμενο.

Στο τυχαίο "σοκ", οι οκτάβες αλλάζουν κατεύθυνση ακολουθώντας καθοδική πορεία. Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις στιγμές αυτές των ημιτονίων και να δημιουργούμε τα πρόσθετα "σοκ" με άλλα λόγια να μάθουμε να εφαρμόζουμε στις δικές μας δραστηριότητες τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι κοσμικές δυνάμεις όταν δημιουργούν πρόσθετα "σοκ" οι οκτάβες συνεχίζουν την πορεία τους ακολουθώντας μια ανοδική εξελικτική πορεία.

Η οκτάβα με τις ιδιότητές της δεν είναι μόνο μουσικό φαινόμενο. Εμφανίζεται σε όλα τα φαινόμενα της ζωής που συνεπάγονται κάποια διαδοχή γεγονότων ή ενεργειών: πχ η παρασκευή ενός γεύματος, το κτίσιμο μιας οικοδομής, το στήσιμο μιας επιχείρησης, η ανάπτυξη ενός ανθρώπου ή ενός πολιτισμού, κλπ.

Πχ. η παρασκευή ενός γεύματος ξεκινά με το σίγουρο σημείο ότι, ας πούμε στις 8μμ θα φάμε μια μακαρονάδα, αυτή είναι η νότα ΝΤΟ. Εδώ υπάρχει η σιγουριά με την έννοια ότι ξέρουμε πως υπάρχει το σπίτι με όλες τις απαραίτητες ευκολίες για το γεύμα - δηλ. κουζίνα, τραπέζι, νερό, φως κλπ. Μετά ακολουθεί η συγκομιδή των υλικών και σκευών που πάντα έχει κάποια αβεβαιότητα: μακαρόνια, σάλτσα, νερό, κατσαρόλες, τηγάνια κλπ: αυτή είναι η νότα ΡΕ. Μετά στη νότα ΜΙ όλα τα υλικά μας καθαρίζονται και ετοιμάζονται στα σωστά μέτρα ανάλογα με την συνταγή που θέλουμε – ναπολιτάνα, αλ πέστο, καρμπονάρα, σιτσιλιάνα ή ότι άλλο. Τώρα όμως χρειαζόμαστε την ενέργεια της φωτιάς – κάρβουνο, ηλεκτρισμό ή γκάζι – που θα ψήσει το φαγητό. Το ίδιο το ψήσιμο είναι η νότα ΦΑ. Εδώ χρειάζεται παρακολούθηση στο ψήσιμο ώστε το φαγητό να μην μείνει άψητο ή να μην καεί. Όταν πια το φαγητό ψηθεί, η σάλτσα και η σαλάτα ή ότι άλλο, έχει ετοιμαστεί, νιώθουμε ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση γιατί όλα πήγαν καλά – και αυτή είναι η νότα ΣΟΛ. Με την επόμενη νότα ΛΑ, ετοιμάζεται το τραπέζι πλήρως: τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, οι πετσέτες, τα ποτήρια κλπ – όλα είναι στη θέση τους. Αν έχουμε υψηλούς καλεσμένους μάλιστα θα βγάλουμε τα ασημικά, τις πορσελάνες και τα κρύσταλλά μας, ίσως και κεριά, δίνοντας μια έξτρα ποιότητα στο γεύμα: η νότα ΛΑ. Μετά το φαγητό σερβίρεται στα πιάτα, το κρασί στα ποτήρια: εδώ είναι η νότα ΣΙ με την οξύτητα και ένταση της λαχτάρας να αρχίσουμε να τρώμε κι έτσι να συμπληρωθεί η οκτάβα. Καθώς ηχεί πάλι η νότα ΝΤΟ, ψηλότερα τώρα, τρώμε και ικανοποιείται η αρχική επιθυμία.

