Rosie's House

Vanuit Tuchifo (Tumaini Children Foundation) werd ons ook de kans geboden om het Tanzaniaanse schoolsysteem beter te leren kennen. Als leerkrachten (Debby en An) en studenten (Jinke en Myriam) gingen we hier graag op in.

We bezochten drie lagere scholen (overheidsscholen) en gingen in gesprek met leerkrachten en directie. We hoorden en zagen schrijnende situaties:

  • kinderen die met lege maag naar school komen en wiens ouders ook het middageten op school niet kunnen betalen (ze eten dus enkel ’s avonds),
  • klassen met 60-70 kinderen in 1 klas; in een kleuterklas (4-6 jarigen) zelfs 97 kindjes in 1 klas tot met 4 op 1 bank. Geen spelmateriaal binnen, de juf gaat vaak met haar “klasje” buiten, waar stokjes, steentjes en zand gebruikt worden als educatief materiaal
  • steeds minder kinderen slagen in het overheidsexamen voor een diploma lager onderwijs (tot 14 jaar)
  • ramen zonder glas, gaten in het plafond, erbarmelijke toiletten
  • kinderen krijgen nog steeds lijfstraffen
  • 50 euro werkingskosten per maand voor een school met ongeveer 500 leerlingen
  • geen didactisch materiaal voorhanden, behalve zelfgemaakte tekeningen door de leerkrachten
  • in overheidsscholen worden leerkrachten van het lager onderwijs laag en onregelmatig betaald en hebben ze vaak geen enkele opleiding gehad. Dit is vooral problematisch voor het wiskunde-onderwijs. (konden we merken als we ’s avonds huiswerkbegeleiding gaven aan de kinderen in het weeshuis)

Ook hier wil Tuchifo structureel aan werken: naast de secundaire school van Nshupu gaan ze ook een lagere publieke school, Ngyani, steunen op diverse vlakken. De school krijgt een eerste computer met printer, alle leerkrachten krijgen hiervoor ICT-lessen in de computerklas van het weeshuis. De directrice en 3 leerkrachten van de school volgden ook het seminarie over didactische werkvormen voor het wiskunde-onderwijs, georganiseerd door Tumaini voor verschillende lagere en secundaire scholen uit de buurt. Via sponsoring wil men het “eetgeld” van 109 kinderen betalen zodat ook zij niet een ganse dag met lege maag in de klas zitten. Voor 18 € kan een kind een volledig schooljaar 's middags warm eten.

Wil jij ook een bijdrage leveren? Stortingen kunnen op de rekening van Tuchifo (BE96 7512 0653 8605) met vermelding 'Middagmaal'.

Daarnaast gaat Rosie, als weeskind opgegroeid in Tuchifo, en intussen een opleiding voor leerkracht achter de rug, met steun van een sponsor aan het werk in de Ngyani-school. Zij gaat in alle klassen van de lagere school extra wiskundelessen geven.

En dat was dan ook ons tweede project: Rosie’s house.

Rosie kan een huisje huren op de terreinen van de school, een huisje dat al jaren onbewoond was. We hadden welgeteld 3 dagen om het leefbaar te maken. Veel tijd om te zuchten was er dus niet …

Vieze versleten vinyl eruit; deuren eruit en afzagen zodat ze weer gesloten konden worden; muren, deuren, plafond afschuren en afwassen, en dan verven maar … En we leerden de betekenis kennen van het spreekwoord: “verven met de borstels die je hebt”😊.

Ondertussen ook een tuintje aanleggen, met bloemen en planten. Hiervoor kwamen Beth, een Canadese vrijwilligster en mama Brian uit het weeshuis ter hulp.

En ’t ging vooruit, zelfs goed vooruit. De schoolkinderen waren bijzonder nieuwsgierig naar die 'mzungu' die onder de verfvlekken zaten, we werden steeds heel hartelijk onthaald door hen. De derde dag was er het overweldigende moment dat ze met een twintigtal wilden komen helpen om de laatste deur af te schuren … hartverwarmend voor ons allen.

Lars (14), Thor (12) en Jorunn (10) hielpen waar ze konden, en speelden tussendoor vaak met 3 kindjes die blijkbaar niet op school zaten. Ze stelden er zich vragen bij … tja, leeftijd speelt echt geen rol als je het hart op de juiste plaats hebt. We deden navraag en toen bleek dat deze 3 kindjes in vreselijke armoede leefden, met een alleenstaande zieke mama die geen geld en dus geen eten noch deftige kledij had voor de kindjes waardoor ze niet naar school konden. Na een huisbezoek besliste mama Dee dan ook dat Tuchifo het nodige zal doen: medische zorg voor de mama en het schoolgeld voor de 3 broertjes zullen door Tuchifo betaald worden.

RosiesHouse1.mp4
RosiesHouse2.mp4
media.io_20190717_124157 (1).mp4