TyönVirtaa -tietoa työllisyydesta

Duunistep -hankkeen osana toteutetaan selvitys "ei-yritysmäisistä" –työmarkkinoista. Selvitys tunnistaa muun kuin työllistävän yrityssektorin potentiaalia työllistää työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia. Näissä painotus henkilöyrityksissä, jotka eivät käytännössä palkkaa uutta työvoimaa, mutta tarvitsevat lisää henkilöresurssia satunnaisesti tai säännöllisesti sekä kotitaloudet, jotka ostavat palkallista ja lyhytaikaista työtä.

DuuniStep - askel eteenpäin


Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston ja Saarijärven kaupungin yhteistyössä toteuttama DuuniStep -kehittämishanke tukee alueen työllisyyttä ja luo ratkaisuja kohtaanto-ongelman selättämiseksi. Tutustu DuuniStep -hankkeeseen kotisivuilta

Piilotyöpaikoilla tarkoitetaan työpaikkoja, jotka eivät ole avointen työpaikkojen joukossa. Sitra arvioi määrän olevan jopa 70 – 80 % työpaikoista. Piilotyöpaikkojen lisäksi on paljon piilossa olevaa työn tarvetta, joka ei realisoidu aktiiviseksi työn ja palvelujen kysynnäksi. Kotitaloudet voivat tarjota työtilaisuuksia, samoin järjestöt ja yhdistykset, yhteisöt ja muut ei tyypilliset työllistäjät.

      • Väestön ikääntyminen lisää myös palvelujen tarvetta ja muuttaa niiden rakennetta. Yli 65 vuotiaiden asuntokuntia Saarijärvellä on 43 %. Luku on yllättävä, sillä väestöllisesti ikäryhmä edustaa vain 30% väkiluvusta. Ikääntyvien asuntokuntien määrä kasvaa nopeaa vauhtia, sillä yli 60 – 64 –vuotiaat ovat kunnan suurin ikäluokka.
      • Noin 200 miljoona euroa veronalaisesta tulosta palkka- ja eläketulon määrä Saarijärvellä on lähes 160 miljoona euroa. Se on samaa kokoluokkaa, kuin kaikkien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto.
      • Pientaloissa saarijärveläisistä asuu 80,5 %, rakennettuja kiinteistöjä yli 4 000 kappaletta.
      • Vuonna 2016 elinkeinoharjoittajien verotettava tulo oli n. 9 miljoona euroa, veroja maksoin kaikkiaan 271 elinkeinonharjoittajaa. Muiden yhtiömuotojen (Oy, Ky...) liikevaihto oli n. 150 miljoona euroa ja tulos ennen tappioita 10 miljoona euroa.
      • Tiesittekö, että 30-luvulla kolmasosa työvoimasta oli kotitalouksien palkkaamia. 2010 – luvulla kotitalouksien teettämän palkkatyön määrä on alle yhden prosentin. Kotitaloustyön kansallinen arvo on 100 miljardia euroa. Bruttokansantuote samaan aikaan oli 216,1 miljardia euroa (tilastokeskus).

Tulosten hyödyntäminen ja jatkotoimien suunnittelu

    • Duunistep –hankkeen sisällä, hankkeen toimenpiteiden ja niiden painostusten suuntaamiseen (uudet työllistäjäryhmät, yrittäjyys?)
    • Pohjaa tarjonnan kehittämiseksi; uudenlaiset tuotteistukset, palvelun- ja ansainnan mallit…
    • Uudet työllistymisen yritystoiminnan aihiot
    • Voiko ”silpputyöstä” rakentua kokonaisuuksia, jos kentän tarve tunnetaan?
    • Kuinka ”silpputyöstä” viestitään, kuinka pinistä puroista syntyy edes kohtalainen virta?
    • Tietoa työllisyystoimijoille, työn välittäjäorganisaatioille sekä tukipalvelujen tarjoajille, millaisia palveluja tarvitaan madaltamaan työtilaisuuksien ja toimeksiantojen saannin kynnystä (laskutus, vähennysten suorittaminen…), työpalvelujen hankinnan kynnyksen madaltaminen
    • Kotitalousvähennyksen käytön helpottaminen ja sitä kautta työtilaisuuksien lisääntyminen
    • Harmaan talouden (pimeä työ) vähentäminen, sillä kotitalousvähennyksen hyödyntäminen tekee laillisen työllistämisen kilpailukykyiseksi pimeän työn rinnalla. (Pimeän työn paikalliset veromenetykset on noin. 12 m€ kansallinen arvio -> vaikutus kohdealueelle).

Tiivistelmä

duunistep_liite_weppisivuille_tiivistelma_01.pdf

Selvitys toteutetaan elokuun 2019 loppuun mennessä, tiivistelmä tuloksista löytyy näiltä sivuilta.

Toteuttajan yhteystiedot: Visa Törmälä visa.tormala@crenoco.fi 050-5446638

Jätä vinkki tai ehdotus, mitä asioita selvitykseen voitaisiin lisätä - kiitos!


Kuvat: Saarijärven museo