Μπορούμε να δούμε την οκτάβα να λειτουργεί και σε πολλές άλλες διαδικασίες. Ας κοιτάξουμε μια μεγαλύτερη, πληρέστερη οκτάβα.

ΝΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

………………..

ΣΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

ΣΟΛ ΕΘΝΟΣ, ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Θρησκεία, Γλώσσα, Νόμοι

ΦΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Χρήματα Πιστώσεις, Εμπόριο

Ήθη, Έθιμα, Παραδόσεις

ΜΙ ΠΟΛΗ

Επαγγέλματα, Τέχνες, Βιομηχανίες

ΡΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Συγκομιδή, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Ανταλλαγή αγαθών

ΝΤΟ ΚΟΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Εδώ καταλαβαίνουμε περίπου τι σημαίνουν οι νότες ως τη ΣΟΛ. Αυτά τα επίπεδα ανθρώπινης δραστηριότητας και ποιότητας τα βλέπουμε γύρω μας έστω κι αν δεν τα συλλαμβάνουμε πλήρως. Αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για τις νότες ΛΑ, ΣΙ και ΝΤΟ στην κορυφή.

Ξέρουμε τι θα πει να ανήκεις σ’ ένα έθνος (το Ελληνικό, ας πούμε) αλλά τι ακριβώς σημαίνει να ανήκεις σε μια κουλτούρα ή σ’ έναν πολιτισμό (πχ τον Ινδο-ευρωπαϊκό) ή στην Ανθρωπότητα;

Αυτή είναι μια ανοδική οκτάβα. Υπάρχει βέβαια και η κατιούσα ή καθοδική οκτάβα. Υπάρχει μια ανοδική πορεία, ανάπτυξη, εκλέπτυνση – και αυτή είναι η ανιούσα οκτάβα. Αλλά υπάρχει και καθοδική πορεία, παρακμή, ξεπεσμός. Συχνά μάλιστα φαινόμενα που ανήκουν στην καθοδική πορεία και παρακμή εκλαμβάνονται ως ανάπτυξη, ενώ δεν είναι.

Με την κατιούσα οκτάβα τα έθνη και οι άνθρωποι ξεπέφτουν σε βαρβαρότητα, αρπακτικότητα και άγνοια.

Αρκεί ο άνθρωπος να επιθυμεί να εγκαταλείψει το συνηθισμένο ρόλο του παθητικού θεατή και να "παρακολουθεί" αυτά που συμβαίνουν στον ίδιο και γύρω του.

Αν δεν υπήρχε νόμος του 7, τα πάντα στον κόσμο θα πήγαιναν απευθείας στο τελικό τους σκοπό εξαιτίας όμως αυτού του νόμου, μπορούν να αποκλίνουν. Για παράδειγμα, αν η βροχή άρχιζε χωρίς διακοπή που θα πήγαινε? Θα άρχιζαν πλημύρες που θα κάλυπταν τα πάντα. Εάν ένας σεισμός αρχίσει θα συνεχιστεί επ' αόριστον. Λόγω του νόμου του επτά σε κάθε ημιτόνιο η δράση αποκλίνει. Δεν ακολουθεί ευθεία γραμμή.

Ο νόμος εξηγεί επίσης γιατί δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές στη φύση.

Τα πάντα στη ζωή και στον οργανισμό μας βασίζονται σε αυτό το νόμο.

Την ίδια στιγμή, ο νόμος εξηγεί ότι αν ξέρεις πώς και σε ποια στιγμή μπορούμε να δώσουμε ένα επιπλέον σοκ σε μια οκτάβα αυτή μπορεί να κρατήσει τη γραμμή ευθεία.

Τώρα ας πάρουμε ένα φυσικό φαινόμενο ‒ το μεγάλωμα ενός φυτού ή δέντρου.

Η διαδικασία ξεκινά με τον σπόρο (αν και άλλοι λένε πως ξεκινά με το δέντρο που είναι η πληρέστερη μορφή ‒ Αριστοτέλης) : σιτάρι, μήλο, βελανίδι.

