5. Systemaattisuus

Alla maistiaisvideo systemaattisuuden osiosta

Anne veti työkavereille ja opiskelijoille syksyllä 2018 valikoidut palat Digioppijan työkalupaketista. Valikointi tarkoitti sitä, että noin kahden tunnin tarinasta oli poimittu kohderyhmälle sopivasti enintään 25 minuutin mittaan mahtuva kooste.

Systemaattisuuden Padletillä Digioppija-koulutukseen osallistuneiden omia löytäjä ja havaintoja (alla).

Muistiinpanoja Annen omista kokeiluista: oppimista riittää jatkuvasti

Maksullinen Lynda.com tarjoaa kuukauden maksuttoman kokeilujakson. Palvelussa on laadukkaita ja hyvin paloiteltuja video-opastuksia digitaalisten työkalujen käyttäjälle. Opettelin mm. sähköpostin ja sähköisen kalenterin virittämisen taitoja Lynda.comin videoitten avulla.

Asioiden organisointia pitää opetella

Vielä muutama vuosi takaperin meidän töissä oli lisenssi Lynda.com-palveluun https://www.lynda.com/. Kesälomalla kartutin tarpeellisia taitoja. Tämä työsuhde-etu päättyi. Lynda tarjoaa 30 vuorokautta maksutonta kokeilua eikä vähän alle 30 € kuukausimaksukaan ole paljon, jos on tarvetta opetella kuukauden ajan tärkeitä ja hauskoja taitoja. Otin nyt maksuttoman kokeilujakson käyttöön, sillä yksi sun toinen taitoalue kaipaa mikro-opiskelua.

Lyndassa on hyvin paloiteltuja videokursseja ja valmiita oppimispolkuja. Valitsin nettiopen (Online Instructor) polun. Yksi kiinnostava opintokokonaisuus osuu omille näppiksille: Time Management: Working from Home https://www.lynda.com/Business-Software-tutorials/Time-Management-Working-from-Home/636108-2.html. Sopivaa oppia voi myös hakea hakusanalla, esimerkiksi sovelluksen, mobiiliapsin tai taidon nimellä. Tarjonta on monipuolista, kielenä englanti, videot havainnollisia.

Jokainen videokurssi on paloiteltu sopiviin annospaloihin. Videot voi ladata mobiilisovelluksella offline-katsottavaksi. Latasinkin juuri yhden kurssipaketin ja lähden tästä juoksumatolle kävelemään ja videokurssia katsomaan.

Joskus on hyvä tarkistaa, mihin kaikkeen tuttu työkalu taipuu. Opiskelin Lynda.com palvelussa videokurssin avulla Google-kalenterin ominaisuuksia ja tällaiset uudet asiat opin, osa ihan älyttömän yksinkertaisia:

  • selaimen näytöllä näkymän saa levitettyä näytön leveydelle eli vasemman reunan valikot piiloontuvat ja ne saa taas esiin, homma toimii napauttamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa
  • viikkonäkymä on nyt paljon selkeämpi kuin aiemmin ja se sopii ainakin itselleni perusnäkymäksi
  • tuttua oli tietysti se, että jokaisella kalenterilla on oma väri, mutta uutta se, että saman kalenterin eri merkinnöille voi antaa omat värit, jolloin kalenterin perusväri näkyy merkinnän vasemmassa reunassa värinauhana, näin voi omia merkintöjä värikoodata
  • kalenterimerkintöjen aikaa saa vaihdettua raahaamalla (pidin aiemmin kuukausinäkymää perusnäkymänä ja siinä tämä ei ole yhtä näppärää)
  • Google Appsin kalenteriin saa luotua ajanvarauksen eli esim. työkaveri voi varata suoraan kalenteristani tapaamisajan antamastani aikavalikosta (varaajan täytyy olla Google-kalenterin käyttäjä)
  • voin selata Google Appsin puolella työkavereitten vapaita aikoja kalenterimerkinnästä eli teen ensi kalenterimerkinnän ja lisään osallistujat ja sen jälkeen etsin yhteisen sopivan ajan: merkinän tietojen takana välilehti: Etsi ajankohta (olen selannut tähän saakka avaamalla kutsuttavien kalenterit ja etsimällä sieltä sopivaa koloa, mikä on aika työlästä)
  • voin tilata kalenterini päivittäiset tapahtumat sähköpostiin, se lähetetään klo 05, jolloin minulla on aamulla työ aloittaessani muistutusviesti päivän tapahtumista, jos en ole sattunut huomaamaan kaikkia kutsuja, kutsut piti ainakin meidän työkalenterista kääntää päälle, mikä oli myös uusia asia, tiesin, että jos kutsuja klikkaa lähettämään kutsut, se tulee sähköpostiini mutta tätä omaa asetusta en ollut huomannut (asetukset > oma kalenteri > Yleisasetukset
  • Google-kalenterin voi synkronoida Macin (tai Windowsin) työpöytäkalenterin kanssa, tämänkn olin tiennyt, mutta viimeksi, kun yritin, integraatio oli kömpelö vaan nythän se toimii todella hienosti ja molempiin suuntiin.