Over deze toolkit

Hoe gebruik je de DIDO-toolkit?

Blader door onze selectie van tools. De tools werden op deze pagina geclusterd rond de 6 belangrijkste redenen waarom cursisten uitvallen. Deze redenen werden geïdentificeerd tijdens de DIDO-onderzoeksfase.

Selecteer vervolgens de tool(s) die het best aansluiten op jouw professionele doelgroep en noden op vlak van uitvalpreventie.

Jouw selectie gemaakt? Klik dan op de tool(s), lees de instructies, download de documenten en ACTIE!

Waarom werd de DIDO-toolkit ontwikkeld?

DIDO is een Erasmus+ project, gesubsidieerd door Movetia en de Europese Commussie. Door een toolkit met specifieke tools te ontwikkelen, wil DIDO de slaagkansen van volwassen cursisten in Europa verbeteren.

Een diploma behalen is een waardevol instrument in onze hedendaagse samenleving. Onderzoek toonde namelijk aan dat volwassenen zonder een diploma secundair onderwijs veel langer werkloos zijn dan volwassenen die dat diploma wel behaalden (Creten, Van Damme & Van de Velde, 2002). In 2015 was 58.2% van de 18 tot 24-jarige vroegtijdig schoolverlaters ofwel werkloos ofwel inactief. Van de totale bevolking tussen 18 en 24 jaar was 19.1% ofwel werkloos ofwel geen verdere opleiding aan het volgen (NEET). Hierdoor liepen ze een groter risico om volledig uitgesloten te worden van onze arbeidsmarkt.

Een behoorlijk aandeel van leerlingen in het secundair valt nog steeds uit alvorens hun diploma te behalen. Een aantal van hen stromen door naar het tweedekansonderwijs wanneer ze toch dat diploma willen behalen om een job of verdere studie te behalen. Tweedekansonderwijs is vaak een succesvol alternatief voor jonge en oudere mensen omdat het een meer volwassen aanpak heeft.

Maar ook in het tweedekansonderwijs vallen cursisten uit. En hetzelfde geldt voor andere opleidingen binnen het volwassenenonderwijs zoals het beroepsgericht volwassenenonderwijs en de opleiding Nederlands voor Anderstaligen.

Vaak voelen we de redenen voor deze uitval wel aan maar vaak is dit aanvoelen gebaseerd op vermoedens. Te weinig centra voor volwassenenonderwijs verdiepen zich in de specifieke redenen voor uitval door bijvoorbeeld systematisch hun cursisten te bevragen waarom ze overwegen met hun studies te stoppen of waarom ze besloten om met hun studies te stoppen. Door dit gebrek aan informatie richt uitvalpreventie in het volwassenenonderwijs zich vaak niet op de echte redenen voor cursistenuitval waardoor het minder effectief is. Het tweedekansonderwijs en meer algemeen, het volwassenenonderwijs in Europa heeft nood aan concrete, praktische tools om cursistenuitval tegen te gaan.

En daarom werd deze DIDO-toolkit ontwikkeld!

Wie ontwikkelde de DIDO-toolkit?

Het DIDO-consortium bestaat uit 6 Europese partnerorganisaties:

  1. GO! CVO Antwerpen (België): centrum voor volwassenenonderwijs
  2. Axxell (Finland): centrum voor volwassenenonderwijs
  3. Curio (Nederland): koepelorganisatie voor o.a. algemeen en beroepsgericht volwassenenonderwijs
  4. AidLearn (Portugal): training, onderzoek en consultancy
  5. HF & VUC FYN (Denemark): centrum voor volwassenenonderwijs
  6. The Swiss Federation for Adult Learning (Zwitserland): koepelorganisatie voor algemeen en beroepsgericht volwassenenonderwijs

Wil je meer weten over deze organisaties? Ga dan naar de 'partners' pagina op de DIDO-website.

Hoe kwam de DIDO-toolkit tot stand?

Het DIDO-consortium heeft in elk in zijn land een kwalitatief en kwantitatief onderzoek op vlak van cursistenuitval uitgevoerd. Elke analyse gaf inzicht in de mate van cursistenuitval, de redenen voor uitval en de huidige preventieve acties in elke organisatie.

Op basis van deze analyses werden 6 redenen geïdentificeerd waarom volwassenen cursisten uitvallen. Om deze 6 redenen te leren kennen en/of het volledige onderzoeksrapport te downloaden, ga je naar de DIDO-website.

Tijdens een transnationale week kwamen allerlei professionals uit het volwassenenonderwijs samen om te brainstormen over welke tools tegemoet kunnen komen aan deze 6 redenen voor uitval. Deze tools werden vervolgens ontwikkeld, uitgetest gedurende 5 maanden en tenslotte geoptimaliseerd gebaseerd op de feedback van de testers. En dus nu beschikbaar gemaakt voor jou!

Zorgt de DIDO-toolkit ervoor dat er geen cursisten meer uitvallen?

We moeten eerlijk zijn: nee, de DIDO-toolkit zal er niet voor zorgen dat er geen cursisten meer uitvallen. MAAR het laat je wel toe om als centrum:

  • Actiever en meer gedragen te werken rond uitvalpreventie
  • Cursisten, voor en tijdens hun studies, de nodige expertise en vaardigheden mee te geven waardoor het risico op uitval afneemt
  • Zicht te krijgen op welke cursisten risico lopen om uit te vallen. Dit laat je dan als centrum toe om sneller te reageren en mogelijks te voorkomen dat ze uitvallen.

Deze tools worden bij voorkeur niet gebruikt door 1 individuele leraar maar door een volledig team van leraren, cursistenbegeleiders, directieleden etc. De tools worden dan ook best gekaderd in een algemeen beleid rond uitvalpreventie. Maar als je denkt dat jouw centrum hier nog niet aan toe is, houdt niets je tegen om alvast van start te gaan. Jouw enthousiasme en resultaten werken allicht wel aanstekelijk.

Vragen?

Heb je een vraag voor het DIDO-consortium of voor één van de partnerorganisaties? Ga naar de DIDO-website en drop jouw vraag in het contactformulier.