Ο σπόρος είναι η βασική ΝΤΟ. Μέσα στον σπόρο υπάρχουν ήδη οι δυνάμεις με τις οποίες θα αναπτυχθεί. Όμως χρειάζεται κατάλληλο έδαφος: ΡΕ.

Το έδαφος ετοιμάζεται (ή στη φύση είναι ήδη έτοιμο) και ο σπόρος φυτεύεται: ΜΙ. Αυτά είναι κάπως αβέβαια στάδια. Τώρα είναι η περίοδος αναμονής όπου λειτουργούν οι δυνάμεις και τα στοιχεία της φύσης, οι οργανικές ουσίες στο χώμα και το νερό: αυτό είναι το διάκενο ή ημιτόνιο. Αν όλες αυτές οι ενέργειες λειτουργήσουν τότε θα υπάρξει βλάστηση. Αν όχι, η όλη διαδικασία σταματά. Υποθέτουμε πως οι ενέργειες όλες λειτουργούν ευνοϊκά.

Ακολουθεί το ξεφύτρωμα με το νεαρό βλαστάρι στη νότα ΦΑ. Το φυτό αναπτύσσεται κάνοντας στέλεχος (σιτάρι) ή κορμό με κλαδιά και φυλλωσιές (δέντρο) και φαίνεται καθαρά τι είναι ‒ σιτάρι, μηλιά, βελανιδιά: είναι η ΣΟΛ..

Εδώ υπάρχει σιγουριά τώρα καθώς η ταυτότητα, η φύση του φυτού παρουσιάζεται ξεκάθαρα. Μετά έρχεται το κάρπισμα στη ΛΑ: σε μερικά φυτά παρουσιάζεται αμέσως ο καρπός (στάχυ στο σιτάρι, καρπός στην κουμαριά κλπ) σε άλλα ο ανθός (μηλιά κλπ). Στη ΣΙ έχουμε την ωρίμανση. Η συνέχεια εξαρτάται από τις περιστάσεις: ο ώριμος καρπός μπορεί να πέσει στο έδαφος και να χαθεί· μπορεί να φαγωθεί από πουλιά ή ζώα· ή να μαζευτεί από τον άνθρωπο που θα τον φάει ή θα τον χρησιμοποιήσει σαν σπόρο πάλι. Έτσι σε κάθε περίπτωση μπορεί ξεκινήσει μια νέα Οκτάβα. Για τον ίδιο τον καρπό είναι ένα είδος θανάτου που όμως οδηγεί σε νέα ζωή.

ΝΤΟ ΧΡΗΣΗ

Ημιτόνιο ެ Περιστάσεις

ΣΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ

ΛΑ ΑΝΘΟΣ, ΚΑΡΠΙΣΜΑ

ΣΟΛ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (κορμός, κλαδιά)

ΦΑ ΞΕΦΥΤΡΩΜΑ

Ημιτόνιο ެ Φυσικές ενέργειες

ΜΙ ΦΥΤΕΥΜΑ

ΡΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΝΤΟ ΣΠΟΡΟΣ

Παρόμοια διαδικασία βλέπουμε και στο κτίσιμο μιας οικοδομής. Αρχίζει με την ιδέα ή επιθυμία για μια κατοικία, εργοστάσιο, αποθήκη, γραφεία κλπ : Αυτή είναι η ΝΤΟ. Στη ΡΕ βρίσκεται το κατάλληλο οικόπεδο. Εδώ θα γίνουν τα χωματουργικά και η εκσκαφή για θεμέλια· παλιά έσφαζαν ένα κόκορα κι έκαναν αγιασμό: η ΜΙ. Όλα αυτά όμως είναι αβέβαια και επισφαλή. Τώρα χρειάζεται η αρχιτεκτονική μελέτη που θα εφαρμοστεί και ο συντονισμός όλων των εργασιών ‒ η γνώση της οικοδομικής τέχνης που εισέρχεται στο ημιτόνιο.

