Gran Recapte d'Aliments 2019

Divendres 22 de novembre i dissabte 23 de novembre

Gran Recapte de la Fundació Banc dels Aliments

Si no hi vas poder participar pots fer alguna aportació a: https://www.granrecapteonline.com/

Necessitem olis, conserves i llet...

Campanya del Gran Recapte 2019

El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya es va celebrar els dies 22 i 23 de novembre. L’any 2009 el Banc dels Aliments de Barcelona, arran de l’increment exponencial de la demanda d’aliments per part de les entitats d’ajuda social, va decidir posar en marxa una campanya massiva, adreçada a la ciutadania, per tal de poder abastir els estocs d’aliments bàsics i poder garantir la seva distribució a les persones ateses. Al llarg d’aquestes deu edicions, més de 130 mil persones s’han sumat com a voluntàries i s’han recaptat més de 26 milions de quilos d’aliments. El Gran Recapte ha esdevingut una de les mobilitzacions socials solidàries més remarcables de Catalunya i, el més important, el Gran Recapte ha servit per a generar consciència sobre l’existència d’una pobresa tan severa en el nostre entorn que no permet garantir el dret a una alimentació suficient i saludable.

La campanya pretén:

Recollir aliments nutritius de llarga durada; oli, llet i conserves (peix i verdures).

Sensibilitzar i mobilitzar la població de Catalunya per ajudar a pal·liar la realitat actual de precarietat alimentària al nostre país, fruit de la cronificació de la pobresa.

La pobresa alimentària a Catalunya

La pobresa és la mancança dels recursos necessaris per poder tenir una vida digna; i la pobresa alimentària és la que no permet una alimentació suficient, segura i saludable. A Catalunya l’any 2016, 990.318 persones, el 13,2% de la població, estava en situació de pobresa. En aquest col·lectiu es diferencia un segment definit com a pobresa severa, que està format per 320.816 persones, que signifiquen el 4,3% de la població censada. Actualment els aliments distribuïts pels Bancs dels Aliments es destinen a 202.025 persones. El Banc dels Aliments centra el seu treball en pal·liar la pobresa alimentària, una part essencial però reduïda de les necessitats de les persones. De fet, segons la “Encuesta de Presupuestos Familiares (EPF), INE 2017, l’alimentació i les begudes no alcohòliques suposen el 14,1% de la despesa de les famílies, si bé en el grup de població amb menys ingressos, augmenta considerablement fins a un 20,3%. Els recursos que les famílies no destinen a l’alimentació els destinen principalment a l’habitatge i l’energia.

Què són els Bancs dels Aliments?

Els valors Els principis d’actuació Els Bancs dels Aliments són organitzacions independents, apolítiques, aconfessionals i sense ànim de lucre, que tenen com a objectius principals lluitar contra el malbaratament recuperant excedents alimentaris i lluitar contra la pobresa, fent arribar els aliments recuperats, a persones en situació de precarietat alimentària del nostre entorn. Els Banc dels Aliments no distribueixen els aliments de forma directa als usuaris, sinó que proveeixen d’aliments a la xarxa d’entitats d’iniciativa social que els reparteix a les persones en situació de vulnerabilitat, derivades pels agents d’ajuda social públics i privats. Són aquests darrers els responsables d’avaluar les seves necessitats i de fer el seu seguiment.

Els Valors:

• La sostenibilitat, reduint el malbaratament alimentari al recuperar aliments vàlids pel consum humà, rebutjats al llarg de la cadena alimentària; aliments que, o be tindran un destí diferent del de consum humà o bé, amb més probabilitat, seran destruïts, amb les conseqüències ambientals que suposa. En aquest sentit, es contribueix a la fita establerta pel Programa General de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya, que estableix l’objectiu de reduir en un 50% el malbaratament alimentari de cara a l’any 2020; deu anys abans, que l’establert en l’Assemblea General de les Nacions Unides, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

• La solidaritat, redistribuint els excedents alimentaris recuperats, a persones en situació de vulnerabilitat per contribuir a garantir un dret fonamental com és el de l’alimentació i l’accés a una dieta suficient, segura i saludable per a tothom.

L’equitat distributiva, els aliments han d’arribar a tothom que ho necessiti en igualtat de condicions i sense exclusions de cap mena. Aquest valor queda condicionat pels programes d’aliments que estigui acollida l’entitat que els reparteixi.

• La sensibilització i conscienciació sobre les situacions d’injustícia que es produeixen a la nostra societat, en especial les referides al malbaratament alimentari i la pobresa alimentària.

La gestió fortament basada en el voluntariat i el suport cívic o institucional que rebem.

L’eficàcia en la gestió per tal d’optimitzar els recursos escassos dels quals disposem.

• La transparència en la gestió dels recursos.

La gratuïtat, els aliments es distribueixen sense cap cost a les entitats socials que actuen sense ànim de lucre

Qualitat dels aliments: el Banc garanteix que els aliments emmagatzemats i distribuïts arribin en òptimes condicions de consum a les persones a que van destinats

Donar suport a les entitats socials que conformen la xarxa de repartiment d’aliments, sobre seguretat i higiene alimentària, gestió logística d’aliments, formació en nutrició, ajuda en dotar-los de recursos per disposar de xarxa de fred...