Samarbete

Skolbibliotekarien + läraren = ökat lärande

Elevernas lärande ökar i relation till hur många timmar bibliotekarie och lärare samarbetar.

Vi som arbetar i skolans värld - oavsett om vi är lärare eller skolbibliotekarier - har stora möjligheter att lära av varandra och leda varandra framåt i gemensamma utvecklingsresor. För att ge eleverna bästa förutsättningar för lärande är dialogen mellan skolbibliotekarie och lärare av stor vikt. Skolbibliotekariens aktiva roll i samarbete med läraren möjliggör att MIK blir integrerad med de arbetsplaner och kursplaner som finns på skolan. Undervisningen i MIK repeteras och kopplas då till ett naturligt sammanhang. Skolbibliotekarien arbetar nära läraren för att integrera och utveckla  MIK relaterad till  ämne och individuell elev.

Samarbetet mellan lärarna och skolbibliotekarien är en förutsättning för god skolutveckling när det gäller MIK. Det är ett gemensamt ansvar för både läraren och bibliotekarien att  se till att eleven får de färdigheter som behövs för att kunna vara digitalt delaktiga i samhället. 

Läs mer: Nilsson, Monica (2007). Informationsfärdighet i praktiken: skolbibliotekarie och lärare i samverkan. Lund: BTJ förlag 

Samarbetsmodeller 

Process och struktur är viktigt för att samarbetet ska fungera. Skolbibliotekarien kan skissa på en mall som stöd för det aktuella samarbetet. Samarbetsstruktur ska vara unik för varje tillfälle och för varje samarbetspartner. Samarbetsplaner fungerar som guide för båda och gör det lätt att kolla upp mål och handlingsvägar under resans gång. Planeringsmallen ser också till att alla inblandade får förståelse för samarbetet och deras roller. Mallen fungerar också som utvärderingsverktyg för framtida samarbete. Planeringsmallen kan då justeras och anpassas efter behov.