Τώρα γίνεται το καλούπωμα: η νότα ΦΑ. Ακολουθεί το κτίσιμο: πέφτουν μπετά για τον σκελετό και κτίζονται τοίχοι με τούβλα - ή ό,τι άλλο: αυτή είναι η ΣΟΛ και τα δύσκολα έχουν περάσει. Ο χαρακτήρας του κτιρίου είναι φανερός. Έτσι έρχονται τα τελειώματα: σύνδεση με δίκτυα, επιχρίσματα, γυαλίσματα. Στη ΣΙ γίνονται τα τελικά καθαρίσματα και το κτίριο είναι ετοιμοπαράδοτο. Περιμένει την τελική φάση οπότε θα χρησιμοποιηθεί. Με το διάκενο μπαίνει η εγκατάσταση - έπιπλα ή μηχανήματα ή ό,τι άλλο ανάλογα με τη χρήση που θα κάνει ο κάτοχος: έτσι το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, εργοστάσιο ή κάτι άλλο και εδώ αρχίζει μια άλλη οκτάβα.

ΝΤΟ ΧΡΗΣΗ

Ημιτόνιο ެ Εγκατάσταση - ανάλογα με την επιθυμία του κατόχου

ΣΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ‒ ΕΤΟΙΜΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

ΛΑ ΤΕΛΕΙΩΜΑ, ΔΙΚΤΥΑ κλπ

ΣΟΛ ΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

Μπετά, σκελετός, τοίχοι

ΦΑ ΚΑΛΟΥΠΩΜΑ

Ημιτόνιο ެ Εφαρμογή Μελέτης, συντονισμός

ΜΙ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ

Εκσκαφή, θεμελίωση

ΡΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

ΝΤΟ ΙΔΕΑ/ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

κατοικία, εργοστάσιο κλπ

Μπορούμε να παρατηρήσουμε στην ανθρώπινη δραστηριότητα πώς οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν ένα πράγμα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Σήμερα η επιστήμη καταλαβαίνει ότι στο σύμπαν δεν βασιλεύει η αταξία και το χάος αλλά η τάξη, μια τάξη τόσο αρμονική που είναι ασύλληπτη για τη δική μας περιορισμένη κατανόηση. Υπάρχει μια νομοτέλεια στην οποία τα πάντα υπακούν μέσα από κοσμικούς νόμους.

Χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι σοφοί, παρατηρώντας τη Φύση, ανακάλυψαν ότι όλα τα φαινόμενα, από το πολύ μικρό μέχρι το πολύ μεγάλο, όλες οι διαδικασίες και εκδηλώσεις, αλλά και η ίδια μας η ζωή, τόσο η βιολογική όσο και η ψυχολογική, παρουσιάζουν πάντοτε κατά την πραγματοποίησή τους επτά ανεξάρτητες όψεις.

Ονόμασαν λοιπόν αυτή την πραγματικότητα «νόμο των επτά όψεων κάθε ολοκληρωμένου φαινομένου» ή απλά «νόμο του επτά».

Προκειμένου η πολύτιμη αυτή γνώση να μη χαθεί, αποτυπώθηκε σε ορισμένα γνωστά φαινόμενα, όπως ο ήχος, με τη δημιουργία της κλίμακας (νόμος της οκτάβας), το φως, με τα επτά χρώματα του φάσματος κοκ.

«Ακόμη και ο τρόπος που διαιρούμε το χρόνο, δηλαδή η διαίρεση των ημερών της εβδομάδας σε εργάσιμες μέρες και σε Κυριακές (…) αλλά και βιβλικός μύθος της δημιουργίας του κόσμου σε έξι μέρες και της έβδομης μέρας κατά την οποία ο Θεός αναπαύτηκε από τα έργα του, είναι επίσης έκφραση του νόμου της οκτάβας ή μια ένδειξή του, αν και ατελής» (Γ. Ι. Γκουρτζίεφ).

