2F: Over grenzen

Burgerschap Nederlands Lezen


De komende periode gaan we ons bezighouden met het thema: 'Over grenzen...'.

Bij het thema ‘Over grenzen’ kun je denken aan onderwerpen vanuit zowel maatschappelijk en beroepsperspectief als vanuit sociaal-emotioneel perspectief.

Synoniemen voor 'Over grenzen' zijn: Over (je) grenzen gaan, (je) grenzen bewaken, grenzeloos zijn, experimenteren, reizen en vluchten.

Enkele voorbeelden (willekeurige volgorde):

  • Machtsmisbruik, ‘me too’, loverboys, sexting

  • Werkrelaties

  • Europese samenwerking, Brexit

  • Vluchtelingen, asielzoekers, de Muur van Trump

  • Tweede Wereldoorlog, NAVO

  • Klimaat

  • Activisme

  • Vrijheid

  • Economische handel, opkomst China

  • Vrijheid van meningsuiting

  • Ongelijkheid in salarissen

  • Wereldreligies,

  • Pesten

'Over grenzen...'

Op reis

Mensen gaan voortdurend over grenzen. Dat kunnen de grenzen van hun woonplaats, van hun provincie of van hun land zijn. Het kan ook zijn dat ze de grenzen van hun continent overgaan. Er zijn verschillende redenen om over grenzen te gaan. Soms ga je korter of langer op vakantie met het vliegtuig, de trein of een boot om lekker te luieren en bij te komen van je drukke leven. Het kan ook zijn dat je op reis gaat om andere culturen te leren kennen of vanwege je werk. Reizen is meestal gemakkelijk. Als je in Europa binnen de Schengenlanden reist, heb je geen paspoort nodig. En binnen de Europese Unie mag je werken waar je wilt zonder speciale werkvergunning. Vroeger was het veel gebruikelijker om je leven lang op dezelfde plek te blijven. Veel mensen verlieten nooit hun dorp. Als je naar de geschiedenis kijkt, zie je dat grenzen veranderen. Soms worden stukken land onbewoonbaar door natuurgeweld, maar ook oorlogen maken dat grenzen niet hetzelfde blijven.

Op de vlucht

Het kan zijn dat mensen over grenzen gaan omdat ze in hun eigen land niet langer kunnen leven. Het is er gevaarlijk of ze hopen op een betere financiële toekomst. Vluchtelingen hebben het recht om in een ander land asiel aan te vragen. Of hun asielaanvraag wordt gehonoreerd, heeft ermee te maken of ze in hun eigen land werkelijk gevaar lopen, bijvoorbeeld omdat ze politiek actief waren, homoseksueel zijn of een bepaalde religie hebben. Als er veel vluchtelingen naar een land komen, kan dat verschillende reacties oproepen bij de inwoners van dat land. Sommigen vinden dat de wereld van iedereen is en zij helpen vluchtelingen een nieuw bestaan op te bouwen. Anderen zijn bang dat hun land te vol wordt en dat hun eigen bestaan gevaar loopt als er teveel mensen bijkomen. Ze vragen zich af of er wel genoeg banen en huizen zijn. Dat zie je ook terug in de politiek. Er zijn partijen die vluchtelingen welkom willen blijven heten en ook partijen die de grenzen van Europa en van ons land willen sluiten.

Over je grenzen gaan

‘Over grenzen gaan’ heeft daarnaast een figuurlijke betekenis. Soms doe je iets wat je eigenlijk niet wilt: meegaan naar een feestje waar je geen zin in hebt, drugs gebruiken terwijl je dat niet van plan was. Misschien doe je dingen die je eigenlijk niet aan kunt. De school vergt veel van je en je hebt ook nog twee banen. Of je doet thuis het huishouden en zorgt voor je broers en zussen, iets wat je bijna niet kunt combineren met je schoolwerk. In dat geval ga je over je eigen grenzen. Als je te lang over je persoonlijke grenzen gaat, kan dat leiden tot psychische klachten. Soms gaan anderen over je grenzen. Ze behandelen je op een manier die niet goed voor je is.

Grenzeloos zijn

Ook maatschappelijk worden grenzen overschreden. Er wordt vaak gezegd dat onze maatschappij grenzeloos is. We leven in een consumptiemaatschappij waar we kunnen kopen wat we willen. Als we geen geld hebben, kunnen we het zonder al te veel problemen, lenen. Afbetalen komt later wel. Voedselverspilling is een probleem. Een groot deel van ons voedsel wordt weggegooid. En de manier waarop we met de wereld omgaan heeft gevolgen voor het milieu en de biodiversiteit. Ook persoonlijk kun je door grenzeloos te zijn in de problemen komen. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met schulden of verslavingsproblematiek.

Over grenzen gaan of grenzen bewaken

In Nederland leven verschillende ideeën over hoe we om willen omgaan met de grenzen van Nederland en van Europa. Die ideeën kunnen we duidelijk maken via de landelijke en de Europese verkiezingen. Je eigen grens mag je helemaal zelf bepalen. Het is belangrijk om aan te geven wanneer die grens bereikt wordt en nee te zeggen als dat nodig is.

De inhoud van deze site is afkomstig van de BNL-website: