דיקור סיני ועיסוי רחם    

   אוריה עזאני   0526900929

כול האמור באתר הוא בגדר המלצה בכול בעיה רפואית יש להיוועץ עם הרופא המטפל

 חיזוק המערכת החיסונית בחורף

החורף ע"פ התפיסה של הרפואה הסינית הוא זמן של יין Yin  , זהו זמן בו הדברים מתכנסים פנימה. בטבע גזע העץ מתכווץ, וכמו העץ גם האדם מתכווץ ומתכנס לביתו אל החום לאגור ולשמור על אנרגיות חיוניות, הוא צריך להשקיע זמן בפיתוח המודעות הפנימית, בסובלנות הקשבה לעצמו ולזולת וכל זאת כדי להתאים את התנועה של הפנים לחוץ, ולכוון את התודעה לקראת האביב שזה זמן פריצה.

 

ב Nei Ching  הספר הסיני הידוע כתוב על עונת החורף : " חודשים של סגירה ואחסון. ..צריך ללכת לישון מוקדם ולקום מאוחר. כל דבר צריך להתנהל לפי אור השמש, כדי לבצע את רצון השמים ולהתחבא בתוך עצמנו, להמנע מקור ולחפש חמימות, לא לתת לצ'י לברוח דרך העור.." .

 

ברפואה הסינית המושג המתאר את המערכת החיסונית נקרא וואי צ'י Wei Qi   כלומר : הצ'י המגן, זוהי המערכת המגנה מפני פולשים חיצוניים שנקראים גם פטוגנים חיצוניים מחוללי מחלה כגון : רוח, קור, חום, יובש, לחות וחום קיץ.

המערכת תפקידה להגן עלינו כל הזמן כל השנה ובכל העונות מוירוסים חיידקים וטפילים המסתובבים סביבנו.

 

מערכת חיסון חלשה יכולה להיות תוצאה של שלוש סיבות עיקריות:

1. תורשה – איזה כיף שאפשר להאשים את אבא ואמא . אנשים אלו מסיבה כזו או אחרת נולדים עם מערכת חיסונית חלשה.

2.אורח חיים – לחץ, תזונה לקויה, חוסר פעילות ספורטיבית, עודף פעילות ספורטיבית, זיהום אוויר ועוד.. מחלישים את המערכת החיסונית.

3.תרופות מסויימות מדכאות ומחלישות את המערכת החיסונית.

 

רוח כמחולל מחלה-

לפי הראיה של הרפואה הסינית חיזוק המערכת החיסונית כשם שרוח נוטה להופיע בטבע בחלקים העליונים של העץ, שם היא מנשבת בין העלים, כך היא תוקפת את בני האדם, בחלקים העליונים של הגוף משמע: צוואר עיניים אוזניים גרון עורף כתפיים ובית חזה.

 

ואכן רוב הסימפטומים של התקררות יהיו ויופיעו בחלקים העליונים של הגוף/פנים משמע: שיעולים, אף מנוזל, דמעות, כאב גרון, כאבי שרירים, קשיון העורף, כאבים בבית החזה.

במצב זה בו רוח חדרה לגוף חשוב לייזע את המטופל, לתת לו להתלבש בשכבות של בגדים מתחת לשמיכת פוך כדי להזיע את הפטוגן החוצה ובכך לסלקו מהגוף דרך נקבוביות העור, אם המטופל לא מזיע אפשר לחשוב על צמחים מייזעים, וכמובן להרבות בשתית נוזלים.

חשוב כרפואה מונעת להצטייד בצעיף בחורף במיוחד אלו עם הנטייה לחולשה באזור העורף והצוואר. הסינים המכירים את הרוח השובבה יצרו את הצוורון הסיני המוכר, הצוורון הסיני הוא כמו גגון המגן על העורף / גרון מפני הרוח המנשבת.

אם כך רוח כפטוגן שחדר דרך נקבוביות העור יוצא גם דרך שם. במצב זה אפשר גם לעשות כוסות רוח, כוסות הרוח שואבות את הרוח החוצה במקרים שבו הרוח נכלא בגוף נקבוביות ההזעה נסגרו והמטופל לא מזיע, והרוח כתוצאה מכך כלואה בגוף ולא מוצאת פתח להשתחרר החוצה. השאיבה של הרוח דרך הוואקום שכוסות הרוח יוצרות עוזרת לשאוב/לינוק החוצה את הרוח שחדרה לגוף.

 

קור כמחולל מחלה -

באופן כללי קור מחליש את המערכת החיסונית, לפחות לפי התפיסה של הרפואה המשלימה,ברפואה הסינית קור מאט תהליכים, יוצר כיווץ ובכך מחליש את תנועת הגוף הזקוקה לחום על מנת לעשות הנעה והתמרה של מזון ונוזלים, ובכלל זה האטה של הצ'י המגן. לכן בחורף חשוב לשמור על חום גוף סביר.

 

ההמלצות של הרפואה הסינית / רפואה משלימה לאורח חיים נבון בזמן החורף יכלול:

1.תזונה פשוטה וקלה דגנים מלאים קטניות זרעים ואגוזים, הבישול יהיה על להבה קטנה ולאורך זמן.

2.להשתדל לא לאכל מזונות חריפים ומטובלים יותר מידיי, אלה פותחים את הנקבוביות והרוח נכנסת פנימה.