Ο Γ.Γκουρτζίεφ και ο Π. Ουσπένσκυ έχουν περιγράψει στη δική τους μελέτη την οκτάβα της Δημιουργίας με τον ακόλουθο τρόπο.

Θα την αναφέρουμε απλώς χωρίς να επεκταθούμε περισσότερο. (Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει το βιβλίο Τέταρτος Δρόμος και Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού του Π. Ουσπένσκυ).

ΝΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ (ΟΥΣΙΑ)

Ημιτόνιο ެ Νοημοσύνη, Βούληση

ΣΙ ΑΙΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΕΣ

ΛΑ ΓΑΛΑΞΙΕΣ

ΣΟΛ ΗΛΙΟΣ

ΦΑ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Ημιτόνιο ެ Οργανική Ζωή

ΜΙ ΓΗ

ΡΕ ΣΕΛΗΝΗ

ΝΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ

Μια άλλη οκτάβα είναι αυτή της τροφής στον άνθρωπο που αναφέρεται λεπτομερώς στην Ινδική επιστήμη της ιατρικής την Ayur Veda.

Εδώ η τροφή που εισέρχεται στο σώμα μετατρέπεται σε κάθε στάδιο σε μια λεπτότερη ουσία

ΝΤΟ ΤΡΟΦΗ

Ημιτόνιο

ΣΙ ΧΥΛΟΣ

ΛΑ ΑΙΜΑ

ΣΟΛ ΜΥΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

ΦΑ ΛΙΠΟΣ

Ημιτόνιο

ΜΙ ΟΣΤΑ

ΡΕ ΝΕΥΡΑ

ΝΤΟ ΣΠΕΡΜΑ

Αυτά τα στάδια τροφής λέγονται στα Σανσκριτικά Dhatus και κάθε ένα από τα επτά έχει μια ορισμένη θέση στην όλη οικονομία του ανθρώπινου σώματος και έχει να επιτελέσει συγκεκριμένες λειτουργίες που σχετίζονται και αλληλοσυνδέονται με τα υπόλοιπα Dhatus και τις λειτουργίες τους.

Κάποιο πρόβλημα σε οποιονδήποτε από τους επτά ιστούς θα επιφέρει ανισορροπία σε όλους τους επόμενους, και δεν πρόκειται να διορθωθεί εφόσον η αρχική διαταραχή παραμένει αθεράπευτη.

Θρεπτικός χυλός - rasa dhatu

Πρόκειται για το θρεπτικό μέρος της τροφής που απορροφάται από το πεπτικό σύστημα με τη μορφή του "χυλού". Αυτό είναι το πρώτο από τα επτά Dhatus και επειδή ακριβώς είναι το αρχικό σκαλί στην οκτάβα της τροφής, εάν κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το στάδιο, τότε όλοι οι υπόλοιποι ιστοί θα έχουν κάποιο πρόβλημα. Η τροφή εισέρχεται στο σύστημα και κάτω από την επίδραση της "φωτιάς" που εδρεύει στο στομάχι και την αρχή του λεπτού εντέρου, διασπάται σε χυλό και αποτελεί τον πρώτο από τους επτά ιστούς και ταυτόχρονα ότι απομείνει, δημιουργεί τα κόπρανα, που θα αποβληθούν.

Αίμα - rakta dhatu

Είναι το αίμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών σε όλα τα μέρη του σώματος, αλλά και για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων. Είναι ο μόνος ιστός που είναι συνεχώς σε επαφή με όλα τα κύτταρα του σώματος.

Το αίμα περιέχει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, αντισώματα, θρεπτικά υλικά, και ένα πλήθος ακόμα από ουσίες, απαραίτητες για τη ζωή του ανθρώπου. Ο χυλός κάτω από την επίδραση του πυρός που εδρεύει στο ήπαρ διασπάται και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν αίμα και σε βλέννη η οποία και αποβάλλεται από τους βλεννογόνους.

