DIGITAAL BELEID @ SCOOP

We willen als geëngageerde ICT-ploeg met een positief kritische blik de digitale mogelijkheden maximaal benutten.  Dit om het leerproces te verrijken, de samenwerking te bevorderen en onze werking te optimaliseren en te innoveren.

Om ons digitaal beleid vorm te geven, zijn we aan de slag gegaan met de visie van onze wonderzoekende scholengroep, het strategisch plan van het GO!, de digisprong van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, enkele zorgvuldig geselecteerde kaders die ons een houvast geven en de onderzoeksvragen die uit de diepte-interviews (met leerlingen, leerkrachten, ouders en directies) voortvloeiden.

Zo kwamen we tot 7 teamambities die we graag hieronder verder toelichten.

1 - Eén team ten dienste van elke school

We kiezen voor een gecentraliseerde werking zodat we de talenten en expertise van elke collega in alle scholen ten volle kunnen benutten.  Om dit mogelijk te maken, gebruiken we een ticketsysteem waaruit we analyses kunnen trekken om onze werking bij te sturen. Daarnaast krijgt elke collega de kans om diens kennis verder uit te bouwen binnen een project (bv. automatisatie van het gebruikersbeheer, risicomanagement, innovatieve leeromgevingen,...). 
In elke school gelden dezelfde standaarden op vlak van infrastructuur waardoor elke collega ook in elke school inzetbaar is.  Toch blijft een "bekend ICT-gezicht" belangrijk.  We houden hier rekening mee door een vaste planning als basis te gebruiken en deze aan te passen naargelang de noden op dat moment alsook door projectplanning.  

We werken in elke school met 2 vaste aanspreekpunten:

Technisch/Pedagogisch:

en dit in samenwerking met het ICT-team van SCOOP.

Smartschool/Skore:

2 - Technische standaardisatie over alle scholen heen

Het infrastructuurpark en het beheer ervan zijn vereenvoudigd en gestandaardiseerd. Dit betekent dat elke ICT-coördinator alle scholen kan helpen en dat ze elkaar ondersteunen. Omdat alle mobiele apparaten in een centraal beheerportaal zitten kan er ook op afstand hulp worden geboden. Deze werkwijze maakt het mogelijk om processen te automatiseren. Een nieuw personeelslid wordt automatisch gekoppeld aan de toepassingen, documenten, mailboxen, printers, enzovoort die nodig zijn om hun dagelijkse taken uit te voeren.
Klik hier voor het overzicht van de afspraken per onderwerp.
Klik hier voor het overzicht van ons infrastructuurpark en de automatisatieprocessen (interne link).

3 - SCOOP en haar scholen zijn digitaal georganiseerd

MS Teams is het centrale platform voor interne samenwerking tussen de centrale diensten van SCOOP en de scholen. We werken samen aan één document dat op één centrale online locatie staat. Dit voorkomt onnodig mailverkeer en verschillende versies van hetzelfde document.
Om dit te realiseren hebben we een uniforme structuur uitgetekend in MS Teams die voor elke school gelijk is. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om handelingen te automatiseren en efficiëntie te verhogen.
Elke afdeling van de centrale diensten van SCOOP zoekt naar de meerwaarde die digitale tools kunnen bieden. Zo heeft elke afdeling haar eigen specifieke digitale tools gekoppeld aan de MS Teams omgeving. Dit zorgt ervoor dat medewerkers snel de juiste weg naar de tools vinden en het overzicht bewaard blijft. 

Scholen kiezen zelf welke digitale toepassingen ze gebruiken om hun onderwijs te versterken en om intern samen te werken. Vanuit de ICT-dienst ondersteunen we hen bij het maken van doordachte keuzes. We brengen samen hun digitale leermiddelen (aan de hand van het appwiel) en hun eigen ecosysteem (gebaseerd op onze standaarden) in kaart.

4 - Elke school een ICT-beleidsplan

Om het ICT-beleidsplan te ontwikkelen werken we met zes bouwstenen: visie, deskundigheid, leermiddelen, infrastructuur, data en ecosysteem. De eerste vier bouwstenen zijn gebaseerd op het 4-in-balans-model, dat de randvoorwaarden beschrijft die nodig zijn om ICT in het onderwijs effectief te kunnen gebruiken. We hebben ook de bouwsteen ‘data’ toegevoegd, omdat data geïnformeerd onderwijs en -beleid steeds belangrijker worden.
Om het overzicht van de digitale keuzes te behouden en ons te blijven richten op de onderlinge samenhang tussen de verschillende technologieën die voortdurend in verandering zijn, hebben we ook de bouwsteen ‘ecosysteem’ toegevoegd. We volgen hierbij de visie van het GO!, die dezelfde bouwstenen hanteert.


