Digitalna pismenost

Digitalna pismenost znači posedovanje veština koje su nam potrebne za život, učenje i rad u društvu u kome se komunikacija i pristup informacijama sve više odvija putem digitalnih tehnologija kao što su internet platforme, društveni mediji i mobilni uređaji.

Western Sydney University, novembar 2020.
edukativnium

Edukativni um

edukativni um

Projekat učenica Medicinska škole sa domom učenika "Sestre Ninković" u Kragujevcu.

O projektu

---------------

Projekat je nastao kao rezultat razmišljanja i istraživanja na temu digitalne pismenosti.

Sajt obuhvata izabrane teme koje doprinose povećanju digitalne pismenosti, kako učenika, tako i njihovih roditelja, nastavnika...

U vremenu ekspanzije korišćenja digitalnih tehnologija, kao i hiperprodukcije digitalnih sadržaja, da bi se se stiglo do digitalne pismenosti, potrebno je krenuti od osnovnog digitalnog pravopisa.

---------------

Veb sajt je objedinio sadržaje u obliku kratkih, digitalnih i printabilnih formi (posteri, flajeri, ček liste, kvizovi...) potrebnih za sticanje znanja i interaktivno savladavanje digitalne pismenosti.

---------------

Predstavljene su osnove informatičke pismenosti (digitalni pravopis), Informaciona pismenost: Digitalni otisak, Zaštita na mreži, Digitalno nasilje; Kritičko razmišljanje: Provera pouzdanosti informacija; i naš Urbani rečnik.

Mi smo uočile problem i pokušaćemo da pomognemo da se savladaju osnove digitalne pismenosti.