Μυϊκός ιστός - mamsa dhatu

Είναι ο μυϊκός ιστός του σώματος που αφ΄ενός καλύπτει και προστατεύει διάφορα ζωτικά όργανα, αφ΄ετέρου κινεί το σκελετικό σύστημα αλλά και όλα τα όργανα που παρουσιάζουν κινητικότητα (καρδιά, στομάχι, έντερο, κλπ). Το αίμα κάτω από την επίδραση του πυρός διασπάται και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν μύες και δημιουργεί το μυϊκό ιστό και σε χολή, που μέσω του ήπατος και των χοληφόρων οδών αποβάλλεται μέσα στο πεπτικό σύστημα.

Λιπώδης ιστός - medas dhatu

Είναι ο λιπώδης ιστός του σώματος που αποτελεί την αποθήκη ενέργειας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τροφοδοτήσει τους υπόλοιπους ιστούς. Εκτός από αποθήκευση ενέργειας την οποία θα χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος σε "ώρες ανάγκης" λειτουργεί και σαν λιπαντικό μέσο για τη σωστή κίνηση του σώματος, αλλά και σαν μονωτικό μέσο για να προφυλάσσει το σώμα από το υπερβολικό κρύο και τη ζέστη. Ο μυϊκός ιστός κάτω από την επίδραση του πυρός διασπάται και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν λίπος και δημιουργεί το λιπώδη ιστό και σε εκκρίσεις που αποβάλλονται από διάφορα σημεία του σώματος (όπως είναι τα δάκρυα από τις άκρες των ματιών, η κυψελίδα - κερί των αυτιών, κλπ).

Οστίτης ιστός - asthi dhatu

Τα οστά σχηματίζουν διάφορες προστατευτικές κοιλότητες όπου προφυλάσσονται τα ευαίσθητα όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες και φυσικά υποστηρίζουν την όλη δομή του σώματος και συντελούν στη μετακίνησή του μέσα στο χώρο. Ο λιπώδης ιστός κάτω από την επίδραση του πυρός διασπάται και δημιουργεί τα οστά και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν οστίτης ιστός και σε ιδρώτα που αποβάλλεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος.

Νευρικός ιστός - majja dhatu

Με τον όρο αυτόν υπονοείται ο νευρικός ιστός που σχηματίζει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το περιφερικό νευρικό σύστημα, αλλά εδώ ανήκει και ο μυελός των οστών που παράγει τα διάφορα συστατικά του αίματος. Ο ιστός αυτός, στην μεγάλη του πλειοψηφία είτε είναι κλεισμένος μέσα σε οστά, είτε περιβάλλεται από οστά. Ο οστίτης ιστός κάτω από την επίδραση του πυρός διασπάται και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν μυελός των οστών που περικλείεται μέσα στα οστά και σαν νευρικός ιστός (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) που επίσης περικλείεται από τα οστά του κρανίου. Τα απόβλητα αυτού του σταδίου είναι οι τρίχες του κεφαλιού και του σώματος και τα νύχια.

Σπέρμα - sukra dhatu

Εδώ ανήκει το σπέρμα αλλά και το ωάριο στη γυναίκα, είναι δηλαδή ο ιστός που είναι υπεύθυνος για την αναπαραγωγή του ανθρώπου. Ο νευρικός ιστός και ο μυελός κάτω από την επίδραση του πυρός μετατρέπεται σε σπέρμα στον άνδρα και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο δημιουργώντας τον ιστό που θα αναπαράγει το ανθρώπινο είδος. Το απόβλητο αυτού του σταδίου είναι το ελαιώδες, λιπαρό σμήγμα που αποβάλλεται από τους σμηγματογόνους αδένες.