1. Levensverhaal

Hendrik Voet werd in 1880 in Amsterdam geboren. Hij werd boekbinder

Tjitske Haga werd geboren op 3 dec. 1886 in Meppel. Als kind verhuisde ze viaLeeuwarden en Groningen naar Amsterdam.

Zij trouwden op 22 mei 1912 in Amsterdam. Ze woonden op de Eerste Breeuwerstraat 8 III a. 

Amsterdam had toen al een elektrisch net, riolering en waterleiding.

Zij hebben de Eerste Wereldoorlog meegemaakt. Hebben ze daar veel van gemerkt? Vast wel van de voedseltekorten die daardoor ontstonden. 

In begin 1916 vond een overstroming plaats rond de Zuiderzee. Ook in de buurt van Amsterdam. Hadden ze er last van? Leefden ze mee? Werden er collecten voor gehouden?

In 1916  verhuisden ze naar Schiedam. Ze hadden toen twee kinderen, Catharina en Henk.

In 1917 vond in Amsterdam het aardappeloproer plaats, als gevolg van de voedseltekorten in de eerste Wereldoorlog. Ze kregen in Schiedam nog een kind, dat jong overleed. Op 24-10-1918 is het gezin bij haar broer Jochem ingetrokken.

Daar werd dochter Klaske Arendina [Dien] geboren.

Hendrik overleed op 24 aug. 1921 in Amsterdam

Tjitske bleef dus achter met drie kleine kinderen. Ze kreeg een klein pensioen, en vulde als werkster het huishoudbudget aan. 

In 1928 verhuisde ze weer naar Amsterdam: Hudsonstraat 16 I(1928), Davisstraat 45 I(1937), Magelhaenstraat 8 II (1939).

Vanaf 1929 was het de tijd van de crisis. 

Van 4 tot 9 juli 1934 is er een oproer in Amsterdam, vooral in de Jordaan maar ook elders in Amsterdam en andere Nederlandse steden ("Jordaanoproer"). Er vallen 6 doden en 47 gewonden.

In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog, maar Nederland deed nog niet mee. Wel was er mobilisatie, en zoon Henk moest opkomen. Op 10 mei 1940 overviel het Duitse leger Nederland. Van de eerste 5 dagen van de oorlog merkte Amsterdam niet veel. De regering en de koningin vluchtten naar Engeland. Hoe vond zij dat? Vrij vlug begon de vervolging van de Joden, en in Amsterdam vond de Februaristaking plaats, als protest tegen de joden vervolging. Heeft zij mee geleefd? Had zij een clandestiene radio? Kende zij mensen die er een hadden, en zo op de hoogte bleven van het nieuws? Haar zoon Henk werd opgeroepen om in Duitsland te werken. Gezagsgetrouw als hij was ging hij. Toen zijn dochter overleed kreeg hij weer verlof, waarvan hij deze keer niet terugkeerde, maar onderdook. In 1944 begon de hongerwinter, waar Amsterdam zwaar onder leed. Wat voor invloed had het op haar? Ook in 1944 vond de Vrijmaking plaats. De Gereformeerde Kerk scheurde in tweeën. Voor haar was dit extra pijnlijk, want haar kinderen kozen verschillend.

In 1949 raakten we Indonesië kwijt. Maakte ze zich daar druk om?

Na de Tweede wereldoorlog ging ze in de Columbusstraat 1 III wonen. Daar heeft kleinkind Henk Voet nog een jaar bij haar gelogeerd, om het lager onderwijs te kunnen volgen (ongeveer 1952).

In de tijd na de Tweede Wereldoorlog bleek dat elk van haar kinderen, en sommige van haar kleinkinderen, de erfelijke nierziekte van haar man hadden geërfd. Dit bleek het eerst bij Catharina, in het begin van de jaren 50. Ze overleed in 1959. En Dien overleed in 1972. Het moet haar veel verdriet hebben gedaan.

 Van 1964 tot haar overlijden woonde ze in Huize Patrimonium, Jan Tooropstraat 4 in Amsterdam. 

Ze is overleden op 21 nov. 1987 in Amsterdam. Ze was meer dan 66 jaar weduwe geweest.

Om haar leven te kunnen plaatsen moeten we ook weten welke kranten ze las. De Standaard? Later Trouw?

Een aantal foto's staan in de subpagina Foto's.