Klik op de bouwsteen of het tabblad bovenaan deze website voor meer informatie over hoe we concreet per bouwsteen met de scholen aan de slag gaan. 

Benieuwd hoe digitaal beleid er in praktijk uitziet bij GO! tienerschool Tangram? Bekijk dan de video.


Video Tangram SETT-beurs.mp4

5 - Elke school van S naar R binnen SAMR

We willen graag benadrukken dat er verschillende mogelijkheden zijn om digitale media in ons onderwijs te implementeren. Door het SAMR-model extra onder de aandacht te brengen, richten we ons niet alleen op digitalisering, maar ook op digitale transformatie. We proberen scholen bewust te maken van de manier waarop ze hun onderwijs kunnen verrijken met digitale media en hun blik hierop te verruimen.

Kopie van SAMR

6 - SCOOP en haar scholen zijn GDPR-proof

Om de data van de scholen en de scholengroep te beveiligen
nemen we verschillende maatregelen, zoals:

Gebaseerd op House of Control

Om een overzicht te krijgen van mogelijke veiligheidsrisico’s gebruiken we een tolerantiematrix waarin we het risico plaatsen en hieraan de nodige veiligheidsacties koppelen. 

7 - We hebben een optimale samenwerking met externe partners

We selecteren externe partners zorgvuldig en gericht op basis van onze visie om samen te werken aan specifieke doelen.
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van onze gekozen partners en waarvoor we beroep op hen doen.

Voor VOIP gebruiken we 3CX.

Bij Alternate
kopen we hardware aan.

We kiezen voor digitale borden van Clevertouch en de bijhorende opleidingen van Axoz.

Voor elektriciteit en netwerkbekabeling kunnen we terecht bij CEBEO.

Bij Complit networks kopen we Wifi aan.

CTG Circular geeft onze laptops en chromebooks een 2e leven.

Bij DectDirect
kopen we netwerkmateriaal aan.

Bij Econocom kopen we onze IPads aan.

EduTech ondersteunt ons bij onze technische projecten, het zoeken naar het optimale technische ecosysteem.

Eurofiber zorgt voor glasvezel in elke school.

Via Google for Education ondersteunen we de leerprocessen van de leerlingen en volgen we de laatste nieuwe ontwikkelingen op.

Bij Inetum Realdolmen kopen we allerlei hardware aan.

Voor de leerlingen- en personeelsadministratie maken we gebruik van Informat.

Bij Loxone kunnen we terecht voor gebouwautomatisatie.

Via Microsoft for Education ondersteunen we de leerprocessen van de leerlingen en volgen we de laatste nieuwe ontwikkelingen op.

Bij MPL kopen we hardware en klein ICT-materiaal aan.

Scholen werken samen met Paddle.be voor hun schoolwebsite.

Scholen werken samen met Parentcom voor hun schoolwebsite.

Het rapporteren i.v.m. gegevensbescherming gebeurt via Pirvacy Perfect.

Voor mobiele telefonie doen we beroep op Proximus.

Bij Prusa kopen we
3D-printers.

Voor het evalueren van hun lesgevend personeel gebruiken de directies de personeelstool van GO! scholengroep Rivierenland.

Onze laptops voor leerkrachten en leerlingen worden aangekocht bij Signpost met service en onderhoudscontract.

Elke school maakt gebruik van Smartschool voor de communicatie met ouders, de aanwezigheden, het LVS, ....

Onze chromebooks voor leerkrachten en leerlingen worden aangekocht bij The Rent Company met service en onderhoudscontract.

Toolbox helpt ons bij de gebruikersautomatisatie.

Bij Trotec kopen we toestellen voor
laserengraving.

Voor de boekhouding wordt CODA van Unit4 gebruikt.

Onze domeinnamen beheren we via Versio.

Bij Virtual security kopen we firewalls aan.

Bij VOIPdepot kunnen we terecht voor  de telefonie.

We gebruiken ZOHOdesk als ticketsysteem.