(אולי בגלל זה סבתא הזהירה אותנו לא לצאת החוצה אחרי מקלחת בחורף כשהנקבוביות פתוחות?)

מזונות חריפים ומטובלים מומלצים בזמן התקררות.

3.תה עם קינמון וג'ינג'ר מומלץ עם הסימנים הראשונים להתקררות, תה צא'י מסלה מעולה גם כן בזמן התקררות בשלבים הראשונים כמו חולשה צמרמורות ותחושת קור פנימי, במיוחד כשאין עוד סימני חום או תחושת חום בגוף, כשיש חום גבוה ורוצים לקרר את הגוף מים רותחים מושרים עם עלי נענע ו/או מנטה יעשו עבודה מצויינת.

4.לנוח.

5.לאוורר את החדר- לאפשר סירקולציה של צ'י ואוויר חדשים.

6.תזונה מחממת כרפואה מונעת בכמות מתונה גם באה בחשבון. תבלינים כגון: שום, בצל, פלפל חריף.

7.ויטמין C   :פירות הדר, פלפל אדום, גויאבה, עגבניה, קווי, תותים לא מרוססים.

8.מזונות המכילים אבץ שמחזק מערכת חיסונית כגון : דגנים מלאים, שקדים, גרעיני דלעת, קטניות וביצים.

 

יש להזהר ממזונות שיוצרים ליחה שחוסמת את הפתחים: אף, סינוסים, אוזניים, ריאות כגון:

בוטנים, תפוזים וקלמנטינות , מוצרי חלב, סוכר לבן, קמח לבן. מנסיוני האישי באם אתם סובלים משיעול עם ליחה, ראשית השמיטו את המזונות שיוצרים ליחה, על מנת להקל על הגוף להתחזק.

 

צמחים שיכולים לעזור בזמן התקררות או צמחים שמחזקים את המערכת החיסונית :

קורנית- לשיעול (יותר עם ליחה צהובה), לקוצר נשימה, ברונכיט, אסטמה, כאבי בטן. צמח אנטיבקטריאלי, אנטיפטריתי, מכייח, נוגד עוויתות, נוגד שיעול, הופך ליחה לנוזל ועוזר בהוצאתה החוצה.

יש לעשות חליטה מהצמח ולשתות 3-5 פעמים ביום. לא מומלץ להמתיק בסוכר כדי לא ליצור ליחה.

סמבוק שחור- הפרחים יעילים לשיעול, הצטננות, צרידות ושפעת. הוא אנטיויראלי, מגביר הזעה, נוגד שיעול מכייח. מחזק מערכת חיסונית ואת יכולת הגוף להלחם בוירוסים.

מיץ הפרי, מעכב וירוסים שונים: שפעת, הרפס ועוד..

אסטרגלוס- לחיזוק המערכת החיסונית שהינה חלשה לאורך זמן, צמח מחזק ועדין. פחות רצוי ליטול אותו כשכבר חולים, אלא יותר כרפואה מונעת. מגן על זיהומים של מערכת הנשימה, ברונכיט ואסטמה.

צפורני חתול (אונה דה גאטו) – חוץ מיכולתו לרפא פצעים- כמשחה חיצונית , הצמח הוא גם אנטיוירלי, אנטידלקתי, ומחזק את מערכת החיסון .

שוש קרח (ליקוריץ) – לדלקות במערכת הנשימה, מקל על שיעול מאסטמה ,ברונכיט, אלרגיה או הצטננות. זהירות במצבי יל"ד או בצקות. בקשו צמח ללא DGL

וגם: אכיניצאה, אשווגנדה, גינסנג' סיבירי, בהתאמה אישית לפי מצבו הבריאותי של כול מטופל בנפרד.

 

תמציות אתריות של שמנים:

במבער- טפטפו טיפה של השמנים הבאים: הדס, ברגמוט, תפוז, מנטה, אקיפטוס לימוני.

בחורף אני מטפטפת שתי טיפות של אקיפטוס לימוני במבער ונותנת לריח לטהר את הבית ולהקל על הנשימה.

אם זה לא יום גשום וקר במיוחד אני גם פותחת את חלונות הבית לאיוורור והכנסת צ'י = אנרגיה רעננה.

לילדים עם אסטמה או קשיי נשימה רצוי להשתמש בשמן הדס שהוא יותר עדין ולא אקליפטוס, רצוי במבער או מכשיר אדים, לא רצוי לטפטף על הכרית או הבגד, זה יכול להיות חזק מאוד בריח לילדים ולעשות אותם עצבניים ולהפריע לשינה בלילה, יש לזכור כי חלק מהתמציות האתריות ריחן חזק ויכולות לגרות את מערכת העצבים יתר על המידה.

עיסוי בית החזה בשמנים: רוונסרה, לבנדר, אקליפטוס, הדס, יש לערבב עם שמן בסיס.

* מאחר והרפואה המשלימה מאמינה שכול אדם הוא שונה מחברו גם אם הוא סובל מאותה בעיה בריאותית ולכן כול אדם יקבל טיפול שונה, יש להתייעץ לגבי כול ההמלצות שיתנו במאמר עם איש מקצוע מוסמך שיתאים את הצמחים שמנים המלצות תזונה למצב הבריאותי המיוחד של המטופל.


שיהיה חורף חם נעים ובריא !!

המידע בדף זה אינו מהווה התוויה רפואית .בכול בעיה רפואית או בזמן נטילת תרופות יש להיוועץ עם הרופא המטפל או איש מקצוע .